INSIDE TRAVEL NEWS

Nederlandse reiziger onvoldoende bewust van gezondheidsrisico's

PERSBERICHT

Utrecht, januari 2003

De nieuwste data: nipo en Schiphol onderzoek 2002:


-- Nederlandse reiziger ontdekt massaal Turkije -- 43% van reizigers naar Middellandse zee bestemmingen onvoldoende beschermd -- 68% van reizigers naar Hepatitis A gebieden zijn van mening geen of weinig risico te lopen, voor Malariagebieden is dat 45% -- Gambia: strand en malaria topper -- 20% van reizigers onvoldoende beschermd tegen malaria -- Reisbureau vergroot rol advisering gezondheid reizigers
--

'Het aantal exotische reisbestemmingen wordt elk jaar groter, het inzicht inzake potentiële gezondheidsrisico's zeker niet' aldus Dr. D. Overbosch, internist en directeur van de Travel Clinic Rotterdam. Hij baseert zijn uitspraak op basis van diverse onderzoeken die in aanloop naar de vakantiebeurs zijn gehouden:

- 2002 Schiphol onderzoek (ETHAB Airport Survey)
- Exclusieve cijfers uit het meest recente NIPO continu vakantie
onderzoek

- Gegevens van de Travel Health Management Group
- RIVM data over import malaria

'Een opvallende uitkomst uit het in eind december gehouden Schiphol onderzoek is de matige beschermingsgraad van reizigers naar Middellandse Zee bestemmingen met een Hepatitis A risico: Turkije, Egypte en Marokko. Van deze reizigers stapt slechts 57% voldoende beschermd het vliegtuig in'. Deze cijfers worden onderbouwd door het NIPO vakantieonderzoek waaruit blijkt dat 42% van de reizigers naar dergelijke bestemmingen zich zelf niet informeert over mogelijke gezondheidsrisico's.

Ook bleek uit het Schiphol onderzoek dat van alle reizigers naar een bestemming waarvoor Hepatitis A risico geldt, maar liefst 68% van mening was geen of weinig risico te lopen.
Van de ondervraagde reizigers naar een Malariagebied was de uitkomst iets beter: 45% dacht geen of weinig risico te lopen. Gelukkig bleek van deze groep bijna 75% toch malaria tabletten bij zich te hebben.

'Het is zeker geen toeval dat de malaria incidentie onder Nederlandse reizigers naar Gambia hoog is. Uitgerekend de reiziger naar deze nieuwste topper onder de strandbestemmingen blijkt zich in ruime mate niet tegen malaria te beschermen'. P. van Thiel, internist en verbonden aan het Tropencentrum AMC te Amsterdam licht toe dat 20% van de reizigers naar Gambia geen malariatabletten bij zich heeft. De dodelijke malariamug trekt zich weinig aan van de omheiningen die zijn opgetrokken om de Westers ogende Beach-resorts. Ongeveer 5 op de 1000 Nederlandse Gambia reizigers neemt malaria als souvenir mee terug naar huis, zo blijkt uit de RIVM data. Tevens lijkt het totale aantal import malaria gevallen in Nederland toe te nemen.

Goed nieuws uit de mond van Ch. Hoebe, infectieziektedeskundige en verbonden aan de GGD Heerlen & Geleen. Hij heeft afgelopen jaar meegedaan aan een project waarin de GGD actieve samenwerking zoekt met de reisbureaus in hun regio. 90% van de reisbureaus zien het als plicht de reiziger ook te wijzen op de mogelijke gezondheidsrisico's die reizen naar (sub-)tropische bestemmingen nou eenmaal met zich meebrengen. '70% wil graag een vorm van samenwerking aangaan met de GGD, niet door zelf op de stoel van de arts te gaan zitten maar door bij risicobestemmingen het advies te geven contact op te nemen met de GGD en ze een soort verwijsfolder mee te geven'.

Het hoofdthema van de vakantiebeurs dit jaar is: 'Veilig en Gezond op Reis'. Het lijkt een goed gekozen moment om extra aandacht aan dit aspect van reizen te geven. Met een tijdige voorbereiding is veel leed te voorkomen.

Voor informatie en een persoonlijk gezondheidsadvies over een reis kunt u tot en met zondag 12 januari nog terecht op de Vakantiebeurs in de Jaarbeurs in Utrecht (Hal 10, Veilig en Gezond op Reis).
---