Unidek


Unidek start grootschalige industriële productie van het universele sandwichelement HD 3.5 UN
Unidek, de uitvinder van het zelfdragende isolerende sandwichelement voor hellende daken, presenteert op de Internationale Bouwbeurs 2003 in Utrecht het universele sandwichelement ofwel het UN-element. Dit element is toepasbaar voor alle bouwdelen: er kunnen buitengevels en binnenwanden mee worden gemaakt, maar ook vloeren en topgevels. Als eerste variant bracht Unidek het hellend-dakelement HD 3.5 UN op de markt (inclusief bijbehorende knieschotten), dat nu op industriële wijze grootschalig wordt geproduceerd.

Met het element HD 3.5 UN breidt Unidek haar toch al omvangrijke assortiment hellend-dakelementen verder uit. Deze elementen - stuk voor stuk stevige sandwichconstructies met een hoge isolatiewaarde
- zijn ontwikkeld om nog beter, nog sneller en nog goedkoper te kunnen isoleren en bouwen. Dat geldt ook voor het nieuwe element.

Het element HD 3.5 UN bezit alle voordelen van grote prefab-daken, terwijl het wordt geproduceerd met dezelfde snelheid als standaardelementen. Die hoge productiesnelheid is te danken aan de bijzondere productiemethode op een unieke, in eigen huis ontwikkelde machine, die de elementen als oneindig sandwichelement vervaardigt. Zo is het mogelijk om een dakvlak als één geheel te produceren. Flexibele nabewerkingsmachines werken het element conform de opgegeven specificaties af. Op deze wijze worden dakraamsparingen of verjongde overstekken aangebracht. Afhankelijk van het toe te passen type dakbedekking, worden de benodigde tengel- en panlatten reeds in de fabriek op maat gemonteerd. Desgewenst levert Unidek het element met een witte zichtzijde.

Aangezien het transporttechnisch bijna onmogelijk is om een compleet dak in één keer naar de bouwplaats te vervoeren, wordt het dakvlak in de fabriek in delen gezaagd. Dankzij de flexibiliteit in maatvoering kan daarbij rekening worden gehouden met bouwmuren of constructiedelen. Dat betekent dat in het werk nog slechts een enkele naad gedicht en afgewerkt hoeft te worden. Daardoor blijft het aantal mogelijke warmte- en geluidslekken tot een minimum beperkt, evenals het gebruik van montageschuim of een alternatieve naadafdichting.

Standaard wordt het element HD 3.5 UN om de 65 centimeter hart op hart voorzien van ingelijmde vurenhouten regels. Zo ontstaat een sterk constructief element, waarmee vrije enkelvelds overspanningen tot 4,00 meter kunnen worden gerealiseerd. Bij kleinere overspanningen kunnen sparingen worden aangebracht door de ribben, zonder dat verdere voorzieningen noodzakelijk zijn.

De voordelen van het hellend-dakelement HD 3.5 UN van Unidek: stevige sandwichconstructie, hoge isolatiewaarde, korte voorbereidingstijd, korte levertijd, hoge bouwsnelheid, eenvoudige verwerking, zeer grote afmetingen, grote overspanningen, flexibele maatvoering, levering op maat en groot aantal afwerkingsmogelijkheden (zoals een witte zichtzijde).

Unidek op de Internationale Bouwbeurs 2003 in Utrecht (3 t/m 8 februari): standnummer 12.C.086.