Gemeente Eindhoven

7 januari 2003, no. 2

Meer over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen op www.mvo-eindhoven.nl

Geldropse Lakspuiterij B.V. De Uitkomst wint MVO-Award 2002

Lakspuiterij De Uitkomst uit Geldrop is winnaar van de MVO-Award 2002. Deze nieuwe jaarlijkse prijs bestaat uit een glassculptuur en een geldbedrag van 5.000,-. Directeur Jansen ontving de sculptuur en het geldbedrag op maandag 6 januari in het Evoluon uit handen van Rabobank directeur Beerman tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsreceptie van het World Trade Center Eindhoven, NV REDE, Stimulus en Syntens. Het geldbedrag moet besteed worden aan bedrijfsactiviteiten die direct verband houden met maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De Uitkomst verdient deze prijs omdat deze lakspuiterij het initiatief heeft genomen om werk te scheppen voor mensen met een verstandelijke en vaak ook fysieke beperking. Het gaat hierbij concreet om cliënten van de stichting Meare voor wie de afstand tot de gewone arbeidsmarkt erg groot is en die ook de stap naar werk bij bijvoorbeeld de Ergonbedrijven niet kunnen maken. Directeur Jansen van De Uitkomst is op enig moment zo gemotiveerd geraakt rond cliënten van Meare, dat hij ervoor gezorgd heeft dat een stukje van het bedrijf speciaal voor de cliënten van Meare en hun productie- c.q. montage-actviteiten geschikt werd gemaakt. Binnen dit deel van de bedrijfsruimte verricht een variabel aantal cliënten van Meare onder voortdurende begeleiding uiteenlopend werk. Het gaat hierbij om werkzaamheden die niet just in time klaar moeten zijn en die ook passen bij de mogelijkheden van de personen. Deze Meare-cliënten ontwikkelen zich steeds meer tot gewone collegae binnen De Uitkomst. De werknemers-status, de concrete toegevoegde waarde, onderdeel zijn van een echt bedrijf, de professionele faciliteiten en productiemiddelen maken dat de Meare-cliënten zich volwaardiger en dus gelukkiger voelen. Het feit dat dit bedrijf over de genoemde werkruimte beschikt maakt dat het ook een bijzonder bedrijf wordt voor de eigen werknemers, de buren op het industrieterrein en de afnemers.
De MVO-jury roemt De Uitkomst om het getoonde lef en durf om aan de slag te gaan met deze mensen met hun beperkingen. Bewondering is er tevens voor het feit dat niet alleen directie en management maar juist ook de medewerkers van het bedrijf actief en positief meewerken aan het succes van deze vorm van werkintegratie. Wat De Uitkomst doet is een goed voorbeeld voor vele andere bedrijven die de moeite willen nemen en het lef hebben om te experimenteren met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Overige genomineerden
De overige vijf genomineerde projecten / bedrijven voor de MVO-Award 2002 zijn:
Bij 350-jarig Knaapen Groep staat mens centraal (www.knaapen.nl) Van schoolplein naar buurtontmoetingsplein bij basisschool De Opbouw in Woensel. Meer informatie op www.mooizoeindhoven.nl Buurtspeeltuin aan de Roosenburgstraat brengt mensen bij elkaar. Meer informatie op www.mooizoeindhoven.nl
Ondernemers bedrijvencontact De Kade reiken verslaafden de helpende hand
Duurzaam De Hurk: gemeente en bedrijventerrein slaan handen ineen

Het is de eerste keer dat de MVO-Award wordt uitgereikt. Deze jaarlijkse prijs gaat naar het bedrijf of project dat heel concreet heeft laten zien bewust en op een structurele wijze, vanuit de eigen verantwoordelijkheid te ondernemen met het oog op maatschappelijke belangen. De prijs is bestemd voor bedrijven binnen de regio Eindhoven. Initiatiefnemers van de MVO-Award zijn de Brabants Zeeuwse Werkgevers, DAF Trucks NV, MKB-FOE, Ondernemerscontact De Hurk, Rabobank Eindhoven, Start Foundation en de gemeente Eindhoven. De nieuwe website www.mvo-eindhoven.nl geeft meer informatie over de prijs, het initiatief, de genomineerden en de doelstellingen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Voor vragen over de MVO-Award belt u met de gemeente Eindhoven, tel. 040 238 2193.