Partij van de Arbeid

PERSBERICHT

Woningnood aanpakken

De Rode Ingenieurs in actie en op onderzoek in Amsterdam

Een eigen huis. Een droom voor iedereen. Helaas komt deze droom voor steeds minder mensen uit. Jonge leraren, verpleegkundigen en politieagenten kunnen in Amsterdam geen koopwoning betalen. Ze zijn simpelweg te duur. En voor een betaalbare huurwoning bestaan grote wachtlijsten.

De Rode Ingenieurs - PvdA Tweede-Kamerkandidaten Diederik Samsom (nr. 9), Staf Depla (nr. 27) en Jeroen Dijsselbloem (nr. 33) - willen daar een einde aan maken. Ze gaan dinsdag 7 januari in Amsterdam-West en IJburg op zoek naar oplossingen die werken. Hoe kan de missie van de sociaal-democratie: "steden met betaalbare woningen voor iedereen" worden gerealiseerd? En wat kan de PvdA daar in de Tweede Kamer aan doen?

Onder het motto: '87 dagen is genoeg, Nederland verdient beter' zijn de Rode Ingenieurs in heel Nederland op onderzoek naar problemen en oplossingen. Dat doen ze niet van achter hun bureau. Voor een scherp beeld van de problemen en het testen en het verder invullen van de PvdA-alternatieven gaan ze naar 'de werkvloer'. De Rode Ingenieurs bezoeken scholen, wijken en rangeerterreinen.

Op 7 januari worden Amsterdam-West en IJburg onder de loep genomen. De Rode Ingenieurs gaan in gesprek met woningzoekenden; wijkbewoners, corporaties, projectontwikkelaars en wethouder Duco Stadig. Ook voeren ze actie in IJburg tegen de te lage woningbouwproductie.

Oorzaak van de nieuwe woningnood in Amsterdam zijn: te weinig nieuwbouw, hoge prijzen van koopwoningen en stagnerende doorstroming van huur naar koop. Ook wordt er gemorreld aan de huursubsidie waardoor mensen niet meer durven te verhuizen en mensen met lage inkomens zijn aangewezen op de wijken met de slechtste woningen.

Een onorthodoxe aanpak om meer woningen te bouwen is dus noodzakelijk. Regels moeten worden aangepast en huurders die een woning willen kopen moeten de kans krijgen. Corporaties moeten hun maatschappelijke rol waarmaken en wijken opknappen. Rijkere corporaties moeten corporaties met minder geld helpen. Als ze dit nalaten is een steun in de rug van het rijk noodzakelijk. Starters op de woningmarkt moeten eveneens steuntje in de rug krijgen.

Programma:

10.00-12.00 Bezoek Amsterdam West (Bureau Parkstad). Gesprek met corporaties, huurders en woningzoekende 12.30-13.30 Meer rood op straat

Wat vinden bewoners van Amsterdam West van aanpak woningnood

14.00 -15 00 IJburg
Gesprek met ontwikkelaars., Duco Stadig (wethouder) en grondbedrijf over hoe op IJburg sneller gebouwd kan worden met behoud van 30% sociale woningen.

15.15 Plaatsen actiebord in IJburg (Ingang IJburg, bij afslag S114) 15.30 - 16.30 gesprek met woningzoekende in Cafe Boulevard (Cruquiusweg 3, recht voor het stadsdeelkantoor van Zeeburg)

16.30 Persconferentie en borrel in Cafe Boulevard

Met de hulp van een camera leggen de rode ingenieurs hun bevindingen en ideeën voor oplossingen vast. De rode ingenieurs hebben al aan de orde gesteld: stappen zonder klappen; niet afbreken maar uitbreiden van natuurgebieden; het VMBO-onderwijs verbeteren en investeren in wijken. Voor hun bevindingen en hun programma voor de komende dagen zie de website http://www.rodeingenieurs.nl/

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Staf Depla 06-22970022 of Rob de Werd 06-18559946

e-mail: info@rodeingenieurs.nl