Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders

7 januari 2003

Persconferentie naar aanleiding van de collegevergadering om 16.00u in de perskamer van het stadhuis.


1. Herontwikkeling Draaiweg-Merelstraat
Het college van burgemeester en wethouders heeft de mogelijkheden onderzocht van de herontwikkeling van de locatie Draaiweg/Merelstraat. Daarbij moet de school aan de Draaiweg behouden blijven met als functie atelier- en werkruimte voor kunstenaars. Die functie is haalbaar en sluit aan bij het beleid uit het collegeprogramma om ruimten voor kunstenaars in de stad te stimuleren, het zogenaamde broedplaatsenbeleid. De planidentificatie Draaiweg/Merelstraat is eerder op 13 juni 2000 besproken in de raadscommissie voor ruimtelijke ordening. Destijds werd voorgesteld het gebied Draaiweg/Merelstraat te herontwikkelen met het volgende programma: detailhandel voor ondernemers uit de buurt, commerciële functies en woningen. Uitgangspunt hierbij was dat de school aan de Draaiweg gehandhaafd blijft. Bij de behandeling heeft de commissie besloten in te stemmen met de planidentificatie met één belangrijke aanvulling. Nagegaan moest worden of het mogelijk was in het te behouden schoolgebouw aan de Draaiweg ateliers te vestigen. Deze mogelijkheid is onderzocht en blijkt haalbaar. Voorgesteld wordt daarom om in de voormalige school aan de Draaiweg ateliers te realiseren in plaats van de eerder geplande appartementen. Langs de Merelstraat komt een klein winkelcentrum met daarboven woningen.

Eind januari zal er een informatieavond voor de buurt plaatsvinden. Vervolgens zal de planidentificatie met daarbij de resultaten van de informatieavond aan de raadscommissie voor stedelijke ontwikkeling worden aangeboden.


2. Intentieovereenkomst Winkelcentrum Lunetten De Vereniging van Eigenaars van Winkels en Woningen van het Winkelcentrum Lunetten gaat het winkelcentrum Lunetten revitaliseren door stedebouwkundige en infrastructurele ingrepen nabij Boven Zevenwouden/Hondsrug. Zo zullen de gevels worden opgeknapt, wordt er een kiosk geplaatst en nieuwe bestrating aangelegd. De gemeente zal zorg dragen voor de herinrichting van de openbare ruimte aan de zuidzijde van het winkelcentrum. Dat is de strekking van een intentieovereenkomst die het college van burgemeester en wethouders sluit met de eigenaarsvereniging.

Met deze ingreep willen gemeente en eigenaarsvereniging de leefbaarheid en veiligheid in de wijk en het winkelcentrum verbeteren en de functie van het winkelcentrum als ontmoetingsplaats versterken.

Deze intentieovereenkomst is het vervolg op de planidentificatie "Openbare ruimte Zuidzijde Winkelcentrum Lunetten" van 6 december 2001 en een Voorlopig Ontwerp voor de herinrichting van maart 2002.


3. Genomineerden Utrechtse sportprijs 2002 bekend Het college heeft vandaag ingestemd met de voordracht voor genomineerden voor de Utrechtse sportprijs 2002 in zes categorieën. Voor het eerst mocht iedere Utrechter een voordracht doen, telefonisch of via internet. In totaal zijn honderdtwintig voorstellen ingediend. Een onafhankelijke Adviescommissie heeft ze vervolgens beoordeeld en het college een voordracht gedaan. Vooral in de categorie 'vrijwilliger van het jaar' en 'aankomend sporttalent' zijn meer voorstellen binnengekomen dan voorgaande jaren. Waarschijnlijk heeft dat te maken met het feit dat voor het eerst iedere Utrechter, naast sportverenigingen en sportbelangenorganisaties, voorstellen mocht doen. Ieder die mee deed krijgt een uitnodiging voor de prijsuitreiking die op 30 januari a.s. in de Janskerk plaatsvindt.

In categorie Sportman van het jaar 2002 zijn genomineerd:
- Nico Blok, tafeltennis

- Eric Roeske, atletiek

- Jochem Uytdehaage, schaatsen

In de categorie Sportvrouw van het jaar 2002 zijn genomineerd:
- Esther Vergeer, tennis

- Jacqueline Poelman, atletiek

- Karin Ruckstuhl, atletiek

In de categorie Sportploeg van het jaar 2002 zijn genomineerd:
- Ordina/Kampong, dames 1, squash

- FC Utrecht, voetbal

- RUS, rugby Utrechtse studenten

In de categorie Sportvereniging van het jaar 2002:
- SV Kampong, omnivereniging

- SC Antilope, rolstoelbasketbal

- UVV, omnivereniging

In de categorie Sporttalent van het jaar 2002:

- Turker Ceyhan, Taekwon-Do

- Remco Dorr, handbal

- Michele Vianen, karate

In de categorie Sportvrijwilliger van het jaar 2002:
- I. Werkman-Kraan, vrijwilliger bij UZV Zwemlust-den Hommel
- L.K. Tjon A Pauw, vrijwilliger in diverse functies bij Taekwon.Do sport
- M.J. Laurijssen, vrijwilliger schoolatletiekwedstrijden
Medio januari verspreidt de gemeente huis-aan-huis de speciale sportkrant 'Sport in Utrecht'. Daarin wordt van alle genomineerden een portret geschetst. Het college bepaalt uiteindelijk wie op 30 januari de prijzen in de wacht gaan slepen.


4. Nieuwe rechtspositieregeling voor vrijwilligers brandweer Utrecht Er komt een nieuwe regeling voor de rechtspositie van alle vrijwilligers bij de Utrechtse brandweer. Door de samenvoeging van de gemeenten Vleuten-De Meern en Utrecht per 1 januari 2001 was een nieuwe rechtspositieregeling nodig. In beide gemeenten waren vrijwillige brandweerkorpsen actief, met ieder een eigen regeling. Met de komst van de nieuwe regeling gelden voor alle vrijwilligers van de brandweer Utrecht dezelfde regels. De nieuwe regeling is opgesteld conform de modelregeling van de VNG en treedt op 1 januari 2003 in werking.


5. Alcoholverbod voor omgeving JOP Wolgadreef en winkelcentrum Overkapel Er komt een alcoholverbod voor de omgeving van de Jongeren Ontmoetings Plaats (JOP) aan de Wolgadreef en het winkelcentrum Overkapel in Overvecht. Het alcoholverbod is bedoeld als een ondersteuning van het integraal veiligheidsbeleid rondom de JOP en het winkelcentrum. Het verbod wordt ondersteund door gemeente, politie en justitie. De politie geeft prioriteit aan handhaving. Het alcoholverbod wordt vastgelegd in een uitvoeringsbesluit op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).


6. Initiatief omgeving Springweg tot jeu de boulesbaan De buurtboulers van de Binnenstad hebben in november 2002 een voorstel ingediend voor het aanleggen van een jeu de boulesbaan tussen de Zwaansteeg en de Brandstraat, omgeving Springweg. De kosten voor de uitvoering zijn begroot op EUR 26.800.

Het college van burgemeester en wethouders vraagt de wijkwethouder voor Binnenstad om het initiatiefvoorstel nader te onderzoeken. Dit is een gebruikelijke stap in de procedure. De wijkwethouder neemt binnen 8 weken een besluit. Zij vraagt advies aan de raadscommissie voor de wijk Binnenstad. Het initiatiefvoorstel Springweg, jeu de boulesbaan (in het kader van de regeling Recht van Initiatief) zal in een openbare vergadering van de raadscommissie voor de wijk Binnenstad worden behandeld.


7. Toekenning milieusubsidies
De gemeentelijke milieusubsidies voor 2003 zijn toegekend aan de Stichting Duurzaam Huis, de Stichting Kersentuin, de Tuindersvereniging 'Nijvere Pier', het Milieucentrum Utrecht, de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie en de Wijkmilieupunten. Het college wees subsidies toe aan de onderstaande twaalf projecten voor in totaal een bedrag van EUR 118.900. Het resterend budget van EUR 3.295 wordt gereserveerd voor aanvragen die in de loop van het jaar nog binnenkomen.

Stichting Duurzaam Huis

*Duurzame zaterdagen in Leidsche Rijn

*Klussenmarkt huis en tuin

*Scholenproject energiebewust wonen

Stichting Kersentuin

*Duurzame nestgelegenheid

*Voorzieningen ten behoeve van autoluwe inrichting
*Ecologische planten

Tuindersvereniging 'Nijvere Pier'

*Aanleg snelle biologische compostering

Milieucentrum Utrecht

*Veldsymposium ecologisch beheer

*Gebiedsgerichte innovatieagenda

*Goede (wijk)raad is duurzaam

Wijkmilieupunten

*Natuurwandelpaden door de wijken

Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie

*Inventarisatie-onderzoek langs snelwegen.


8. Evaluatie energiebesparingcampagne gemeentelijke gebouwen 2001 De gebruikers van de gemeentelijke gebouwen bespaarden in 2001 11,8 procent op het warmteverbruik. Wel gebruikten ze 6,1 procent meer elektriciteit in vergelijking met het referentiejaar 1995. Dat blijkt uit de vijfde evaluatie van de energiebesparingcampagne gemeentelijke gebouwen. In vijf jaar tijd bespaarde de gemeente in totaal een hoeveelheid energie die vergelijkbaar is met een vermindering van de CO2 uitstoot van ongeveer 560 ton. Dit is weer te vergelijken met het gasverbruik van 375 nieuwbouwwoningen gedurende dezelfde periode.

Nieuwe installaties (zoals de luchtbehandelinginstallatie van het Centraal Museum) en het verminderde energiezuinige gedrag van de gebouwgebruikers zijn verantwoordelijk voor de stijging van het elektriciteitsverbruik in 2001. Als de resultaten worden afgezet tegen de landelijke stijging van het energieverbruik (15 procent), dan steken de effecten van de energiebesparingcampagne in Utrecht overigens weer gunstig af.

De gemeente Utrecht heeft ongeveer 250 gebouwen (kantoorgebouwen, scholen, wijkposten, etc.) in gebruik. Als grootverbruiker van energie wil de gemeente het goede voorbeeld geven aan andere energieverbruikers. Daarom voert de gemeente sinds 1996 een energiebesparingcampagne in de eigen gebouwen. In het verleden zijn flinke besparingen op het energieverbruik behaald. De resultaten van de laatste jaren laten zien dat het steeds moeilijker wordt om nog verder te besparen. Toch blijft de gemeente actief in het laag houden en verminderen van het energieverbruik in de eigen gebouwen. Zo blijft de gemeente gebruikers van de gebouwen wijzen op hun gedrag. Het bestaande energiebeheersysteem wordt waar mogelijk verder uitgebreid. Ook worden financiële mogelijkheden gezocht om energiebesparende maatregelen aan gebouwen en installaties te treffen.

De raadscommissie voor Verkeer en Beheer wordt geïnformeerd over de resultaten.


9. College zet in op Centrale Ondernemings Raad Het college van burgemeester en wethouders zet in op de oprichting van een Centrale Ondernemings Raad (COR) naast de bestaande Ondernemings Raden (OR) bij de diensten. Het gaat hier om een principebesluit. Voordat er een definitief besluit valt, wil het college eerst advies vragen aan de ondernemingsraden en het Georganiseerd Overleg met de vakbonden horen.

Het oprichten van een Centrale Ondernemings Raad past in de tendens dat steeds meer onderwerpen gemeentebreed spelen en op het niveau van de hele organisatie zullen worden afgedaan. Om slagvaardig te kunnen handelen, acht het college het essentieel over dit soort onderwerpen overleg te voeren met een personeelsvertegenwoordiging op concernniveau.

De inzet van het college is dat de COR concernaangelegenheden bespreekt en zaken die de meerderheid van de diensten aangaan. De COR krijgt overlegrecht, adviesrecht en instemmingsrecht, en daarmee dezelfde bevoegdheden als de bestaande OR-en. Die vaardigen leden af naar de COR. De OR-en blijven gewoon bestaan en behandelen zaken die specifiek de eigen gemeentelijke dienst aangaan. Het Georganiseerd Overleg met de vakorganisaties richt zich na de komst van een COR op zijn kerntaak, namelijk instemmingsrecht bij arbeidsvoorwaarden en de gevolgen van reorganisaties voor de rechtspositie van het personeel.

Onlangs is in Den Haag overeenstemming bereikt over de invoering van een COR naast de ondernemingsraden en het Georganiseerd Overleg. Het reglement van de gemeente Den Haag stond model voor Utrecht. Pas nadat de OR-en en het GO gehoord zijn, volgt definitieve besluitvorming.