D66

De Graaf: Lerarentekort nationale ramp

Kennisontwikkeling

Thom de Graaf

07-01-2003 - Als het huidige regeringsbeleid wordt voortgezet, heeft over 7 jaar nog maar de helft van de leerlingen een leraar voor de klas. D66-lijsttrekker Thom de Graaf noemt tijdens een D66-schoonmaakactie in Zoetermeer het lerarentekort een 'nationale ramp'.

Vandaag zijn D66'ers in heel Nederland bezig om basisscholen schoon te maken om aandacht te vragen voor het achterstallig onderhoud. Lijsttrekker Thom de Graaf, op schoonmaak-missie in Zoetermeer, stelt dat er een noodplan tegen het lerarentekort moet komen: "Slecht onderwijs is al een probleem in Nederland, maar geen onderwijs door een tekort aan onderwijzers is een nationale ramp. Het is onbegrijpelijk dat andere partijen daar geen prioriteit aan geven."

D66 geeft onderwijs de hoogste prioriteit in haar plannen. Niet alleen in woorden, maar ook door 2,5 miljard euro extra te investeren. Daarvan is 300 miljoen euro per jaar bestemd voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden van het onderwijspersoneel.

Door de toenemende vergrijzing en het snel afhaken van nieuwkomers loopt de werkdruk op, waardoor nog meer onderwijsgevenden het onderwijs verlaten. Er moet dus snel iets gebeuren om deze ramp voor ons onderwijsbestel te keren. De Graaf: "Het kabinet heeft wel voorstellen gedaan maar in de praktijk bezuinigt het alleen maar. Daarmee worden de voorstellen erg onrealistisch. Het extra geld dat D66 uittrekt is niet alleen bedoeld voor het verhogen van de salarissen, maar ook om de werkdruk te verlichten. Nieuwe leraren en leerlingbegeleiders moeten beter worden begeleid. Ook kan het geld worden gebruikt voor meer klasse-assistenten. D66 wil niet dat Den Haag voorschijft hoe dat geld moet worden ingezet; dat kunnen de scholen het het beste zélf bepalen".

De Graaf heeft vanochtend samen met Lousewies van der Laan, Boris Dittrich en tal van andere D66'ers de openbare lagere school de Meerpaal in Zoetermeer schoongemaakt. Met behulp van deze symbolische actie door het hele land wil D66 duidelijk maken dat de middelen voor scholen op dit moment bij lange na niet toereikend zijn. Slecht onderhoud, vuile scholen en oude onderwijsmiddelen zijn een van de redenen van het slechte onderwijs in Nederland.

De Democraten stellen 500 mln. euro beschikbaar om dit probleem aan te pakken. Dit bedrag kan tevens worden ingezet voor het verkleinen van de scholen. De Graaf: "Op kleine scholen kennen leraren en leerlingen kennen elkaar dan weer, dat maakt scholen veel veiliger en verlaagt de werkdruk voor leraren enorm".