Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 02-01-2003

Televisie
OPGELICHT
Uitzending dinsdag 7 januari
Nederland 2 ­ 22.02 uur


OPGELICHT-SPECIAL OVER ILLEGAAL PIRAMIDESPEL

Tijdens de eerste uitzending van het nieuwe jaar op 7 januari is het TROS-programma OPGELICHT in zijn geheel gewijd aan één onderwerp: het mysterieuze, verboden piramidespel: Freedom Travel Club.

Als eerste televisieprogramma slaagt OPGELICHT erin door te dringen tot de Freedom Travel Club. De hele werkwijze van de geraffineerde oplichters, die intimidatie en bedreiging niet schuwen (ook het OPGELICHT-team werd bedreigd), wordt uitgebreid in kaart gebracht, onder meer met de verborgen camera. Voor het eerst ziet de kijker hoe via de Freedom Travel Club miljoenen euro's illegaal worden verdiend en duizenden jongeren daarvan de dupe worden.

Wekelijks worden tientallen tot honderden jongeren onder valse voorwendselen en via een uitgekiende psychologische aanpak ertoe overgehaald ruim 3500 euro te betalen om lid te worden van de Freedom Travel Club. De jongeren wordt voorgehouden dat ze hoge kortingen op luxe- en gebruiksartikelen kunnen krijgen en de mogelijkheid om heel veel geld te verdienen als ze nieuwe leden aanbrengen. Op geraffineerde wijze worden ze onder druk gezet om een lening af te sluiten op basis van hun studiefinanciering en de begeleiders van de Freedom Travel Club gaan zelfs mee naar de bank om onmiddellijk daarna het geld in ontvangst te nemen.

In 1998 werden piramidespelen verboden en de rechter oordeelde vorig jaar dat de Freedom Travel Club ook een piramidespel is. In april 2002 werd de grote man achter de schermen, Johan de L., dan ook tot anderhalf jaar cel veroordeeld. Maar in afwachting van het hoger beroep loopt hij nog steeds vrij rond en blijkt hij gewoon te zijn doorgegaan met zijn illegale, uiterst lucratieve praktijken.



Ingezonden persbericht