LTO Nederland

Doornbos (LTO) in Nieuwjaarstoespraak: 2003 jaar van keuzes

'Boeren en tuinders moeten positie in productieketen claimen'

Maandag 6 januari 2003 - "Uit de nationale handelsbalans en de exportcijfers blijkt, dat Nederland nog steeds een agrarische grootmacht is. Omdat we als sector op economisch gebied goed blijven presteren, zullen we die positie nadrukkelijk moeten claimen in zowel politieke en maatschappelijke zin, alsook in de productieketen. Dit houdt in verder kijken dan de grens van het eigen erf en weten wat in de keten gebeurt en waar versterking mogelijk is", zei voorzitter Gerard Doornbos van LTO Nederland vandaag tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak in Den Haag.

Na een jaar van politieke verwarring en onzekerheid heeft agrarisch Nederland grote behoefte aan stabiliteit en visie op de langere termijn. Het politieke debat over de toekomst van de land- en tuinbouw vergt meer inhoudelijke diepgang, nu fundamentele keuzes voor de deur staan op het gebied van markt, ruimtelijke ordening en internationaal landbouwbeleid. Voor de agrarische sector wordt 2003 een jaar van gerichte keuzes en dat geldt eveneens voor de LTO-organisatie zelf, aldus Doornbos.

Er staat volgens de LTO-voorzitter meer op het spel dan perspectief en nieuwe kansen voor boeren- en tuindersbedrijven. De financiële druk op veel bedrijven neemt toe en tegelijkertijd wordt de roep luider om een geheel vrije markt en afbraak van het
EU-landbouwbeleid. Als die richting wordt gekozen, roepen we in het landelijk gebied ontwikkelingen over ons af, die het overgrote deel van de samenleving niet wenst, aldus Doornbos. Een vitale agrarische sector bepaalt in belangrijke mate het aanzien van ons landschap. Daar moeten we zuinig mee omspringen." Ondanks dat het aantal agrarische ondernemers terugloopt is zo'n zeventig procent van de nationale oppervlakte in gebruik of beheer bij boeren en tuinders.

Hij verwees naar de magere inkomenscijfers, die het LEI eind 2002 presenteerde.
Voor nieuw perspectief dient de negatieve economische spiraal van meerdere sectoren te worden doorbroken. Het stimuleren van vernieuwing op de bedrijven, meer oog voor de concurrentiepositie van het bedrijfsleven, en ruimte voor bedrijfsontwikkeling zijn medebepalend voor de overlevingskansen van veel bedrijven. Op deze terreinen verwacht hij van het nieuwe kabinet stevige impulsen.

Nederland zal de komende tijd moeten inzetten op versterking van de concurrentiepositie. Met het najaarsakkoord is een eerste stap gezet om de kosten in de hand te houden. Maar er zal meer moeten gebeuren, stelde Doornbos. Ons land kan het zich niet meer permitteren om internationaal voor de muziek uit te lopen. Het vingertje, als zou het hier sociaal-economisch en milieutechnisch allemaal beter moeten dan elders, moet naar beneden. We kunnen het ons eenvoudigweg niet meer veroorloven, zei Doornbos.

Zeker zo belangrijk is volgens de LTO-voorzitter het vermogen van de agrarische sector zelf, om zich in binnen- én buitenland te onderscheiden op markten en nieuwe coalities in de productieketen aan te gaan. Er zijn keuzes nodig voor bijzondere producten en voor markten, in plaats van te blijven gaan voor de volle breedte van de afzetmarkt. Doornbos zei van het bedrijfsleven en vooral de verwerkende industrie extra inzet en activiteiten te verwachten om posities op (deel)markten te versterken.

Wat de toekomstige uitbreiding van de Europese Unie betreft zal de Nederlandse regering volgens de LTO-voorzitter verder moeten kijken dan haar neus lang is, wat het demissionaire kabinet niet deed. Doornbos wil meer diepgang en visie op de langere termijn: Nederland is sterk op export gericht en dit geldt in het bijzonder voor de land- en tuinbouw. We hebben derhalve grote belangen bij een groeiend Europa. Een vrijere handel heeft voor de agrarische sector als geheel per saldo geen nadelen maar voordelen. Aan de andere kant zal de druk op enkele sectoren volgens Doornbos wel toenemen: "In het politieke debat over een vrijere wereldhandel (WTO) en verdere aanpassing van het EU-landbouwbeleid moeten wij derhalve onze eigen positie helder markeren, maar tegelijkertijd coalities vormen en kansen grijpen."

Wilt u hierop reageren? Stuur dan uw e-mail naar: info@lto.nl

(Auteur: LTO Nederland)