Gemeente Nieuwegein

Nieuwegeinse ambtenaren op werkbezoek in Rundu

Van 7 t/m 25 januari zullen twee ambtenaren van de gemeente Nieuwegein een werkbezoek brengen aan Rundu, de Nieuwegeinse partnerstad in Namibië. De twee medewerkers zullen Rundu ondersteunen op het gebied van financieel management en afvalbeheer. Het bezoek is onderdeel van het akkoord dat de gemeente Nieuwegein in augustus 2002 met Rundu heeft ondertekend. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) financiert het werkbezoek.

In- en verkoop van water
Harry Harkema, financieel beleidsmedewerker, zal ondersteuning verlenen op het gebied van financieel management. Centraal staat de in- en verkoop van water, dat de helft van de gemeentelijke begroting uitmaakt. De gemeente Rundu wil komen tot een verbetering van de financiële en administratieve processen. Zij hebben de gemeente Nieuwegein gevraagd om de administratie en financieel-technische maatregelen zo uit te werken dat er meer grip komt op de gemeentelijke begroting. De ervaringen en verworvenheden die bij de in- en verkoop van water worden opgedaan, kunnen vervolgens ook worden gebruikt ten behoeve van andere financieel-administratieve processen binnen de gemeente.

Afval beheersplan
Dirk Bellens, adviseur milieubeleid, zal de gemeente Rundu steunen bij het uitwerken en invoeren van een afvalbeheersplan. Via de invoering van wijknetwerken zal de bevolking van de drie pilotwijken bewust worden gemaakt van de milieueffecten van afval. In de wijknetwerken zullen vrouwen minstens evenredig vertegenwoordigd zijn. De leden van de wijknetwerken worden inhoudelijk getraind.

Achtergrond
Afgesproken is om in 2003 twee projecten te starten om de samenwerking tussen de steden te intensiveren. Op beide gebieden zal een uitwisseling van bestuurders en ambtenaren van Rundu en Nieuwegein worden georganiseerd, waarbij bezoeken over en weer zullen plaatsvinden ten behoeve van de versterking van het lokaal bestuur in Rundu. Een sterk lokaal bestuur, democratisch gelegitimeerd en organisatorisch van goede kwaliteit draagt bij aan een duurzame ontwikkeling van een lokale gemeenschap als Rundu. Rundu heeft als gevolg van de burgeroorlog in Angola een moeilijke tijd achter de rug. Een betere toekomst ligt thans open en het gemeentebestuur wil daar ook gebruik van maken. De gemeente Nieuwegein wil daar graag bij blijven helpen.

Invoerdatum 7-1-2003