Nederlandse Vereniging van Dierentuinen


Persbericht, 7 januari 2003

De Nederlandse Dierentuinen in 2002


---

In 2002 mochten de bij de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) aangesloten dierenparken zich net als voorgaande jaren in een flinke belangstelling van het Nederlandse (en buitenlandse!) publiek verheugen. In totaal brachten maar liefst tien miljoen mensen een bezoek aan één of meer van de twaalf NVD dierentuinen. Voor de meeste dierentuinen betekende dit een lichte stijging ten opzichte van het vorige jaar. En dat ondanks dat 2002 als één van de meest regenrijke jaren wordt aangemerkt. De Nederlandse dierentuinen staan wereldwijd hoog aangeschreven als het gaat om vernieuwende dierverblijven, internationale samenwerking en de kwaliteit van de dierverzorging.
---

Mata Atlantica campagne
In 2002 namen alle twaalf NVD dierentuinen deel aan de campagne van de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) voor het behoud van het Atlantisch regenwoud in Brazilië, de Mata Atlantica. Een belangrijk onderdeel van de campagne was het bij elkaar brengen van geld, waarmee in Brazilië stukken regenwoud kunnen worden gekocht, maar ook natuurbeschermers en onderzoekers worden betaald. In heel Europa werd door de deelnemende EAZA leden ruim 200.000 verzameld. De NVD dierentuinen brachten hiervan maar liefst een kleine 30.000 bij elkaar. Daarnaast besteedden de NVD dierentuinen rond de 220.000 aan natuurbeschermingsprojecten wereldwijd.

Dierentuin wetgeving
2002 was het jaar waarin de de door de EU ingestelde Dierentuin Richtlijn in Nederland werd ingevoerd. De NVD is erg blij met deze wetgeving, die moet helpen om de kwaliteit van alle Nederlandse dierentuinen te waarborgen, en heeft zelf een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de Richtlijn. Inmiddels zijn vrijwel alle NVD dierentuinen geïnspecteerd, en de NVD is in hoopvolle afwachting van de resultaten hiervan.

Vooruitblik naar 2003
Wat het komende jaar gaat brengen blijft natuurlijk altijd onzeker. Wel zeker is dat de leden van de NVD weer veel plannen hebben voor bijvoorbeeld nieuwe dierverblijven. Brilberen en flamingos in Emmen, Galapagos reuzenschildpadden in Rotterdam, neushoornvogels in Alphen aan de Rijn, een geheel vernieuwd verblijf voor olifanten in Amersfoort, cheetahs en kamelen in Overloon, stallen voor de safaridieren in Arnhem, en een heel nieuw gebied voor Zuid-Amerikaanse dieren in Amsterdam. Maar ook allerlei activiteiten waaraan de bezoekers mee kunnen doen staan al op het programma voor het nieuwe jaar: Keniaanse zang en dans (en speciaal voor kinderen zelf pindakaas maken) in Safari Beekse Bergen, reuzenspeurtochten' in Diergaarde Blijdorp, allerlei activiteiten rond het thema Indianen en Vuur' in Dierenpark Wissel, en speciale aandacht voor vlinders in Zoo Parc Overloon. In Ouwehands Dierenpark wordt een enorme overdekte speeljungle' geopend.

Daarnaast zullen de NVD dierentuinen zeker weer een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de EAZA Tijger Campagne. Deze zal in Nederland in het voorjaar van 2003 van start gaan. Ook nu zullen de dierentuinen weer geld in gaan zamelen om een aantal tijger beschermings projecten te ondersteunen.