Persbericht Trimbos-instituut

Traliewerk

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in januari

Veiligheid is niet alleen een taak van politie en justitie, maar ook van de geestelijke gezondheidszorg. Het MGv begint het nieuwe jaar met een dubbeldik themanummer over ontwikkelingen in de forensische psychiatrie. Het gaat in de forensische psychiatrie niet zozeer om de vraag die de cliënt, als wel om de eisen die de samenleving stelt. En nu die eisen hoger (althans op hogere toon) worden gesteld, ontwikkelt ze zich in dezelfde richting als de GGZ. In deze aflevering gaat het over kwesties van onderzoek, behandeling en organisatie.

Pro Justitia onderzoek
Gedragskundig onderzoek Pro Justitia moet uitwijzen of een verdachte verminderd toerekeningsvatbaar' is, maar ook of er kans op herhaling is. Zo ja, dan hangt hem of haar een maatregel als TBS boven het hoofd. Joke Harte en Pieter K.J. Ronhaar vertellen hoe dat gaat in het Pieter Baan Centrum.
In het jeugdstrafrecht staat preventie voorop. Pro Justitia onderzoek moet daarom duidelijkheid verschaffen over de ontwikkelingskansen van de jeugdige. Volgens Nils Duits, Wim van den Brink en Theo Doreleijers laat de bruikbaarheid van de rapportage veel te wensen over.

Zedendelinquenten
Minderjarigen kunnen slachtoffer worden van een zedendelict, maar soms zijn zij zelf daders. In de justitiële jeugdinrichtingen zitten enkele honderden jonge sex offenders. Theo Doreleijers, Mariëlle Workel en Simone Timmer geven een eerste globale beschrijving van deze groep. Hoe schat je in of een TBS-gestelde in aanmerking komt voor verlof of ontslag? Niet met een timmermansoog of een natte vinger, stellen Vivienne de Vogel, Corine de Ruiter, Daan van Beek en Gwen Mead, maar door te kijken hoe een patiënt scoort op kenmerken die recidive voorspellen. Ze analyseerden de dossiers van tien dozijn zedendelinquenten in de Van der Hoeven-kliniek. Vier van de vijf zedendelinquenten worden in het geheel niet behandeld. Is het aanbod te krap? Peter van der Linden en Majone Steketee laten zien dat er allerlei mogelijkheden zijn intramuraal en ambulant, vrijwillig, met drang of onder dwang.

Psychotisch in de cel
Niet alleen in TBS-klinieken maar ook in gevangenissen en huizen van bewaring zitten veel mensen met een ernstige, chronische psychotische stoornis. Jan Cees Zwemstra, Peter van Panhuis en Erik Bulten wijten dat aan het ontmantelen van de vroegere gestichten: daardoor belanden schizofreniepatiënten nu vaak in het gevang.

Verder in dit nummer onder meer nog aandacht voor de verschillende forensisch-psychiatrische settings, voor de klinieken voor intensieve behandeling, en voor de actualiserende delictpreventie.

¦

Het MGv is een uitgave van het Trimbos-instituut in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 (fax: 030-2971111) mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; 030-6383736 (fax: 030-6383999) http://www.bsl.nl