VVD



Nieuws

7 jan 2003 - VVD: Vrij verkeer van patiënten
lost wachtlijsten op

Volksgezondheid moet onderdeel worden van Interne Markt in nieuw EU-verdrag

VVD-leider Gerrit Zalm wil vrij verkeer van patiënten in de Europese Unie. Zalm wil dat Volksgezondheid in het nieuwe Verdrag van de Europese Unie onderdeel wordt van de interne markt. Patienten kunnen dan makkelijker uitwijken naar buitenlandse ziekenhuizen als er in Nederland een wachtlijst is. Op deze wijze kan de Europese Unie een bijdrage leveren aan het wegwerken van de wachtlijsten.

Het recht op een operatie in het buitenland wordt op termijn mogelijk gemaakt voor mensen die langer dan twee maanden op een wachtlijst staan en via het ziekenfonds verzekerd zijn. Particulier verzekerden blijven in de huidige plannen volledig afhankelijk van hun verzekeraar. Dat is onwenselijk.

Herijking rol Europese Unie

Gerrit Zalm wil verder een beslissende rol voor nationale parlementen bij het vaststellen wat op Europees niveau moet gebeuren. De subsidiariteitstoets moet bestaan uit twee heldere criteria:

1. It should benefit the free movement of people, goods, capital and services;

2. It should concentrate on cross-border problems that can not be effectively handled on a national scale.

Uitbreiding EU

De VVD zal de uitbreiding van de EU niet ratificeren als de Europese Commissie niet vóór ratificatie helder aangeeft welke landen op welke terreinen een vrijwaringsclause krijgen opgelegd. Zalm: 'Ik heb de toezegging van Eurocommissaris Verheugen dat de procedure aangepast wordt. Nu is het zaak dat de Europese Commissie ook werkelijk serieus en royaal omgaat met het opleggen van vrijwaringen. Het moet en zal wel substantieel zijn.'

Verder acht Gerrit Zalm toetreding van Turkije tot de Europese Unie op korte termijn zeer onwaarschijnlijk. Zonder ingrijpende hervormingen kan de beslissing op het afgesproken 'rendez-vous' in 2004 slechts negatief zijn. Ook in de periode daarna is het volgens Gerrit Zalm nog de vraag of er onder de, dan 25 of 27, lidstaten unanimiteit ontstaat over Turkse toetreding.

Downloads

Lezing Gerrit Zalm aan UM Reflection and action
070103.doc (42 kb)
Download bestand