Ministerie van Verkeer en Waterstaat

7 januari 2003


Weggebruiker positief over Rijkswaterstaat

Weggebruikers oordelen positief over de verschillende maatregelen die Rijkswaterstaat inzet om de doorstroming van het verkeer te verbeteren. Ze zijn onder meer positief over het effect van het inhaalverbod voor vrachtwagens (92%), dynamische route-informatiepanelen (80%), ritsen (75%) en het gebruik van de vluchtstrook in de spits (70%). Dat blijkt uit het gebruikersonderzoek Nederlandse autosnelwegen, dat Rijkswaterstaat eind 2002 heeft laten uitvoeren. Tegelijkertijd ziet de weggebruiker twee belangrijke bedreigingen: op de eerste plaats het gedrag van de weggebruikers zelf, zoals agressief rijgedrag, alcoholgebruik in het verkeer en bumperkleven en op de tweede plaats de overlast door files.

Rijkswaterstaat krijgt van de weggebruikers een ruime voldoende voor de manier waarop zij haar taken uitvoert. Zo zijn gebruikers positief over de bewegwijzering, de belijningen en markeringen, de veiligheidsmaatregelen bij wegwerkzaamheden en in iets mindere mate over de verlichting. Als meest voorkomende ergernissen over het wegdek worden genoemd spoorvorming, onregelmatigheden en spat- en stuifwater. Bij wegwerkzaamheden ergert men zich vooral aan afzettingen waarachter niet zichtbaar gewerkt wordt.

De resultaten van het onderzoek gebruikt Rijkswaterstaat om haar activiteiten nog beter af te stemmen op de gebruiker. Tevens worden maatregelen genomen om de doorstroming te bevorderen en om ergernissen weg te nemen. Zo wordt geïnvesteerd in betere informatie voor weggebruikers bij wegwerkzaamheden. Hiervoor worden mobiele informatiepanelen ingezet. Verder wordt in de tweede helft van 2003 een landelijke klachtenlijn geopend, waar weggebruikers terecht kunnen met klachten, opmerkingen of voor informatie. Zeker nu de Tweede Kamer de Spoedwet Wegverbreding met een grote meerderheid heeft aangenomen, werkt Verkeer en Waterstaat in 2003 hard door aan de aanleg van spitsstroken.