Gemeente Nieuwegein

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Cor de Vos

Op 6 januari j.l. hield de gemeente Nieuwegein een nieuwjaarsreceptie voor bewoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven van Nieuwegein. Tijdens deze bijeenkomst hield burgemeester Cor de Vos de volgende toespraak:

Dames en heren,
Heel hartelijk welkom op deze nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Nieuwegein. Het is een goede gewoonte, dat het gemeentebestuur de gelegenheid biedt elkaar een goed nieuwjaar te wensen. Fijn, dat U allen gevolg hebt willen geven aan onze uitnodiging. Dat geldt zeker ook voor de inwoners van Nieuwegein, die in 2002 in onze gemeente zijn komen wonen. We vonden het een aardig idee, om speciaal die mensen voor deze receptie uit te nodigen. Het is een aanloop naar een verdere vernieuwde wijze, om onze nieuwe inwoners welkom te heten. Daar worden op dit moment nieuwe ideeën voor ontwikkeld. Het is een klein onderdeel van een andere aanpak, om de relatie tussen de gemeentelijke overheid en inwoners, bedrijven en maatschappelijk instellingen te versterken.

In Nieuwegein, dames en heren, zijn velen actief op allerlei terrein. Dan doel ik m.n. op die talloze vrijwilligers, die energie steken in sportverenigingen, culturele instellingen, wijknetwerken, zorg voor zieken en ouderen, verenigingen van bedrijven, schoolbesturen, etc. etc. Zonder deze mensen kan een gemeenschap niet bestaan. Zij verdienen onze dank en verdienen het om af en toe in het zonnetje gezet te worden. Vrouwen en mannen, maar ook sportteams, koren, orkesten, instellingen en bedrijven, allen dragen zij een steentje bij aan de groei van het gemeenschapsgevoel in onze stad, nog zo jong, maar wel volgroeid. Ook, of liever juist, de lokale overheid, het gemeentebestuur speelt daarin een rol en zou daarin moeten willen investeren. In het kader van de versteviging van de relatie tussen het lokale bestuur en de gemeenschap van Nieuwegein heeft het college besloten aan de gemeenteraad voor te stellen het aantal mogelijkheden om Nieuwegeiners te onderscheiden uit te breiden. Voorgesteld wordt, om naast de erepenning van de gemeente waaraan de titel van "ereburger" wordt verbonden een stadspenning in te stellen, genoemd naar Anna van Rijn (Vrouwe van Rijnhuizen) en een sport- en cultuurpenning. Het zijn mogelijkheden, om personen meer dan tot nu toe de waardering van het gemeentebestuur te betonen.

Dames en heren,
Als ik U zeg, dat Nieuwegein geen groeikern meer is, dan is dat voor U geen verrassende mededeling. Met dat feit echter worden wij als gemeenschap en dus ook als gemeentebestuur steeds indringender geconfronteerd. De geldstroom die ons in de jaren van de groei bereikte, is allang opgedroogd. Het gemeentefonds en de onroerend zaak belasting zijn in feite nog de enige inkomstenbronnen. De groei van het inwonertal is eruit, sterker nog er is inmiddels een dalende lijn ingezet mede als gevolg van de sterke gezinsverdunning en van de stop op de groei van het aantal woningen. Bovendien heeft het college, gesteund door de gemeenteraad een aantal ambities, die om meer geld vragen. Die ambities liggen op het terrein van beter onderhoud van de openbare ruimte, op de veiligheid en de handhaving, op de zorg voor die inwoners die daar zelf nog niet toe in staat zijn en de herstructurering van de relatief oude stadswijken en van de binnenstad. Als we niet oppassen zullen inkomsten en uitgaven nog verder dan thans al het geval is uit elkaar gaan lopen. Dat betekent, dat we of eerder ons spaarbankboekje leeg moeten maken, of ervoor moetyen kiezen voorzieningen die we nu in de stad hebben af te bouwen. De vraag is, of en zo ja hoe de gemeente Nieuwegein boven de 60.000 inwoners zou moeten blijven. Als we dat willen, en dat zal moeten, als we de voorzieningen minstens willen handhaven op het huidige niveau, dan heeft dat op tal van terreinen zijn consequenties. Dat betekent, dat er substantieel meer woningen moeten worden gebouwd dan nu zijn voorzien. Die taakstelling kan wellicht gevonden worden in de te herstructureren wijken, maar ook door hoger te bouwen op plekken waar dat kan, dan wel stukjes groen op te offeren ten behoeve van de bouw van woningen. Als we dat allemaal niet willen, dan heeft dat op termijn gevolgen voor ons voorzieningenniveau. Welnu, de door mij geschetste dilemma's zullen in de komende maanden met de lokale gemeenschap in al zijn facetten worden besproken. Daar hebben wij U allemaal voor nodig, inwoners, bedrijven, maatschappelijke instellingen. Uiteindelijk zal het korte, maar hevige proces moeten uitmonden in en politieke keuze door het orgaan dat daarvoor is en dat is de gemeenteraad.

Dames en heren,
Graag wil ik nog een paar opmerkingen maken over de binnenstad. Ik heb daar behoefte aan, omdat het erop lijkt, dat het geloof in dat project tanende zou zijn. Het duurt al zo lang, de gemeente en de marktpartijen komen er toch nooit uit, wat is nu eigenlijk sinds de vaststelling van het Integraal Ontwikkelingsplan in oktober 2001 gebeurd, er wordt alleen maar onderzoek gedaan, die eerste paal gaat toch de grond niet in. Het lijkt erop, alsof we elkaar eerder de put inpraten dan dat we elkaar steunen, aanmoedigen en enthousiasmeren. Welnu, laat ik hier op deze plaats het maar eens duidelijk zeggen: ik ben ervan overtuigd, dat we de uitvoeringsfase van het IOB heel dicht genaderd zijn. De gemeente Nieuwegein, maar ook de marktpartijen die al zo lang bij de plannenmakerij betrokken zijn, inclusief Corio, kunnen het zich niet permitteren de binnenstad te laten zoals die nu is. We zij al een heel eind opgeschoten sinds oktober 2001. Zowel door het college uit de vorige raadsperiode, als door het huidige college is, samen met de ambtelijke dienst hard gewerkt aan de implementatie van het IOB. Er is opnieuw gekeken naar de infrastructuur. Die blijkt eenvoudiger te kunnen en dus goedkoper. Het parkeren is integraal in kaart gebracht en blijkt ook economisch haalbaar te zijn, incl. overigens betaald parkeren. De investeerder in de zgn. Palmtorens wil zijn project realiseren. Het Antonius Ziekenhuis heeft zijn meerjarenhuisvestingsplan klaar, inclusief de benodigde parkeerbehoefte. Het westelijke deel lijkt eenvoudiger te kunnen en dus goedkoper. Er kan op korte termijn een keuze worden gemaakt, hoe het theater moet worden vernieuwd. Voor de gebruikers van de kantoren aan de Noordstedeweg en het politiebureau kan een alternatief worden geboden. Kortom, laten we onze zegeningen tellen en, ondanks de huidige economische dip, optimistisch blijven. Een binnenstad is Nieuwegein, met een goed winkelaanbod, met een gezond woonklimaat, met een kwalitatief hoogwaardig aanbod op de kantorenmarkt zal voor onze stad een motorfunctie moeten zijn, een motor die andere ontwikkelingen op gang moet brengen en houden. De binnenstad van Nieuwegein speelt in de regionale ontwikkelingen een belangrijke rol. De marktpartijen weten dat ook en zullen dat zeker op zijn merites weten te waarderen, ook Corio, nota bene de grootste eigenaar van onroerend goed in de binnenstad en dus de grootste belanghebbende bij een moderne binnenstad, waar mensen graag winkelen, wonen en werken. Overheid en marktpartijen zullen echter wel bereid moeten zijn te investeren, d.w.z. er geld in willen stoppen, want zoals we weten gaat kost voor de baat uit.

Dames en heren,
Nog een paar opmerkingen van wat meer algemene aard. Nieuwegein staat niet op zichzelf. We zijn een onderdeel van de Utrechtse netwerkstructuur, niet alleen wat betreft de binnen stad, maar op tal van andere terreinen. We zijn als gemeenten in de regio door middel van economie, woningmarkt, verkeer en vervoer, culturele voorzieningen, voortgezet en beroepsonderwijs, sociale voorzieningen, veiligheidsbeleid aan elkaar geklonken en die ontwikkeling zal zich in de komende jaren nog verder voortzetten. Daarom is een sterke regio nodig om die samenwerking vorm te geven. Daarenboven maken we als gemeente steeds meer onderdeel uit van internationale verbanden. De uitbreiding van Europa, die in 2004 gaat plaatsvinden geeft aan bedrijven in onze gemeente nog meer mogelijkheden voor investeringen en handel. De uitwisseling tussen mensen binnen de Europese grenzen wordt gemakkelijker. Mensen krijgen een ruimer gebied om werk te zoeken en te vinden. De uitbreiding van al die mogelijkheden door de internationalisering gaat overigens gepaard aan de behoefte van mensen, om zich in de eigen cocon op te sluiten. We zijn weliswaar wereldburger geworden, die voor het werk of voor de vakantie steeds verder weg gaat, maar we worden ook individualistischer. Het is de spagaat van de moderne mens en die spagaat veroorzaakt mede de gevoelens van onbehagen in ons land heersen. Bij die internationalisering hoort immers ook, dat anderen ons land opzoeken voor een betere toekomst, komend vanuit een ver land, los van het feit dat we velen indertijd nodig hadden om het werk op te knappen dat wij niet wilden of konden doen. Ik voorspel U, dat de botsing van culturen en de vraag hoe daarmee om te gaan, de grote discussie van de komende jaren gaat worden. Welke waarden en normen leggen wij voor onszelf aan en welke staan wij anderen toe.

Dames en heren,
Ik sluit af. Ik heb bewust maar eens niet op 2002 terug gekeken. Daar bent U de afgelopen weken als voldoende mee overvoert. Vooruit kijken, lijkt mij nuttiger. Ik heb bewust ook niets over veiligheid gezegd. We zullen in komende maanden het daar nog uitgebreid over kunnen hebben in de aanloop naar een volgende fase van ons lokale veiligheidsbeleid. Ik wens U allen een heel goed en voorspoedig 2003 en ik spreek de hoop uit, dat we over precies een jaar mogen zeggen, dat we op een aantal terreinen een forse stap voorwaarts hebben gemaakt.

Ik dank U wel.

Invoerdatum 7-1-2003