Korps: Friesland, plaats: Fryslân 7-01-2003
Politieberichten van 6/1 (13.00) t/m 7/1 (07.00)

Sexbierum: aanrijding met gewonde
Maandag omstreeks 12.30 uur vond op de Frentsjerterdyk een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurster van een personenauto kwam in een bocht van de weg in een slip terecht en verloor de macht over het stuur. De bestuurster, een 43-jarige inwoonster van Franeker, kwam vervolgens met haar auto in de sloot naast de weg tot stilstand. De auto lag onderste boven. De achterzijde stak nog boven water uit. Hierheen was het slachtoffer gekropen, doch kon niet op eigen gelegenheid uit de auto komen. Met behulp van omstanders werd de vrouw op het droge geholpen. Zij werd met onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar het MCL-Zuid.

Leeuwarden: inbraak winkel
Afgelopen weekend werd ingebroken in een winkel aan de Nieuwestad. Een ruit van de winkel werd vernield. Uit de kassalade werd het kleingeld weggenomen. Een medewerkster van de winkel, een 30-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Resultaten Fryske Diken en aankondiging controles Het team Fryske Diken heeft in de periode van 1 tot en met 5 januari in Fryslân 27.240 voertuigen gecontroleerd op snelheid. Hiervan hield 97% zich aan de geldende maximumsnelheid. Op de projectwegen reed de snelste overtreder buiten de bebouwde kom op de N384 tussen Dearsum en Easterlittens. Op deze weg, waar een maximumsnelheid van 80 kilometer geldt, werd een snelheid gemeten van 147 kilometer per uur, een overtreding van 67 kilometer. Binnen de bebouwde kom werd de hoogste snelheid (69 kilometer per uur) geklokt op de Eikesingel in Drachten.

Naast de reguliere controles heeft het team Fryske Diken de afgelopen week op snelheid gecontroleerd op diverse klachtlocaties in de provincie. Hierbij werden diverse overtredingen geconstateerd. In Mildam op de Schoterlandse weg werd een snelheid van 127 kilometer per uur gemeten waar 80 is toegestaan. Op de Rengersweg in Oenkerk werd een snelheid van 90 kilometer per uur gemeten waar 50 kilometer is toegestaan. In Burgum tenslotte werd op de Zomerweg een snelheid van 109 kilometer geconstateerd waar 80 kilometer is toegestaan.

Ook de komende week controleren de medewerkers van Fryske Diken in de hele provincie weer op alcohol, snelheid, helm, rood licht en gordel. Zo wordt op snelheid onder andere gecontroleerd op de N358 tussen Folgersterloane en de A7 (woensdag 8 januari), op de N356 tussen Damwoude en Zwaagwesteinde (donderdag 9 januari) en op de N381 tussen Donkerbroek en Oosterwolde (maandag 13 januari). Controles worden eveneens aangekondigd op www.fryskediken.nl.

Harlingen: aanrijding en getuigenoproep
Maandag om 15.20 uur reed een automobilist uit Harlingen in een groene Renault Espace over de Almenumerweg. Hier reed een aantal fietsers de weg over, waarbij de auto van de Harlinger werd geraakt. De auto werd beschadigd. De fietsers reden na de aanrijding door. Graag komt de politie, via het algemene nummer van de politie Fryslân, 0990 8844, in contact met de jonge fietsers.

Joure: aanrijding met letsel
Maandag om 13.35 fietste een 74-jarige inwoner van Joure op het fietspad van de Geert Knolweg. Hij kwam uit de richting van het verkeersplein en ging in de richting van het centrum. Een 68-jarige automobilist uit IJlst reed eveneens op de geert Knolweg en reed in dezelfde richting. Ter hoogte van het politiebureau stak de fietser de weg over. De fietser gaf hierbij geen voorrang aan de auto. De automobilist heeft nog getracht te remmen, maar een aanrijding was niet te voorkomen. Het 74-jarige slachtoffer is met pijn in hoofd, rug en heup overgebracht, per ambulance, naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Sneek: rijden onder invloed
Dinsdag om 00.45 uur werd een 38-jarige automobilist uit Snek gecontroleerd op de Staionsstraat. De man bleek te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 320 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Burgum: aanhouding verdachte
Dinsdag om 01.25 uur kreeg de politie een melding dat een aantal bewoners van het AZC in Burgum ruzie met elkaar had. Een 35-jarige bewoner had een 17-jarige bewoner bedreigd met een mes. De 17-jarige kon het mes van de 35-jarige afhandig maken. De 35-jarige is aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aangifte is gedaan door de 17-jarige bewoner.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Bij een benzinestation aan de mr. P.J. Troelstraweg is dinsdag omstreeks 03.15 uur ingebroken. De politie was zeer snel ter plaatse, doch de dief was gevlogen. Een zoekslag in de omgeving leverde niets op. Een raam was vernield met een steen. Gestolen zijn voor een paar honderd euro aan sigaretten. Aangifte is gedaan door een 22-jarige inwoner van Leeuwarden.

Bureau Communicatie, telefoon 058 - 880 8272