Vlaamse overheid

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua heeft de eerste belangrijke stap gezet voor de aanleg van een stadsbos in Deinze.
Vandaag werden immers de gronden aangekocht voor het bos dat 37,5 hectare groot wordt en aansluit bij de Astenedreef.

Minister Vera Dua had in 2002 bij de opening van de Dag van het park de stad reeds financieel ondersteund voor de aankoop van deze monumentale dreef. Dit voorjaar volgt er nog een overleg met de omwonenden en de lokale actoren om een aanplantingsplan op te stellen.

De omwonenden en lokale groepen krijgen hierbij een eigen zeg over het uitzicht van het bos, welke bomen er worden geplant, waar er wandelpaden komen enz. Het is de bedoeling dat de bebossing nog dit jaar wordt uitgevoerd.

Na de stadsbossen in Grimbergen, Kortrijk, Tielt, Izegem, Lokeren en Gent start dus opnieuw de effectieve realisatie van een nieuw stadsbos. Stadsbossen moeten de leefbaarheid van de Vlaamse steden verbeteren. Naast een groene long vormen ze een natuurrijk rust- en wandelgebied voor de stadsbewoner.

Vlaams minister Vera Dua laat daarom studies uitvoeren om ook nabij andere steden geschikte locaties te vinden voor nieuwe stadsbossen. Zo lopen o.m. studies in Antwerpen, het Waasland, Hasselt en Aalst. De minister hoopt dat elke Vlaamse stad binnen afzienbare tijd over een volwaardig stadsbos beschikt. "Elke stadsbewoner moet de mogelijkheid hebben om zich dagelijks in het bos te kunnen ontspannen. Dit draagt bij tot een betere kwaliteit van het leven. Hiervoor moet elke stadsbos met het openbaar vervoer binnen de 10 minuten vanuit de stad te bereiken zijn", aldus de minister.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---