Gemeente Woerden

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Van der Kluit op 6 januari 2003

"Dames en heren,

In veel gemeenten is het een goede traditie dat de burgemeester een Nieuwjaarstoespraak uitspreekt. Het is een van de weinige gelegenheden waarbij de burgemeester onder eigen persoonlijke verantwoordelijkheid enkele opmerkingen kan maken, die hij of zij van belang acht voor de gemeente en haar inwoners.

Ook ik wil graag van deze gelegenheid gebruik maken, want onze prachtige gemeente Woerden verdient grote betrokkenheid van iedereen die ervoor werkt en dus zeker ook van de burgemeester. Omdat deze bijeenkomst vooral bedoeld is om mèt elkaar te spreken, zal ik het beperkt houden.

Het gemeentebestuur met de ambtelijke organisatie en de inwoners en ondernemers in Woerden, kortom wij samen, zullen elkaar de komende jaren hard nodig hebben om al datgene te doen, dat nodig is om een goede woon- werk- en leefomgeving te behouden en deze verder te versterken.

Onze stad Woerden is een prachtige stad, met ongelooflijk veel potentie.
En het is, samen met de kernen Harmelen, Kamerik en Zegveld, een stad waarin de komende jaren nog het nodige moet gebeuren.

Er ligt een goed plan voor verbetering van de infrastructuur, er is een overeenkomst voor de ontwikkeling van de binnenstad, een Masterplan voor de verdere invulling van Snel en Polanen-Oost, er zijn goede plannen voor de herstructurering van onderwijsvoorzieningen en voor de realisering van al deze plannen zullen de komende tijd nog veel inspanningen moeten worden verricht.

De twee nieuwe zwembaden in Woerden en in Harmelen zijn nagenoeg gereed en voor Harmelen betekent dit ook een fraaie nieuwe multifunctionele voorziening. Het zijn slechts enkele voorbeelden, maar duidelijk is dat er stevig aan de weg wordt getimmerd en daar mogen we samen trots op zijn.

De gemeente Woerden is ontegenzeggelijk een centrumgemeente in het Westelijk weidegebied van Utrecht en die positie schept verplichtingen. Juist nú moet Woerden zich bezinnen op die positie en zich afvragen welke rol deze historische stad met de omliggende kernen in de toekomst kan en wil vervullen.

Wij zullen daarbij ongetwijfeld rekening moeten houden met de beperkingen, die zijn ontstaan door keuzes uit het verleden en ook met mogelijke beperkingen die worden opgelegd door andere overheden, maar wij zullen daarnaast gebruik kunnen en moeten maken van de kansen die wij in onze huidige situatie zien. Het is mijn stellige overtuiging, dat we met een creatief en actief beleid, Woerden - met behoud van bestaande historische kwaliteiten en die zijn er immers in ruime mate
- een nieuwe impuls kunnen geven. Ik ben er ook van overtuigd dat wij onze gemeente nog veel aantrekkelijker kunnen maken, zowel voor bezoekers als voor de eigen inwoners. En dat moeten we ook willen, want dat is nodig om de centrumfunctie van onze gemeente waar te maken en in de komende jaren nog verder te versterken.

Wij zullen in het uitvoeringsproces van zo'n initiërend en actief beleid te maken krijgen met voorstanders en tegenstanders van dat beleid. Mensen hebben een natuurlijke neiging om nieuwe ontwikkelingen met enig wantrouwen te bekijken, hebben de neiging om zich tegen verandering of vernieuwing te verzetten. Op zich kan ik voor een dergelijke weerstand wel begrip opbrengen, maar vaak, en ik constateer dat met teleurstelling, wordt die weerstand ingegeven door persoonlijke belangen. Daarbij realiseert men zich meestal niet welke consequenties zon houding heeft voor het totaalbelang van de gemeenschap waarin we leven.

Het voornemen om ons historische kernwinkelgebied met een eigentijdse aanvulling voor het winkelende publiek aantrekkelijker te maken, zodat het een nieuwe impuls kan krijgen en zich op die wijze kan onderscheiden van de saaie stedelijke winkelcentra met allemaal dezelfde winkels, zoals die overal in het land de laatste jaren zijn verschenen, is niet bij iedereen even positief overgekomen. Met name de bijbehorende parkeergarage heeft enig verzet opgeroepen. Maar een streekcentrum heeft nu eenmaal een goede en ruime parkeergelegenheid nodig en als je het straatbeeld aantrekkelijk èn veilig wilt maken, is een ondergrondse parkeergarage daarvoor een uitstekende oplossing. Het is een kans om onze binnenstad aantrekkelijk èn goed bereikbaar te maken.

Verandering en vernieuwing worden vaak gezien als bedreigingen, maar zij bieden zeker ook kansen op verbetering van bestaande knelpunten. Wij kunnen het ons nu eenmaal niet permitteren om de tijd te willen bevriezen, terwijl de wereld om ons heen wèl verandert. Want stilstand betekent altijd achteruitgang. Wij, gemeentebestuur en ambtelijke organisatie, zullen rekening moeten houden met de belangen van onze inwoners. Wij moeten dienstbaar zijn aan de samenleving, dat mag de inwoner van ons verwachten, dat is onze functie. Maar het zijn uiteindelijk niet slechts de persoonlijke belangen of de minderheidsbelangen, die ons toekomstig beleid definitief mogen bepalen.

Wij zullen de noodzakelijke afwegingen moeten maken en natuurlijk zullen wij zoveel mogelijk met bezwaren rekening moeten houden, maar wij zullen zeker ook het algemeen belang in het oog moeten houden. Want ook dát is onze taak.

Ik hoop en vertrouw er op, dat wij als gemeenschap in staat zullen blijken met een positieve houding èn met de nodige verdraagzaamheid toekomstige ontwikkelingen tegemoet te treden.

Alleen dàn zullen wij in staat zijn die goede en veilige woon-, werk- en leefomgeving te realiseren, waarin iedereen, oud of jong, zich thuis zal kunnen voelen. En dat willen we toch allemaal.

Met het uitspreken van die hoop en dat vertrouwen, wens ik u allen een buitengewoon goed, gezond en succesvol 2003 toe."

B.F.A. van der Kluit-de Groot
burgemeester van Woerden