D66

Financiële onderbouwing: investeren in kennis en economie

Financien, rijksuitgaven en belastingen

Download financiële onderbouwing

07-01-2003 -
Geen lastenverzwaring en verlaging BTW van 6% naar 5% D66 investeert fors in kennis en economie

D66 wil jaarlijks een bedrag oplopend tot bijna 2,5 miljard euro in 2007 extra uitgeven aan verbetering van onderwijs, wetenschap en technologie. Dit om te voorkomen dat Nederland afstevent op een economisch rampscenario in de komende decennia. "Het is een broodnodige investering in de toekomst van onze economie, waarvan kennis en innovatie de motor vormen. Nu hapert die motor" stelt lijsttrekker Thom de Graaf.

De extra investeringen maken onderdeel uit van een pakket van bijna 4 miljard aan extra uitgaven in de financiële onderbouwing van het D66-verkiezingspamflet. Hiervan is 625 miljoen bestemd voor natuur en openbaar vervoer en 275 miljoen voor kwaliteitsverbeteringen bij politie, openbaar ministerie en rampenbestrijding.

Met het oog op de oplopende werkloosheid en de risico's van premiestijging voor ziektekosten en pensioenen is D66 tegen lastenverzwaring.. Wel willen de Democraten de belastingen op milieuvervuilende activiteiten verhogen De onroerend-zaakbelasting en het kwartje van Kok laat D66 onaangetast. Het geld dat hiermee gemoeid is wordt onder andere gebruikt om de lasten op arbeid te verlichten (2,6 miljard voor een inkomensafhankelijke arbeidskorting voor werkenden) en Research &Development (R&D) in het bedrijfsleven te bevorderen. D66 wil tevens een verhoging van de fiscale subsidie voor kinderopvang. Om het inflatieverhogende effect van milieuheffingen te beperken stelt D66 voor het lage BTW-tarief van 6 naar 5% te verlagen. Tenslotte wil D66 geld vrij maken voor vrijstelling of reductie van de overdrachtsbelasting voor startende huizenkopers.

Bezuinigingen
Tegenover de extra uitgaven staat een bedrag van 6,5 miljard euro aan bezuinigingen. Loonmatiging moet hier voor 2,1 miljard aan bijdragen. Voor specifieke beroepsgroepen zoals leraren en verplegend personeel heeft D66 ruimte gereserveerd voor salarisverbetering. Ook willen de Democraten 0,6 miljard euro bezuinigen op aanbestedingen van de Rijksoverheid.

Met deze maatregelen streeft D66 naar een structureel begrotingsevenwicht in 2007. Halverwege de nieuwe kabinetsperiode zal getoetst moeten worden of de vooronderstelde structurele economische ontwikkeling nog realistisch is. Als de de feitelijke ontwikkeling van de economie anders is zullen er aanvullende budgettaire maatregelen moeten worden genomen.