Partij van de Arbeid

Persbericht:

PvdA-kamerlid Mariette Hamer start de kinderopvangtournee met de actie om het overblijven van schoolgaande kinderen tussen de middag te regelen!

In aansluiting op de campagne Meer Rood op Staat bezoekt PvdA kamerlid Mariëtte Hamer, woordvoerder kinderopvang en onderwijs, de komende dagen verschillende kinderdagverblijven in diverse gemeenten. Tijdens deze bezoeken spreekt zij met ouders, medewerkers en andere betrokkenen over de problemen in de kinderopvang. Dit zijn o.a. de stijgende kosten van de kinderopvang, het tekort aan opvang voor tieners en de gebrekkige organisatie van de tussenschoolse opvang. De PvdA presenteert daarbij een plan waarmee deze knelpunten worden opgelost.

De kinderopvangtournee start op maandag 6 januari in Purmerend.

Vanaf 10.00 uur is Mariëtte Hamer aanwezig bij de Stichting Kinderopvang Purmerend, Narcissenstraat 1 te Purmerend. Tijdens dit bezoek komen verschillende aspecten aan de orde. Om 11.30 uur bezoekt Mariëtte Hamer de nabijgelegen basisschool om te spreken over meer specifiek te spreken over de knelpunten met de tussenschoolse opvang.

Het overblijven regelen:

Steeds meer ouders werken allebei. Veel kinderen moeten daarom tussen de middag op school overblijven. Voor de meeste kinderen is het ook rustiger om op school te blijven. De schoolbesturen pleiten er zelfs voor om de kinderen tussen de middag een warme maaltijd te geven. Toch is Nederland een van de weinige landen waar het overblijven op school niet is geregeld. Scholen krijgen er geen middelen voor. De Minister van Onderwijs voelt zich niet verantwoordelijk en de staatssecretaris voor emancipatiezaken ook niet.

PvdA-kamerlid Mariëtte Hamer heeft in de Tweede Kamer zowel voor 2002 als voor 2003 afgedwongen dat de overheid middelen beschikbaar stelt om overblijfkrachten op te leiden. Ook in Purmerend wordt gebruik gemaakt van deze middelen.

De PvdA vindt dat er een structurele regeling moet komen waarbij scholen de verantwoordelijkheid en de middelen krijgen om het overblijven fatsoenlijk te regelen. Binnenkort zal de PvdA daarom een initiatief wetsvoorstel indienen. In een goede samenwerking met de kinderopvang kunnen dan ook leidsters van bijvoorbeeld de naschoolse opvang op de scholen worden ingezet. In Purmerend bespreekt Mariette Hamer dit voorstel met de scholen en de kinderopvang.

Vervolg-tournee

De kinderopvangtournee wordt vervolgd op o.a


* dinsdag 7 januari te Zoetermeer bij kinderdagverblijf het Lijsternest (o.a. over de experimenten met de tieneropvang)
* woensdag 8 januari te Amsterdam, Zuider-Amstel bij kinderdagverblijf het Stampertje (o.a. over de medezeggenschap van ouders)
* donderdag 9 januari te Delft

* vrijdag 10 januari te Maassluis

* dinsdag 14 januari te Zwijndrecht

* woensdag 15 januari te Rotterdam

* maandag 20 januari te Rotterdam