Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

25 miljoen voor projecten wonen en zorg (7-1-2003)


Demissionair minister Kamp (VROM) en demissionair staatssecretaris Ross (VWS) hebben in 2002 bijna 25 miljoen euro verdeeld voor plannen met combinaties van wonen en zorg. In totaal hebben 166 projecten geld gekregen voor het opzetten van zorg- en welzijn gerelateerde ruimten, de zogenoemde "zorginfrastructuur". De ontwikkeling van zelfstandig wonen met zorg op maat moet hiermee worden versneld.

De projecten zijn gesubsidieerd via de Tijdelijke woonzorgstimuleringsregeling. Corporaties en andere partijen die zorgwoningen realiseren kampen met hoge kosten voor de zorginfrastructuur bij deze woningen. Organisaties in de non-profitsector hadden van 1 januari tot 1 oktober 2002 de tijd hun aanvraag in te dienen.

Aanvragen
In het totaal werd voor 410 projecten subsidie aangevraagd. Daarvan waren 265 aanvragen in 2001 al ingediend, maar afgewezen vanwege de uitputting van het budget destijds.Veruit de meeste inzendingen kwamen van een samenwerkingsverband tussen corporaties en een zorginstelling. Gemeenten, welzijnsinstanties en (vertegenwoordigers van) zorgbehoevenden zelf hebben relatief weinig subsidieaanvragen ingediend.De meeste projecten richten zich op ouderen (94) en gehandicapten (50). Een kleiner deel is gericht op een combinatie van deze twee (21). Maar weinig subsidieaanvragen waren gericht op de geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke opvang (4).Het maximum voor de subsidie was ruim 450.000 euro per project.

Bijlage: lijst met de 166 geselecteerde projecten.Nadere informatie over de projecten kunt u krijgen bij de indieners.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10138&site=persbericht )