PERSBERICHT - 2003-01-05

Bijna kwart van buitenlandse Loire-toeristen komt uit Nederland

Atlantische Loirestreek eregast op Vakantiebeurs

Nederland is voor de Atlantische Loirestreek een van de belangrijkste buitenlandse markten, samen met Groot-Brittannië en Duitsland. Van onze buitenlandse toeristen komt 23 procent uit Nederland. Meestal, verblijven ze op campings (95%) maar ook in de typische 'rurale' hotels en B&B (ex: gïtes de France, Auberges de village) aan de kust of in de binnenlanden.

De Atlantische kust is in onze regio ongetwijfeld vakantiebestemming nummer één, maar het binnenland biedt ook ruimte, gezelligheid en rust voor een geslaagde vakantie. Dit jaar is de Vakantiebeurs in Utrecht onze eerste belangrijke "rendez-vous" in Nederland voor de promotie van de Atlantische Loirestreek. Tijdens de beurs worden we vergezeld door meerdere partners uit onze 5 verschillende départementen; Sarthe, Mayenne, Anjou, Loire-Atlantique en Vendée.

Demonstraties
Gedurende deze dagen worden er verscheidene demonstraties georganiseerd; "zeemannen" uit de Loire-Atlantique laten oude ambachtelijke technieken uit de visserij zien, het gilde « Compagnons de Tour de France » uit Le Mans maken een reconstructie van het bekende huis met de rode pilaar in het restaurant kunt u verscheidene specialiteiten uit de regio proeven.

Twee culinaire emblemen van onze regio zijn vis en wijn. U kent ze misschien al wel, die speciale vishuisjes, "la pécherie" genoemd, aan de Altantische kust, op de beurs komt er ook één te staan net als gevulde houten wijnvaten uit de Anjou.

Nantes
De Loire-Atlantique is vooral bekend om de hoofdstad Nantes (ook de hoofdstad van de regio) die in de geschiedenis van Frankrijk de hoofdstad van Bretagne was. Daarnaast vanwege zijn prachtige natuurlijke kust met rotspartijen afgewisseld door zandstranden, het natuurpark La Brière (waar we u vorig jaar ook over hebben verteld), de mondaine kuurbadplaats La Baule, de havens van La Turballe, Pornic, enz...

De kust van de Vendée, al bekend bij vele Nederlanders, biedt lange zandstranden en veel zonne- uren. De rustige zee met langzaam aflopende stranden zijn veilig voor kinderen. Wind is er ook om te zeilen ofte strandzeilen. Deze activiteit is al mogelijk voor kinderen vanaf 7 jaar in speciale trandzeilvaartuigjes.

Kinderen
Het badplaatsje St. Jean de Monts heeft een speciaal programma voor kinderen ontwikkeld, het zogenaamde Kid's station. Tijdens de zomer is er een programma voor kinderen en op deze manier kunnen uw kinderen met franse of buitenlandse vriendjes spelen. Een goede manier om het Frans te leren.

In de Vendée is ook het tweede grootste themapark van Frankrijk: Le Puy du Fou. Dit park bestaat uit twee delen, overdag het "Grand Pare" een historisch park en s' avonds een groots water- en lichtspektakel op de voorgrond van een kasteel.

De binnenlanden
Als u vanuit Nederland naar de Atlantische kust rijdt komt u door de departementen Sarthe, Mayenne of Anjou ook wel de binnenlanden genoemd. Minder saai is het hier niet. Overbekend zijn de 24 uur races van Ie Mans, maar wist u dat Le Mans ook vaak als decor heeft gediend voor historische en wereldberoemde films als "Ie masque de fer" "Cyrano de Bergerac", "Jeanne d'Arc"

De Sarthe is ook bekend om zijn aardewerk uit het plaatsje Malicorne, gelegen in de vallei van de Sarthe. Hier is sinds ongeveer een jaar een aardewerk museum geopend en er is ook een aardewerkfabriek te bezichtigen. In het dal van de Loir- zonder e, kunt u in het bos Bercé slapen. In dit eikenbos kunt u in houten chalets huren. Ter plaatse is er een speciale ruimte voor spel of sportaktiviteiten voor kinderen. Wandel- en fietstochten worden voor de gasten georganiseerd.

Houseboat
In de vallei van de Sarthe en op de rivieren van de Mayenne kunt u met vrienden of familie een houseboat huren. Een andere originele manier om de streek te ontdekken. U kunt de houseboat voor een paar dagen, een lang week-end een midweek of een volle week huren. Onderweg kunt u aanleggen waar u wilt.

Nieuw langs de Mayenne: hier is het nu goed mogelijk te fietsen langs het net opnieuw aangelegde 85 km lange jaagpad langs de Mayenne. Zo kan pa s morgens op de fiets verse croissantjes voor het hele gezin halen.

Rijk erfgoed
De Anjou staat gelijk aan een rijk patrimonium, wijn, historische steden (Angers, Saumur, Fontevraud) en kastelen zoals Montsoreau of Brézé met ondergrondse gewelven.de zogenaamde Troglodieten. In de streek van Saumur liggen de oudste wijngaarden van Frankrijk. Deze streek produceert o.a. schuimwijnen.

De wijnen van de druiven die aan de wijnstokken op deze kalkgrond of tufsteengronden groeien hebben de natuurlijke neiging om te bruisen. In de 19de eeuw kreeg men het idee om - naast de eerste gisting in het vat - een tweede gisting in de fles te laten plaatsvinden. Sinds die tijd is de streek een van de grootste producenten van bruisende wijnen. De onderaardse kelders in de tufsteen grotten lenen zich hier goed voor.

Alle hierboven genoemde aspecten, producten,
overnachtingsmogelijkheden - en daarmee komen we tevens bij het tweede belangrijke punt van het komende jaar- staan in de Atlantische Loirestreek website: www.atlantischeloirestreek.com

Website
Vanaf februari 2003 zal onze website in het Engels en in het Duits vertaald zijn. Nog niet in het Nederlands, maar het is een eerste stap. Nederlanders spreken, veel beter dan menig land (de Fransen) buitenlandse talen. Hiermee kunnen we het echter niet afdoen en wij hopen in de toekomst onze website ook in het Nederlands te kunnen vertalen. Vooralsnog zijn alleen onze vakantiebrochure en camping - en hotelgids in het Nederlands vertaald.

Deze website biedt meer dan 10 000 ideeën: Heeft u nog niets geregeld voor uw winter-, paas- of er "zomaar even tussen uit"- vakantie. Bent u uw zomervakantie in de Atlantische Loirestreek aan het plannen, dan kunt u hier 10 000 ideeën voor uw vakantie vinden; u heeft al een verblijf in de Atlantische Loirestreek georganiseerd maar u wilt nog extra informatie over de musea, de festivals, enz... dan vindt u hier uw geluk.

Kortom: met www.atlantischeloirestreek.com is het hele gezin al onderweg.