Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MINJUS: Maximaal twee jaar cel extra voor veelplegers

Ivo Hommes
070 370 6126

4269
07.01.02

MAXIMAAL TWEE JAAR CEL EXTRA VOOR DRAAIDEURCRIMINEEL

De rechter moet de mogelijkheid krijgen om regelmatig recidiverende criminelen een bijkomende vrijheidsstraf op te leggen van maximaal twee jaar. Het gaat hier om criminelen die voor onveiligheid zorgen door veelvuldige criminaliteit als diefstal, heling en inbraak. Het stelselmatige aspect van de criminaliteit is daarmee bepalend voor de uiteindelijke duur van de straf. De sanctie kan ten uitvoer worden gelegd in een speciale voorziening. Daarnaast moeten de mogelijkheden om deze criminelen direct in voorlopige hechtenis te nemen worden uitgebreid. Dat stelt minister Donner van Justitie in zijn toelichting op de wijzigingen van onder meer het Wetboek van Strafrecht. De bijzondere aanpak van de veelplegers komt voort uit het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving'.

Stelselmatige daders zijn verantwoordelijk voor een onevenredig deel in de geregistreerde criminaliteit. Naar schatting betreft dit 60%. Het betreft hier plegers van diefstallen, vernielingen, heling, inbraak en openlijk geweld. In het veiligheidsprogramma 'Naar een veiliger samenleving' staat het voornemen om met het aanpakken van veelplegers de criminaliteit van de straat te halen waardoor de onveiligheid, overlast en de verloedering in het publieke domein zal afnemen.

In de rechtspraktijk blijkt dat de genoemde daders niet of slechts kort in voorlopige hechtenis worden genomen en doorgaans worden veroordeeld tot een korte straf. Minister Donner van Justitie stelt daarom voor stelselmatige criminaliteit aan te pakken met een daarvoor te ontwikkelen sanctie. In het geval een dader in de voorgaande vijf jaren drie maal is veroordeeld voor een misdrijf en er gevaar bestaat voor recidive, dan kan de rechter de dader voor een periode van maximaal twee jaar in een speciale voorziening plaatsen. Het betreft een bijkomende sanctie en kan door de rechter worden opgelegd naast een eventuele hoofdstraf. De voorziening kent, net als de bestaande Strafrechtelijke Opvang Verslaafden, een intramurale en een extramurale periode. Als de gedetineerde, op grond van zijn gedrag, de intramurale periode goed doorloopt, volgt een periode met meer vrijheden onder voorwaarden. In deze periode volgt de gedetineerde een resocialisatieprogramma onder toezicht en begeleiding. Bij het overtreden van de voorwaarden zal de betreffende persoon onverwijld terug worden geplaatst in een gesloten sobere voorziening.

Om deze draaideurcriminelen in voorlopige hechtenis te nemen worden de gevallen waarin en de gronden waarop voorlopige hechtenis is toegestaan uitgebreid. Met deze wijziging zijn er meer mogelijkheden om stelselmatige daders die de veiligheid van personen en goederen in de openbare ruimte in gevaar brengen, in voorlopige hechtenis te nemen.

In het veiligheidsprogramma is een bedrag oplopend tot 70 miljoen euro in 2006 gereserveerd voor de aanpak van veelplegers voor ongeveer 1000 plaatsen. Momenteel wordt in kaart gebracht wat de samenstelling is van de categorie veelplegers die in aanmerking komen voor een plaatsing in de nieuwe voorziening. Een desbetreffend wetsvoorstel (wijzigingen van Wetboeken van Strafrecht en Strafvordering en Penitentiaire beginselenwet) is ter consultatie voorgelegd aan de Raad voor de Rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de Nederlandse Vereniging voor Rechtsspraak, de Orde van Advocaten en de Raad voor de strafrechtstoepassing en jeugdbescherming.

---

07 jan 03 09:20