Socialistische Partij

Stem Wijzer...

Nog niet overtuigd van de juistheid van je keuze? Test jezelf op de StemWijzer of - als je meer tijd hebt - op de StemTest

Twee maal nominaal is een schandaal

SP-actie tegen vervoer gevaarlijke stoffen


06-01-2003 * De SP start dinsdag in Tilburg en Dordrecht een actiecampagne tegen het transporteren van gevaarlijke stoffen door bewoonde gebieden onder het motto 'Veilig 2003, ook hier?' Uit onderzoek van de overheid blijkt dat in elf gemeenten de veiligheidsnorm voor omwonenden wordt overschreden. Volgens de SP moet dit gedoogbeleid onmiddellijk worden beëindigd.

De acties vinden plaats op dinsdag 7 januari om 13:00 uur op de Spoorlaan in Tilburg en om 15:00 uur voor het station in Dordrecht.

Ook in Tilburg en Dordrecht wordt gedoogd dat de omwonenden van het spoor onnodig risico lopen. Als start van de campagne zal SP-Kamerlid Krista van Velzen samen met actievoerders van de lokale SP-afdelingen in deze steden nieuwjaarskaarten verspreiden waarin zij mensen oproepen om actief mee te helpen om een einde te maken aan deze onveilige gedoogsituatie in hun wijk. In beide gemeenten zullen de SP'ers een actiekaart aan een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur overhandigen. Zij vragen de gemeenten zich aan te sluiten bij de eisen en gezamenlijk de overheid op te roepen om de veiligheid van het
vervoer te verbeteren.

Het transport van gevaarlijke stoffen over het spoor moet én kan veiliger. Daarom eist de SP dat de veiligheidsvoorschriften voor het vervoer van deze gevaarlijke stoffen strenger worden. Ook moet voor elk transport een veiligheidsrapportage worden opgesteld die vervolgens bekend wordt gemaakt bij bevoegd gezag, gemeenten en omwonenden. Bij overschrijding van het groepsrisico moeten alle nodige maatregelen worden genomen om de risico's drastisch te verminderen. Het komend jaar zullen SP-afdelingen in de elf gedooggemeenten zich inzetten voor het veiliger maken en minimaliseren van het vervoer van gevaarlijke stoffen.