Ingezonden persbericht


"BETER BODEGRAVEN"

secretariaat:
J. Boom
Vossestaart 2
2411 ML Bodegraven
RABO rek. : 39.88.14.325
E-mail : info@beterbodegraven.nl
jaap.arens@planet.nl Url : www.beterbodegraven.nl

P E R S B E R I C H T

Bodegraven, 6 januari 2003

betreft: aanbesteding Collectief Vraagafhankelijk Vervoer (CVV)

In de komende maanden zal in Midden-Holland meerdere gemeenten definitieve besluiten nemen of aansluiting gezocht zal gaan worden bij het regionale CVV-systeem. Uitgangspunt bij de opzet van het CVV systeem is steeds geweest: Verbetering van de vervoersregeling voor gehandicapten.

De verwachting is nu al, voordat Bodegraven en andere gemeenten zich gecommitteerd hebben aan de "Groene Hart Hopper", dat de kosten van dit vervoerssysteem in Midden-Holland zeer fors zullen stijgen. Uit recente berichten blijkt dat de laagste aanbieder liefst 13 (!) procent boven de limiet had ingeschreven die de CVV-organisatie voor ogen had. Om mogelijke verdere financiële calamiteiten voor de naaste toekomst op te vangen wordt nu al rekening gehouden met een jaarlijkse verhoging van het budget boven op de reeds ingecalculeerde verhoging van 20 procent per jaar. Provinciale Staten dringen aan op aansluiting van alle gemeentes in Zuid Holland op een CVV. In feite kun je daar als gemeente niet meer om heen. Aansluiten van Bodegraven bij b.v. de Rijnstreek Hopper is in principe mogelijk, maar dit betekent nieuwe aanbesteding van de Rijnstreek Hopper en het is maar de vraag of de kosten dan lager zullen zijn. Daarbij wordt de prijs van het CVV voor Bodegraven sterk bepaald door het voorzieningenniveau waarvoor de gemeente kiest. Wethouder P. van den Burg van de gemeente Bodegraven heeft steeds aangegeven dat de raad moet aangeven welk voorzieningenniveau gewenst is. Ze heeft daarbij de gemeenteraad toegezegd dat de goedgekeurde begroting niet als middel ingezet zal worden om een voorzieningenniveau met een hoger prijskaartje niet uit te voeren.

Volgens de fractie van "Beter Bodegraven" ligt de bal dan nu ook bij de gemeenteraad; durft de raad in het kader van het dualisme de discussie aan te gaan over het voorzieningenniveau dat we de gehandicapten in Bodegraven willen bieden en tot een raadsvoorstel richting B&W te komen of volgen de coalitiepartijen klakkeloos het voorstel van de wethouder om voor de goedkoopste variant te kiezen?

Ook op andere terreinen dan Leven en Welzijn zijn er regelmatig financiële tegenvallers en moet aanvullende financiering worden gezocht. Dat moet ook mogelijk zijn om gehandicapten dat te bieden wat ons voor ogen stond: een goede vervoersregeling. We willen daarmee niet zeggen dat "Beter Bodegraven" voor 'potverteren' is, maar wel dat financiële tegenvallers evenredig worden verdisconteerd over alle portefeuilles.

"Beter Bodegraven"
Nel de Wilde-van der Gaag

Jaap Arens
fractievoorzitter "Beter Bodegraven"