Universiteit Maastricht

Research Project Maastricht: groep UM studenten in 2003 naar China

Een team van veertien, multidisciplinaire, gemotiveerde studenten van de Universiteit Maastricht (UM) gaat in China voor bedrijven onderzoek doen. Ze doen dit in het kader van het Research Project Maastricht (RPM), dat komend voorjaar voor de tiende keer wordt uitgevoerd. China heeft, met een inwoneraantal van meer dan 1,3 miljard mensen, een enorme markt en biedt veel uitdagende mogelijkheden voor onderzoek. De Chinese overheid staat open voor buitenlandse investeerders, vooral nu China toegetreden is tot de World Trade Organisation. Door investeringen is de infrastructuur in dit enorme land verbeterd, hierdoor verlopen communicatie en distributie vlot. Ook het feit dat China gastvrouw zal zijn voor de Olympische Spelen in 2008, maakt het land interessant voor de wereldeconomie.

Het doel van het RPM is om bedrijven inzicht te geven in de economische, sociaal-culturele, technologische en politieke ontwikkelingen in China. Hiernaast wordt bedrijfsspecifiek marktonderzoek gedaan om op deze manier mogelijkheden te onderzoeken die interessant zijn voor bedrijven die aspiraties hebben om in het buitenland te investeren. In voorgaande jaren hebben UM-studenten onderzoek gedaan in onder meer Zuid-Korea, de Filippijnen, Mexico, Chili en Cuba. Ze hebben onderzoek verricht voor zowel multinationals als Shell, de ING Groep en KLM als voor het midden- en kleinbedrijf. Het RPM blijkt populair onder bedrijven want in een groot aantal gevallen werden de aanbevelingen gebaseerd op de bevindingen van het RPM in praktijk gebracht. Het RPM is een non-profit project, waardoor de prijs voor bewezen diensten erg laag is. Vanwege de onafhankelijke aard van het project krijgen de onderzoekers toegang tot bepaalde informatiebronnen die gesloten zijn voor bedrijven die op commerciële basis opereren. Ook deze twee factoren spelen mee in de populariteit van het project onder bedrijven.

Het Research Project Maastricht heeft in de afgelopen tien jaar een goede naam opgebouwd. In de Raad van Aanbeveling en Raad van Advies hebben zitting demissionair minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer, LIOF-president Dewulf, EVD directeur Bauduin en Europees commissaris Bolkestein, die hun vertrouwen uitspreken in een succesvolle uitvoering van de projecten. Het Project krijgt daar waar mogelijk steun en hulp van de Universiteit Maastricht. Door de jaren heen heeft het RPM contact opgebouwd met een verscheidenheid aan instanties en bedrijven. Dit heeft onder meer geresulteerd in een aantal trainingen bij onder andere McKinsey & Company, AMI Consultancy en het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Deze trainingen zullen de studenten op hun onderzoek voorbereiden.