Provincie Utrecht

Persbericht

Miljarden geraamd voor de komende 50 jaar

Stroomgebiedsvisies voor provincie Utrecht vastgesteld

7-1-2003
De stroomgebiedsvisies Amstelland en Gelderse Vallei zijn door gedeputeerde staten vastgesteld. Deze visies brengen in kaart wat er moet gebeuren om het watersysteem in beide stroomgebieden de komende vijftig jaar op orde te brengen en te houden, waardoor wateroverlast zo veel mogelijk beperkt wordt. Daarbij wordt rekening gehouden met de gevolgen van klimaatverandering, bodemdaling en zeespiegelstijging. De kosten worden geraamd op ongeveer 5 miljard euro.

Ons land krijgt door klimaatverandering, bodemdaling en zeespiegelstijging met steeds meer water te maken. In 1993 en 1995 hebben we dat ondervonden en ook op dit moment is op verschillende plaatsen in het land sprake van wateroverlast. Om het water te blijven beheersen, moet anders omgegaan worden met water.

Knelpunten en oplossingen
In de stroomgebiedsvisies wordt aangegeven op welke locaties en in welke gebieden knelpunten zijn en wat de streefbeelden zijn voor de lange termijn (2050). De knelpunten hebben te maken met wateroverlast, veiligheid, watertekort, waterkwaliteit en bodemdaling. Nabij Amersfoort, Leusden en Veenendaal gebeurt het nu regelmatig dat gebieden onder water komen te staan bij hevige regenval. Die gebieden zullen daarop beter ingericht moeten worden. In de visie komen GS daarom met voorstellen om het water zo te kunnen bergen, dat overlast in bewoonde gebieden voorkomen wordt. In het westen van de provincie worden zogenaamde zoekgebieden voorgesteld. In het veenweidegebied wordt bijvoorbeeld gezocht naar mogelijkheden voor nieuwe plassen (structureel) en naar locaties voor piekberging (incidenteel). Ook vernatting is door de gevolgen van bodemdaling nodig in het westen van de provincie. Een andere maatregel is de verruiming van de boezems van de Oude Rijn bij Woerden.
Nieuwe plassen tegen wateroverlast en bodemdaling in de diepe polders zoals de polders van De Venen, de Horstermeer en de Bethunepolder worden in de stroomgebiedsvisies ook voorgesteld. Een en ander gebeurt in nauw overleg met betrokken gemeenten, organisaties en burgers. Zo is voor het gebied De Venen al afgesproken dat nieuwe plannen betrokken worden bij de evaluatie van het huidige plan van aanpak De Venen.

Water is bepalend
De stroomgebiedsvisies zijn de onderbouwing voor een Nationaal Bestuursakkoord Water, dat na de landelijke verkiezingen gesloten wordt. Ook in provinciale en gemeentelijke plannen neemt water een belangrijke plaats in. In de strategische ruimtelijke plannen (zoals het streekplan) van de provincie Utrecht spelen de stroomgebiedsvisies een grote rol, waardoor een integrale aanpak voor een gebied tot stand komt. In samenwerking met gebieds- en landinrichtingscommissies zal worden nagegaan wat de gevolgen van de maatregelen uit de stroomgebiedsvisies zijn voor de lopende of in de nabije toekomst te realiseren plannen en projecten.

De kosten voor de maatregelen die de komende 50 jaar uitgevoerd moeten worden, worden geraamd op rond de 5 miljard euro. Alle provincies komen met een raming voor het beheersen van de waterproblematiek. In het Nationaal Bestuursakkoord Water wordt vervolgens aangegeven waar de prioriteiten liggen en hoe de kostenverdeling wordt.

De stroomgebiedsvisies zijn provinciegrensoverschrijdend en dekken samen nagenoeg de gehele provincie Utrecht. Uitgezonderd is het grondgebied van het stroomgebied Vianen, dat onderdeel is van de stroomgebiedsvisie Zuid-Holland Zuid.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030-258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl