Praktijk Onderzoek Bloembollen en Bolbloemen


Workshop `Natuurlijke vijanden, natuurlijk'

Bij PPO Sector Bomen in Boskoop is in november een workshop gehouden over het bevorderen van natuurlijke vijanden op het boomkwekerijbedrijf. Tijdens deze middag brachten sprekers van diverse collega-instellingen hun ervaringen naar voren met het werken met natuurlijke vijanden.

Felix Wäckers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) sprak over de mogelijkheden van akkerranden en tussenstroken om natuurlijke vijanden te stimuleren. Voor een goede ontwikkeling van natuurlijke vijanden op het bedrijf zijn goede voedselbronnen nodig. Belangrijk is om te onderzoeken welke dat zijn. natuvijand009.jpg (9425 bytes)

Christel Mols van hetzelfde instituut bracht de positieve ervaringen bij het onderzoek van koolmezen in appelboomgaarden naar voren. Kees Booij van Plant Research International gaf aan wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van natuur in relatie tot de beheersing van plagen. Frans van Alebeek, van PPO sector Akkerbouw, Groene ruimte en Vollegrondsgroente (AGV) liet zien wat kruiden rondom de cultuurgewassen kunnen betekenen voor bestrijding van plagen. Herman Helsen, PPO Sector Fruit kwam met positieve ervaringen bij de bestrijding van enkele plagen in de fruitteelt. Anton van der Linden van PPO Sector Bomen in Boskoop gaf de eerste positieve ervaringen aan die in de boomteelt tot nu toe zijn bereikt. Naast de praktische ervaringen toonde Ivonne Elberse vanuit dezelfde PPO-vestiging haar resultaten van een literatuuronderzoek.

De middag was bedoeld om de kennis over het gebruik van natuurlijke vijanden te delen. Belangrijk is de informatie ook toepasbaar te maken voor de boomkwekerij. Uit de ervaringen van kwekers uit de zaal kwam duidelijk naar voren dat er ook voor de boomkwekerij perspectief bestaat voor het inzetten van natuurlijke vijanden en het verbeteren van de voorwaarden van vijanden die van nature al aanwezig zijn. Duidelijk kwam in alle lezingen en reacties naar voren dat de aanpak met natuurlijke vijanden een lange weg is. Werkt het eenmaal goed, dan is er ook een grotere stabiliteit te verwachten. Een voorbeeld uit de praktijk was daarbij het aanbrengen van een mulchlaag. Verder onderzoek zal vooral in de richting gaan van de toepassing van natuurlijke vijanden op het individuele boomkwekerijbedrijf.

Meer informatie: Anton van der Linden (tel.0172-236728)