Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie ondersteunt vernieuwende initiatieven

Ruim 450.000 voor milieuontlastende verkeersprojecten

7-1-2003
In 2003 ondersteunt de provincie Utrecht met ruim 450.000 zeven projecten die de belasting van het milieu door verkeer en infrastructuur helpen verminderen. Dit heeft het college van Gedeputeerde Staten besloten. Het gaat om zeer uiteenlopende projecten, ingediend door zowel particulieren als initiatiefnemers uit bedrijfsleven en overheid.

Verkeer en infrastructuur vormen een zware belasting voor milieu en leefomgeving en de provincie Utrecht wil daar actief iets aan doen. Om die reden stelt zij geld beschikbaar voor de realisatie van originele projectvoorstellen die de milieubelasting door verkeer en infrastructuur terugdringen.
Ingediende voorstellen zijn beoordeeld op een aantal criteria. De projecten die uiteindelijk geselecteerd zijn, zijn concreet en uitvoerbaar en de milieueffecten zijn bovendien goed meetbaar. Daarnaast zijn deze projecten vernieuwend, waardoor ze een voorbeeldfunctie vervullen.
Voorbeelden van projecten die de provincie Utrecht ondersteunt: een Mobiliteits Informatie Punt, duurzaam auto-leasen, een demonstratie elektrische fiets, een project fietsen naar je werk en de toepassing van de binder C-fix op parkeerplaatsen in Leidsche Rijn. C-fix is een soort asfalt op basis van koolstofrijke aardoliefractie die vrijkomt bij het raffinageproces. Het heeft een sterkte vergelijkbaar met beton, hecht aan diverse materialen, is vloeistofdicht en heeft een hoge resistentie tegen chemische aantasting. Omdat het een reststof is die anders verbrand zou worden als stookolie, levert het gebruik van C-fix een bijdrage aan de reductie van de uitstoot van broeikasgassen.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030- 258 31 51 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl