Nieuwsbericht

dinsdag 7 januari 2003, 14.30 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Flessentrekker
Alkmaar, maandag 6 januari 2003.
Omstreeks 18.00 uur heeft de politie een 58-jarige man uit Zaandam aangehouden in een lunchroom aan de Langestraat in Alkmaar. Hij zat vanaf 15.00 uur in de horecagelegenheid en nuttigde diverse drankjes en hapjes. Toen hij tegen sluitingstijd de zaak moest verlaten deelde hij het personeel mee geen geld te hebben. Hij moest 17,- afrekenen. De man is een bekende van de politie. Hij maakt er een gewoonte van om iets te consumeren en niet te betalen. Daarom kon hij worden aangehouden wegens flessentrekkerij. Hij is na verhoor met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Mislukte overval met neppistool
Alkmaar, maandag 6 januari 2003.
In de avond werd een videotheek aan de Koelmalaan overvallen door een jongeman met een neppistool. Omstreeks 20.45 uur kwam de jongeman via de achteringang binnen. Hij bedreigde de eigenaar van de videotheek die achter de toonbank stond. De jongeman richtte een zilverkleurig pistool op hem en eiste geld. De eigenaar schrok hevig maar toen hij goed naar het pistool keek zag hij dat het om een replica ging en zei dat ook tegen de overvaller. Deze liep vervolgens gehaast weg en verdween weer via de achterdeur aan de Ruusbroechof. De verdachte voldoet aan het volgende signalement: negroïde man, leeftijd ongeveer 17 jaar en lengte ongeveer 1,55 m. Hij droeg een katoenen blauwe jas tot over de heupen met eraan een capuchon. Deze had een grijs gekleurd bontrandje. De man droeg sportschoenen en sprak Nederlands.

Man gered uit ijskoud water
Alkmaar, dinsdag 7 januari 2003.
Omstreeks 13.15 uur reed een 41-jarige automobilist uit Amsterdam in het water van het Noordhollands Kanaal. De man reed over de Kanaaldijk komende uit de richting van het centrum van Alkmaar en ging in de richting van Koedijk. Vlakbij de gemeentegrens verloor hij op onverklaarbare wijze de macht over het stuur. Hij reed naar links en belandde via de berm in het water. De auto kwam enkele meters uit de wallekant terecht in het water. De bestuurder had een raampje open en zag kans om zelf het portier te openen. Een moedige omstander sprong te water en zwom naar de man toe. Hij hielp hem uit de auto en bracht hem naar de kant. Deze redder was een man van middelbare leeftijd en komt uit de omgeving. Zijn gegevens zijn op dit moment nog niet beschikbaar. Hij is door brandweerpersoneel thuis gebracht. De automobilist werd door ambulancepersoneel ter plaatse verzorgd. Hij kon daarna op adem komen bij een vriend in Koedijk.

NOORDKOP

Politie controleert fietsverlichting
Den Helder, dinsdag 7 januari 2003.
De komende weken houdt de politie in diverse wijken in Den Helder controles. Deze zijn gericht op de verlichting van fietsers met het doel de verkeersveiligheid verhogen. De controles zullen in de ochtend en avond, tijdens duisternis, plaatsvinden. Ze worden uitgevoerd door politiemensen van de wijkteams die de knelpunten in hun gebied kennen. Het is van belang dat fietsers zich goed zichtbaar maken in het verkeer. Vooral sinds bestuurders op gelijkwaardige kruispunten voorrang moeten verlenen aan fietsers die van rechts komen. In het donker moeten fietsers een duidelijk zichtbaar voor- en achterlicht voeren. De wet zegt dat achterlichten en achterreflectoren een NL-keurmerk moeten hebben. Met name bij batterijverlichting worden LED-lampjes gebruikt. Deze gebruiken zeer weinig stroom en gaan niet snel stuk. Als voorlicht hebben ze echter een zwakke straling waardoor de weg amper of niet wordt beschenen. Ook LED-achterlichten moeten een wettelijk NL-keurmerk hebben. Knipperende LED's zijn verboden! Een wit of geel reflecterend achterspatbord is niet meer verplicht maar vergroot wel de verkeersveiligheid. Banden dienen sinds 1987 te zijn voorzien van retroreflecterend materiaal. Ook pedaalreflectoren zijn verplicht. Voorts is het raadzaam om contrastrijke kleding te dragen en reflecterende accessoires te gebruiken. Sinds oktober 2002 voert de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie (3VO) een landelijke campagne genaamd 'Laat je zien!'. Meer informatie is te vinden op de website van 3VO: www.3vo.nl of te verkrijgen bij de fietsenmaker.

Diefstal auto voorkomen
Breezand, maandag 6 januari 2003.
Omstreeks 23.00 uur wisten twee oplettende buurmannen te voorkomen dat een rode Opel Kadett werd gestolen vanaf de Poldermanstraat. Eén van hen had gezien dat twee mannen zich verdacht bij de auto ophielden. Hij riep een buurman erbij. Hierop zijn de twee verdachten gevlucht. Ze reden weg in een Opel Corsa. Ze bleken de beide portiersloten van de Kadett te hebben vernield. In de auto lagen geen waardevolle spullen en het dashboardkastje stond open.
Op dinsdag 7 januari 2003 omstreeks 01.30 uur ontdekte de eigenaresse van een andere Opel Kadett dat men deze ook had geprobeerd open te breken. Haar auto stond vanaf 15.45 uur bij het station in Anna Paulowna aan de Spoorsingel. Ook bij haar waren de portiersloten vernield. Tevens was de bedrading van het contactslot losgetrokken en de behuizing rond de stuurkolom vernield. De radio bleef gewoon in de auto achter.
Er worden regelmatig Opel Kadetts gestolen. Daarom heeft de politie het vermoeden dat het hier om een poging tot diefstal van de auto's ging. De politie adviseert eigenaren van dergelijke auto's extra maatregelen te nemen zoals een duidelijk zichtbaar extra slot op het stuur of op de versnellingspook. Deze zijn onder meer verkrijgbaar bij autospeciaalzaken.

Woning leeggehaald
Den Helder, maandag 6 januari 2003.
In de afgelopen week is er ingebroken in een woning aan de 2e Vroonstraat. De bewoner is aan het verbouwen en verbleef tijdelijk elders. Toen hij na een week van afwezigheid in de middag terugkeerde ontdekte hij dat de voordeur was opengebroken. Er was voor duizenden euro's uit zijn woning verdwenen waaronder een televisie, stereo-apparatuur, een computer en telefoons.

WESTFRIESLAND

Inbraak in winkel
Wognum, dinsdag 7 januari 2003.
Vannacht omstreeks 03.15 uur is er ingebroken in een elektronicazaak aan de Kerkstraat. Met een auto werd de winkelpui geramd. Hierdoor werden de ramen vernield en konden er uit de etalage 2 televisietoestellen worden weggenomen. Een beveiligingsbedrijf was snel ter plaatse maar trof geen daders meer aan.

Controle fietsverlichting
Hoorn, dinsdag 7 januari 2003.
Vanmorgen is er tussen 07.30 en 08.15 uur een
fietsverlichtingscontrole gehouden op het Keern en de Slotenmaker. Daarbij kregen 25 fietsers een bekeuring omdat de verlichting niet aan de eisen voldeed (zie voor de eisen het artikel onder district Noordkop).