Vereniging Milieudefensie

Aankondiging voor de pers

Milieudefensie start Proefstemtoer

Amsterdam, 3 januari 2003 --- Milieudefensie start dinsdag 7 januari in Den Bosch en Eindhoven een toer langs twintig steden in het kader van de verkiezingscampagne Geef dit kabinet geen tweede kans. Milieudefensie daagt op straat kiezers uit ter plekke in een stemhokje een milieu-enquête in te vullen. Binnen een minuut krijgen voorbijgangers een stemadvies. Tot 22 januari blijft Milieudefensie zwevende kiezers argumenten in handen geven om natuur en milieu een stem te geven.

Per stad zullen tien tot twintig vrijwilligers van Milieudefensie kiezers uitnodigen om in een stemhokje alvast proef te stemmen. Op grond van negen vragen rond natuur en milieu krijgen kiezers een stemadvies. Om de aandacht te trekken voor deze belangrijke milieukwesties worden (waar mogelijk) enkele grote objecten neergezet: een metersgrote trein en een enorm stopcontact met een groene stekker.

CDA en VVD hebben aangegeven na de verkiezingen verder te willen regeren op basis van het zogeheten strategisch akkoord. Dat akkoord bevat veel maatregelen en intenties die slecht uitpakken voor het milieu. Ook het vorige maand verschenen RIVM-onderzoek, waarin de kabinetsplannen zijn doorgerekend, toont dit onomwonden aan. Milieudefensie zal de komende maand met acties, een poster- en stickercampagne en een toer door het land om kiezers argumenten te bieden om op 22 januari het milieu alsnog een stem te geven.

Als dit kabinet zou doorregeren, wordt Nederland geconfronteerd met:
- Bezuinigingen bij bus en tram. In het spoor wordt nauwelijks geïnvesteerd.

- Spoedwet wegverbreding en meer geld naar wegenaanleg. Omwonenden worden dan steeds meer geconfronteerd met de schadelijke gevolgen van het groeiende autoverkeer.
- Beperking belastingvoordeel voor groene stroom.
- Steun aan bio-industrie ten koste van milieuvriendelijke landbouw.
- Het opofferen van een vijfde deel van onze waardevolle landschappen voor asfalt en beton

In de steden waar Milieudefensie de straat opgaat wordt ook een postercampagne gevoerd. Milieudefensie heeft posters verspreid van het CDA en de VVD voorzien van de waarschuwingstekst Uw stem kan ernstige schade toebrengen aan het milieu. Geef dit kabinet geen tweede kans. De campagne wordt verder ondersteund met radiospots en advertenties. De campagnebeelden en de enquête die op straat wordt afgenomen zijn te downloaden op www.milieudefensie.nl