Isotis

IsoTis' Reorganisatie Leidt tot "Burn Rate" Reductie van 50%

Lausanne/Bilthoven - 7 januari 2003 Biomedisch bedrijf IsoTis S.A. (SWX/Euronext Amsterdam: ISON) is voornemens zijn onderzoek en ontwikkelingsprogramma's te reorganiseren teneinde de operationele kasuitstroom voor 2003 terug te brengen tot EUR 14 miljoen, een reductie van bijna 50% vergeleken met de verwachte burn rate van ongeveer EUR 27 miljoen voor 2002.

Afgezien van de vervanging of beëindiging van de CellActive Skin, VivesCutan, Oxyscav, en SCF programma's, die tijdens de fusie al aangekondigd zijn, zal de onderneming de ontwikkeling van VivescOs, een autoloog botprogramma, staken, en tevens het daarmee samenhangende bioreactorprogramma. De onderneming stopt met de verkoop van CellActive Cartilage in Spanje, en van EpiDex in Zwitserland, en heroverweegt de bouw van zijn productiefabriek in Heerlen.

Voor wat betreft onderzoek en ontwikkeling zal IsoTis zich richten op de verdere klinische ontwikkeling van Allox, een allogeen product voor hardnekkige huidzweren dat reeds in Fase II verkeert, en op de ontwikkeling van PolyActive BCP en VivesCart, twee kraakbeenprogramma's. Voor wat betreft marketing en sales zal IsoTis zich richten op het binnenkort op de markt komende OsSatura BCP, een nieuwe keramische botvervanger met unieke eigenschappen; CellActive Skin vervangen door AcuDress voor brandwonden en reconstructieve chirurgie; en de distributie voor SynPlug, een orthopedisch medisch hulpmiddel, verder uitbouwen.

De voorgenomen reorganisatie zal leiden tot een reductie van ongeveer 31% van de arbeidsplaatsen (ongeveer 48 fte's). De onderneming heeft zijn Zwitserse en Nederlandse werknemers en de ondernemingsraad van IsoTis NV ingelicht, en heeft in overeenstemming met arbeidsrechtelijke bepalingen in Zwitserland en Nederland de vereiste procedures in gang gezet.

Jacques R. Essinger, chief executive officer van IsoTis zei: "Met EUR 80 miljoen aan kasgeld en bij deze gereduceerde "burn rate" zal IsoTis de financiële slagkracht hebben om een meer gefocuste productpijplijn technologisch en commercieel uit te ontwikkelen; om externe groei na te streven met korte-termijn rendement; en om IsoTis winstgevend te maken. Dit zijn de beloftes die tijdens de fusie gemaakt zijn."

Met betrekking tot het herzien van de ontwikkeling van VivescOs, IsoTis' kernprogramma van tissue engineered bot, voegde Jacques Essinger toe: "Recente data van kritische in-vivo studies tonen aan dat OsSatura BCP vrijwel net zo goed presteert als VivescOs. Aangezien OsSatura BCP een veel aantrekkelijker productprofiel heeft hebben wij besloten om de ontwikkeling van VivescOs te staken, en ons volop te richten op de commerciële introductie van OsSatura BCP."

In afwachting van het lopende overleg met de Ondernemingsraad van IsoTis N.V. kunnen er over de voorgenomen reorganisatie geen verdere mededelingen worden gedaan. De onderneming verwacht meer gedetailleerde informatie te kunnen geven voor eind februari 2003.

IsoTis, de leidende Europese biochirurgie onderneming IsoTis is gevormd in het vierde kwartaal van 2002 na een fusie tussen Modex, een Zwitserse biotechnologieonderneming met een focus op huidmanagement, en IsoTis, een Nederlandse biomedische onderneming met een focus op orthopedie. De onderneming werkt vanuit zijn officiële hoofdkantoor in Lausanne, Zwitserland, en de Nederlandse vestiging in Bilthoven.

Voor meer informatie over de fusie: http://merger.isotis.com.

Voor informatie:
IsoTis:
Hans Herklots
Media & investor relations
Tel: +31(0)30 229 5271
Fax: +31(0)30 228 0255 E-mail: public.relations@isotis.com