Openbaar Ministerie

Almelo, 19 december 2002

Strafzaak over asbest dient op 7 januari

Op dinsdag 7 januari vanaf 10.00 uur zal voor de meervoudige economische kamer van de rechtbank Almelo de strafzaak dienen tegen het bedrijf Ter Horst Goor b.v., alsmede tegen de directeur en een leidinggevende werknemer van dit bedrijf. Het onderzoek is gestart naar aanleiding van de aangifte die een inwoner van de gemeente Hof van Twente heeft gedaan.
Het bedrijf wordt ervan verdacht de voorschriften die gelden bij het afgraven, verwerken en vervoeren van met asbest verontreinigde grond niet in acht te hebben genomen.
Het Openbaar Ministerie heeft overtreding van artikel 173a wetboek van strafrecht tenlastegelegd; het opzettelijk en wederrechtelijk een stof op of in de bodem, in de lucht of in het oppervlaktewater brengen, waarbij de verdachte weet of ernstige redenen heeft om te vermoeden dat daarvan gevaar voor de openbare gezondheid of levensgevaar voor een ander te duchten is. De directeur en de werknemer wordt verweten dat zij hieraan feitelijk leiding hebben gegeven.

Een tweede feit op de tenlastelegging betreft overtreding van artikel 32 uit de arbeidsomstandighedenwet. Het OM is van mening dat er bij het bedrijf onvoldoende maatregelen zijn getroffen om de blootstelling van de werknemers aan kankerverwekkende stoffen te voorkomen of te beperken. Dit feit staat op de dagvaarding van zowel het bedrijf als van de directeur en de werknemer.

Ten derde wordt het bedrijf verdacht van valsheid in geschrifte bij het afgeven van een schone grond verklaring. Dit feit is aan het bedrijf en aan de werknemer tenlastegelegd.