SOUTH AFRICAN TOURISM

Recordjaar Nederlands toerisme naar Zuid Afrika

Amsterdam, 8 januari 2003. Het aantal toeristen dat naar Zuid Afrika op vakantie gaat is nog steeds stijgende. In oktober 2002 arriveerden 194.762 bezoekers in Zuid Afrika, een stijging van 43% ten opzichte van het voorgaande jaar. Nederlandse toeristen maakten van dit aantal een percentage van 15% uit. Nederlanders nemen hiermee in oktober de derde plaats in op de bezoekersranglijst, achter de Britten en Duitsers.

Van januari tot en met oktober 2002 bezochten in totaal 4,4 miljoen vakantiegangers Zuid Afrika, waaronder ruim 85.000 Nederlanders. Zij worden in absolute aantallen alleen voorgegaan door toeristen uit Engeland, Duitsland en de Verenigde Staten. Nederlandse toeristen vormen relatief gezien (aantal inwoners versus aantal toeristen die voor Zuid Afrika kiezen) wereldwijd de grootste markt voor het Zuid Afrikaanse toerisme. Zelfs in absolute zin komen uit landen die substantieel groter zijn dan Nederland, zoals Canada, Spanje, Frankrijk en Australie aanzienlijk minder toeristen naar Zuid Afrika.

Naar verwachting zullen over heel 2002 ongeveer 100.000 Nederlanders hun vakantie in Zuid Afrika hebben doorgebracht; daarmee heeft een record aantal Nederlandse toeristen het afgelopen jaar voor Zuid Afrika als vakantiebestemming gekozen; een stijging van omstreeks 10% ten opzichte van 2001. Deze cijfers zijn des te opmerkelijker omdat het totale toerisme naar verre bestemmingen vanuit Nederland bepaald niet de groei heeft laten zien die Zuid Afrika wel heeft kunnen realiseren. De ontwikkeling van het toerisme naar Zuid Afrika steekt daarmee met kop en schouders uit boven andere zogenoemde long haul bestemmingen.

Uit een onderzoek dat vorig jaar heeft plaatsgevonden is gebleken dat niet minder dan 33% van de Nederlandse vakantiegangers naar Zuid Afrika dit land al eerder heeft bezocht en een zelfde percentage geeft daarbij aan het land in de nabije toekomst opnieuw te zullen bezoeken. In tegenstelling tot veel andere verre bestemmingen kan Zuid Afrika daarmee rekenen op een steeds grotere vaste schare van trouwe en tevreden vakantiegangers.

Vakantiegangers geven aan overwegend voor Zuid Afrika te kiezen vanwege de verschillende culturen, de ongekende diversiteit, de vriendelijke plaatselijke bevolking en natuurlijk de prachtige flora en unieke fauna. Ook het ontbreken van tijdsverschil tussen Nederland en Zuid Afrika, de gunstige koers van de euro ten opzichte van de rand en het relatief veilige maar toch avontuurlijke karakter van Zuid Afrika worden vaak als reden voor hun keuze aangevoerd.