Provincie Utrecht

Persbericht

Problemen jonge asielzoekers alleen in grote steden

7-1-2003
In de provincie Utrecht zijn ongeveer 120 minderjarige uitgeprocedeerde asielzoekers die alleen Nederland zijn binnengekomen. Specifieke problemen met deze doelgroep spelen uitsluitend in de gemeenten Utrecht en Amersfoort, waar zij al de nodige opvang krijgen. Reden voor GS om voor deze groep mensen geen apart provinciaal beleid te ontwikkelen.

Dat stelt het college in een reactie op de aanvraag van Stichting Vluchtelingenwerk Utrecht om provinciale subsidie beschikbaar te stellen voor het begeleiden van circa 80 jonge asielzoekers die op het punt staan om het land te verlaten. Omdat er rondom deze groep allochtone jongeren geen bovenlokale problemen spelen, zien GS hierin geen rol weggelegd voor de provincie. Al met al gaat het om een redelijk beperkte groep die met name in de grotere Utrechtse steden al aandacht krijgt. De gemeenten Utrecht en Amersfoort regelen de begeleiding van deze jongeren via de lokale stichtingen Vluchtelingenwerk. Van belang is vooral dat de jongeren op deze manier worden voorbereid op terugkeer naar het land van herkomst, voordat hun verblijfsvergunning wordt beëindigd. Een vlucht in de illegaliteit wordt daarmee meestal voorkomen.

Deze aanpak werkt volgens GS naar tevredenheid en sluit aan bij de lijn dat gemeenten primair verantwoordelijk zijn voor de opvang van deze groep asielzoekers. Een interessant voorbeeld, waarvan ook in andere Utrechtse gemeenten geleerd kan worden bij verbetering van de opvang van deze jongeren, komt uit Amersfoort, waar afspraken zijn gemaakt over de samenwerking tussen alle betrokken instellingen. Dit model kan ook elders in de provincie worden overgenomen, aldus GS.

De statencommissie Zorg en Welzijn adviseert op 20 januari over dit GS-voorstel.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 31 96 of Ron.van.Dopperen@provincie-utrecht.nl