VPRO

Huibregtsen: 'Meer taken politie onder leger'

'Het leger zou meer taken van de politie moeten overnemen', dat zei oud McKinsey topman en ex voorzitter van NOC/NSF Mickey Huibregtsen vanochtend in het programma De Ochtenden (VPRO, radio 1). 'Je zou ontzettend veel talent en capaciteit die in het leger zit kunnen inzetten voor onze veiligheid', aldus Huibregtsen. Hij pleitte er voor dat 'veiligheid in één hand wordt gehouden' en sprak de hoop uit dat zo op den duur 'een heel nieuwe organisatie ontstaat'. Ook zou hij het aantal ministeries verminderd willen zien en departementen zouden op projectbasis moeten werken. Voorafgaand aan verkiezingen zouden burgers de gelegenheid moeten krijgen zich over belangrijke thema's (zorg, onderwijs, veiligheid) uit te spreken.

Huibregtsen is initiatiefnemer van de werkgroep De Publieke Zaak, waarin honderd prominente Nederlanders (onder meer Pieter Winsemius, Ina Brouwer, Johan Cruijff, Neelie Kroes en cabaretiere Funda Müjde) zich verenigd hebben.

De werkgroep komt zaterdag met een manifest, waarin de overheid wordt opgeroepen zich niet langer dirigerend, verzorgend en behoudend op te stellen, maar regisserend en inspirerend. McKinsey erkende dat de werkgroep een elitair karakter heeft: 'Elke vrijheidsstrijder is elitair'. Maar: 'Je moet ergens mee beginnen.'


07 jan 03 11:56