Gemeente Den Haag

2003-01-06: Den Haag grootste woningbouwstad van Nederland


---

In 2002 heeft Den Haag zon 5.500 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Daarmee is Den Haag de grootste woningbouwstad van Nederland. Dit meldt de algemeen directeur van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling, Henk Jagersma, in zijn nieuwjaarsspeech. De meeste nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd in de wijken Wateringse Veld (ca. 950), Ypenburg (ca. 2.150) en Leidschenveen (ca. 1.350). In de bestaande stad zijn ca.
1.050 nieuwe woningen gebouwd.


Den Haag overtreft zijn eigen record uit de vorige eeuw, toen in het jaar 1934 in totaal 5.391 woningen werden opgeleverd. Jagersma is trots op dit grote aantal woningen. "Dat een woningproductie van deze omvang in de markt kan worden opgenomen, zonder dat er sprake is van grote negatieve effecten, betekent dat er een enorme vraag naar woningen is in deze regio", zo zegt hij. "Hiermee wordt de kracht van de conjunctuur in deze regio zichtbaar, ondanks de economische tendenzen."
In de andere grote steden lag het aantal nieuwbouwwoningen in 2002 beduidend lager (Amsterdam: ca. 2.500, Rotterdam ca. 2.200, Almere ca.
2.000)


In de herstructuringswijken is het uitgangspunt dat per saldo hetzelfde aantal woningen wordt teruggebouwd. Daardoor wordt de woningmarkt ook in de bestaande stad versterkt.

Groei van de stad
In het Beleidsakkoord 2002 - 2006 maakt het College van B&W de keuze voor versterking van de economie. Dat is tegelijk een keuze voor groei van de stad. DSO heeft, vanuit zijn takenpakket, de zorg voor het organiseren van de groei van de stad, wijk of buurt, aldus Jagersma.

Het organiseren van de groei van de stad, wijk of buurt betekent een gerichte investering, meer kans op overleven. Dit leidt tot een permanente versterking van de economie, werkgelegenheid en voorzieningen.

Om de economie verder te versterken is veel aandacht nodig voor bedrijven. Voor kantoren zijn er voldoende locaties in de stad en moeten keuzes worden gemaakt.
Binnen woongebieden kan nog meer kleinschalige, milieuvriendelijke bedrijvigheid worden toegestaan, zoals winkels. Voor bedrijven die ruimte nodig hebben, moeten we de hele regio benutten. De economische markt is groter dan de gemeentegrenzen. Een sterke economische regio is ook goed voor Den Haag.

Handhaving
De handhaving zal in 2003 door DSO nog strakker worden aangepakt, zoals ook vastgelegd in het Beleidsakkoord. Jagersma relateert aan de maatschappelijke discussie over normen en waarden. Veiligheid is het belangrijkste thema geworden in het land. Voor DSO betekent dit een stringente handhaving op een aantal terreinen:

- intensieve aanpak van onrechtmatige bewoning,
- aanpak van illegale bouw en bouwprojecten,
- aanpak van vervuiling zoals graffity en wildplakken,
- toezicht op de naleving van de vergunningsvoorwaarden voor bedrijfs- activiteiten, zoals horeca, prostitutiebedrijven, paddoshops en nachtwinkels.

last update: 7-1-2003 12:03:58 ;pag.: 17539; auteur: 616;cat.: