ROBECO NEDERLAND BV

2002: Positieve cashflow ondanks negatief beursklimaat

Rotterdam, 7 januari 2003
PERSBERICHT
Voorlopige cijfers

Het totaal beheerd vermogen van Robeco bedroeg -volgens voorlopige cijfers- ultimo 2002 98,4 miljard euro, tegenover 104,5 miljard een jaar daarvoor. Aan nieuw geld kwam er per saldo 2,4 miljard euro binnen. De fondsen betaalden een kleine 700 miljoen euro aan dividenden en rente uit. De waarde van de inbreng van de acquisities van het afgelopen jaar, Boston Partners, Sage en Transtrend, bedroeg 8,8 miljard euro. Het beheerd vermogen nam met 16,6 miljard euro als gevolg van koers- en valutadalingen af. De definitieve cijfers worden op 27 maart 2003 in het jaarverslag gepubliceerd.

Aandelenbeleggingen
Voor het derde achtereenvolgende jaar daalden de aandelenmarkten, iets wat in meer dan een halve eeuw niet was gebeurd. De koersdalingen waren zelfs veel sterker dan in de voorafgaande twee jaar. Deze 'bear market' behoorde zowel qua duur als qua intensiteit tot de ernstigste ooit.

Alle aandelenfondsen van de Robeco-stal, met uitzondering van Robeco ZelfSelect Zuid-Afrika eindigden in de min. In relatieve zin was het beeld gemengd. Robeco behaalde een lichte underperformance, maar andere wereldwijd beleggende fondsen zoals Rolinco, Robeco YoungDynamic en Robeco DuurzaamAandelen deden het beter dan hun benchmark. Robeco Europe behaalde een resultaat dat nagenoeg gelijk was aan de benchmark, terwijl Robeco Emerging Markets, Robeco America en Robeco Pacific iets achter bleven. Diverse sectorfondsen, zoals Robeco ZelfSelect HealthCare, Robeco ZelfSelect Consumer Goods deden het beter dan hun benchmark.

Het vlaggenschipfonds Robeco zag het beheerd vermogen met 29,5% afnemen tot EUR 6,2 miljard. Het negatieve beleggingsresultaat (-34,8%) werd gecompenseerd door een sterke instroom van nieuw geld, 610 miljoen euro. Over de afgelopen vijf jaar gemeten, staat het fonds Robeco nog steeds op een fraaie eerste plaats op de IRIS-ranglijst van wereldwijd beleggende fondsen.

Voor de relatief beste performances binnen aandelen had men zich het afgelopen jaar tot emerging markets en onroerend goed moeten wenden. Het Robeco Emerging Markets fonds daalde met 19,4%. De beste ZelfSelect landenfondsen waren ook te vinden binnen opkomende markten (Robeco ZelfSelect Zuid-Afrika +9,4%, Robeco ZelfSelect Polen -14,9% en Robeco ZelfSelect Maleisië -17,6%). Binnen de sectorfondsen eindigden de ICT fondsen dit jaar net als in 2001 onderaan. Het beste sectorfonds in 2002 was Robeco ZelfSelect Property (-13,6%), gevolgd door het defensieve Robeco ZelfSelect Food & Agri (-19,2%).

Vastrentende beleggingen
Onder invloed van een zwakke wereldeconomie en switches vanuit aandelen naar obligaties konden kapitaalmarktrentes in 2002 fors dalen. Vooral in de Verenigde Staten was de rentedaling groot en stegen obligatiekoersen flink, maar ook in Europa waren obligaties een zeer aantrekkelijke belegging. Voor het derde opeenvolgende jaar deden obligaties het beduidend beter dan aandelen. Het meest succesvolle vastrentende fonds was het wereldwijd beleggende Robeco Lux-o-rente dat een rendement van 13,8% behaalde. Door actief op de renteontwikkelingen in te spelen presteerde het fonds beduidend beter dan de benchmark en de concurrentie.

Alternatives
De performance van alternative beleggingsproducten liep uiteen: negatief voor private equity en positief voor hedgefondsen. Net als voor beleggingen in beursgenoteerde aandelen was het klimaat voor beleggingen in niet-genoteerde aandelen, private equity, slecht. De beurskoers van het in Amsterdam genoteerde gesloten fonds Robeco Private Equity daalde 28,1%. Op 30 september 2002, bedroeg de laatste officieel berekende IW-waarde, EUR 87,90. De beurskoers was op die dag EUR 82,05; een discount van 6,7%.

Funds-of-hedgefunds bewezen hun waarde in roerige tijden. Robeco Absolute Return steeg vanaf de introductie eind juni 2002 met 1.6% (voorlopig cijfer klasse A aandelen). De funds-of-hedge-funds van Robeco-Sage stegen met 2,5% over heel 2002. Over de afgelopen vijf jaar is het rendement van het hoofdfonds van Robeco-Sage 11% per jaar. De belofte van funds-of-hedge-funds van op lange termijn aandelenrendementen met de helft van de volatiliteit en behoud van hoofdsom in roerige tijden wordt waargemaakt. Ook individuele hedgefondsen deden het goed. Zo behaalde Transtrend, een managed futures trader waar Robeco het afgelopen jaar een belang in heeft genomen, in 2002 een rendement van 15% op haar standaard beleggingsprogramma. Het rendement over de afgelopen vijf jaar van Transtrend is nu ruim 11% per jaar, over de laatste 10 jaar zelfs meer dan 13% per jaar.

Institutionele klanten
Het jaar 2002 werd ook voor institutionele partijen door onzekerheid gekenmerkt. Institutionele beleggers hebben desondanks voor ruim 1,3 miljard euro aan nieuwe middelen aan Robeco toevertrouwd. In totaal werden vijftien nieuwe institutionele klanten verwelkomd.

In de tweede helft van 2002 is door de dalende aandelenbeurzen een internationale discussie ontstaan over de dekkingsgraad van pensioenfondsen en verzekeraars. Robeco heeft in het afgelopen jaar succesvolle seminars georganiseerd, om de klanten terzijde te staan in de afwegingen die moeten worden gemaakt.

De trends in de markt die in 2001 werden geconstateerd hebben zich in het afgelopen jaar voortgezet. De fund-of-fundmanagers bleven geïnteresseerd in de Robeco producten en ook de belangstelling voor de zogenaamde specialties bleef. De overnames van Boston Partners - gespecialiseerd in waarde beleggen - en Sage - beheerder van fund-of-hedge funds - door Robeco passen hier uitstekend in. De verbreding van het palet aan gespecialiseerde producten zal in het komende jaar zijn vruchten afwerpen.

Het succesvolle Flexioen-product waarvoor dertien nieuwe relaties geïnteresseerd bleken, werd in de loop van het jaar uitgebreid met een kapitaal garant module.

Robeco Direct
2002 was ook voor de klanten van Robeco Direct een moeilijk jaar. Gelukkig hebben veel klanten van Robeco Direct hun vermogen over meerdere categorieën (aandelen, obligaties, spaargeld) gespreid. Ook in 2002 bleek weer dat spreiden van beleggingen via beleggingsfondsen de schade sterk kan beperken ten opzichte van het aanhouden van individuele aandelen.

Natuurlijk leidden de tegenvallende aandelenmarkten tot teleurstellende opbrengsten en minder inkomsten uit transacties. Er moest dan ook sterk worden bezuinigd. Toch heeft Robeco Direct per saldo in 2002 goed gepresteerd. Een belangrijke rol daarbij speelden drie nieuwe services. Sinds januari 2002 biedt Robeco Direct de mogelijkheid om rechtstreeks via Interactive Voice Respons transacties te doen. Dit in aanvulling op de al langer bestaande mogelijkheden dit te doen via het internet en het call-center dat zes dagen per week bereikbaar is. Daarnaast biedt Robeco Direct sinds medio 2002 Persoonlijk Vermogensbeheer in beleggingsfondsen aan. Klanten besteden daarbij de dagelijkse koop- en verkoopbeslissingen over hun beleggingsfondsen uit. Robeco Direct biedt sinds eind 2002 aan actief beleggende klanten het blad INSIGHT aan. In dit blad wordt algemene beleggingsinformatie aangevuld met zeer persoonlijke adviezen op maat. Daarmee wordt voorzien in de behoefte van klanten om op maat in te kunnen spelen op (beurs)ontwikkelingen.

Naast de direct activiteiten in Frankrijk vanuit Parijs zijn met de opening van Robeco Bank Belgium deze activiteiten vanuit Brussel ook voor de Belgische markt begonnen. De Belgische particuliere klanten kunnen kiezen uit een breed aanbod bestaande uit Robeco beleggingsfondsen, de EuRoparco spaarrekening en toegang tot alle belangrijke financiële markten. In het najaar heeft Robeco Bank Belgium een roadshow georganiseerd, om klanten uit te leggen op welke wijze men het beste met onzekere marktomstandigheden kan omgaan. Meer dan 5.000 klanten en prospects namen aan deze avondbijeenkomsten deel.

Derdendistributie
Het afgelopen jaar is de verkoop van beleggingsfondsen via derden krachtig ter hand genomen. Zo heeft het fonds Robeco N.V., dat genoteerd is aan de belangrijkste beurzen in Europa, de UCITS-status (Europees papspoort) verkregen. Hierdoor kan het als beleggingsfonds in de meeste EU-landen worden verkocht.

Op het gebied van de traditionele beleggingsfondsen is het assortiment aangepast. Een viertal ZelfSelect landenfondsen is opgeheven (Robeco ZelfSelect Argentinië, Robeco ZelfSelect België, Robeco ZelfSelect Verenigd Koninkrijk en Robeco ZelfSelect Italië). Bij de midcaps zijn Robeco Dutch MidCaps en Robeco Euroland MidCaps gefuseerd met Robeco European MidCaps. Binnen de Robeco Capital Growth Funds-paraplu is Robeco Asian Recovery Equities gefuseerd met het Robeco Asia-Pacific Equities en Robeco Holland Equities met Robeco European Equities Een uitbreiding van het assortiment heeft plaatsgevonden op het gebied van alternatives, waaronder Robeco Absolute Return, CDO's en gestructureerde producten.

Duitsland is de grootste markt voor derdendistributie in continentaal Europa. In januari 2003 wordt het kantoor in Frankfurt officieel geopend, met bijkantoren in Hamburg en München. In Zwitserland en Frankrijk wordt voortgebouwd op bestaande contracten met de belangrijkste financiële instellingen en worden nieuwe toegevoegd. Bank Sarasin & Cie, de prestigieuze Zwitserse private bank, heeft de activiteiten van Bank Rabo Robeco in Zwitserland en Luxemburg overgenomen. Dit versterkt onze positie voor de afzet van fondsen in de Zwitserse markt. In Nederland tonen naast de grootbanken ook verzekeraars en gespecialiseerde effectenhuizen belangstelling voor de verkoop van beleggingsfondsen van marktleider Robeco.

Robeco USA
Vorig jaar is de aanwezigheid van Robeco in de Amerikaanse institutionele markt fors uitgebreid. Door de acquisitie van Boston Partners en van Robeco-Sage kan een alomvattende portefeuille worden aangeboden. Het palet bestaat uit waardeaandelen van Boston Partners, groeiaandelen van zowel Robeco als van WPG, vastrentend van WPG en alternatives van Robeco-Sage. Nu al zijn de sales forces van WPG, Sage en Boston Partners geïntegreerd.

Harbor Capital Advisors
Harbor Capital in Toledo, Ohio heeft een nieuwe productserie gelanceerd en heeft een aantal nieuwe fondsmanagers geselecteerd. In een moeilijke markt is Harbor Capital er in geslaagd om meer dan een miljard USD aan cashflow in de fondsen te genereren.

RAI
Robeco Alternative Investments (RAI), de business unit die zich richt op het ontwikkelen en distribueren van zogeheten alternatieve beleggingsproducten, heeft een goed 2002 achter de rug. RAI is actief op het gebied van private equity, hedgefondsen en gestructureerde producten. In het afgelopen jaar introduceerde RAI private equityfondsen voor de institutionele en de particuliere markt, twee zogeheten collateralized debt obligations (CDO's) en hedgefondsproducten met en zonder hoofdsomgarantie.

Over Robeco
Robeco biedt producten en diensten aan op het gebied van discretionair vermogensbeheer en heeft een compleet aanbod van beleggingsfondsen voor een groot aantal institutionele en particuliere cliënten wereldwijd. Het productaanbod van Robeco omvat Nederlandse en buitenlandse vastrentende en aandelenbeleggingen (wereldwijd, regionaal, in specifieke sectoren en landen en in opkomende markten), evenals gemengde portefeuilles, geldmarktfondsen en alternatieve beleggingen.
De fondsen voor de particuliere markt worden zowel direct door Robeco als door andere financiële instellingen verkocht. Een aantal beleggingsfondsen, inclusief het vlaggeschip Robeco N.V., is genoteerd aan grote Europese aandelenbeurzen zoals die van Amsterdam, Parijs, Frankfurt en Londen.

Robeco bedient haar klanten niet alleen vanuit haar hoofdkantoor in Rotterdam, maar heeft in Europa ook kantoren in Frankrijk, België, Luxemburg, Zwitserland, Duitsland en Spanje. In de Verenigde Staten heeft Robeco kantoren in New York, Chicago en San Francisco (Weiss, Peck & Greer), Boston (Boston Partners), White Plains (Sage Capital Management) en Toledo (Harbor Capital Advisors).

Robeco is het onafhankelijk opererende centrum voor vermogensbeheer binnen de Rabobank Groep. De combinatie van de hoogste kredietwaardigheidsbeoordeling volgens de belangrijkste internationale rating agencies en de hoge 'Sustainability Cluster Score' geeft aan dat de Rabobank haar beleggers, leden, klanten en werknemers sinds lange tijd grote toegevoegde waarde levert.

Ronald Florisson, Corporate Communications Robeco
010 - 224 28 10

0653 - 831 586
ronald.florisson@robeco.nl


07 jan 03 11:08