Gemeente Rotterdam

B en W- bericht 07 januari 2003

B en W-berichten geven de besluiten van de vergadering van het college van B en W weer. Bij veel besluiten die als formaliteiten zijn aan te merken, is alleen de essentie weergegeven, bij de meer nieuwswaardige besluiten worden ook de achtergronden van het besluit toegelicht.

Algemene Bestuurlijke Zaken

1. (07-01) Het College heeft besloten de deelnemers aan de Annual Meeting van de International Marine Transit Association, een wereldwijde brancheorganisatie van reders, veerdienst-operators en de toeleverende industrie, een ontvangst op het stadhuis aan te bieden op maandag 22 september om 19.00 uur.

2. (07-01) Deelgemeente Delfshaven heeft per 1 januari jl. een nieuw pand "Het Looiershof" in gebruik genomen. Het pand is gelegen aan de Looiershof 1 te Rotterdam en is aangewezen als huis der gemeente. De aanwijzing van Het Oceaanhuis aan het Heiman Dullaertplein 3 te Rotterdam als huis der gemeente is ingetrokken.

3. (07-01) Het College heeft zijn goedkeuring verleend aan het verzoek van onderzoeksbureau Interview/NSS om in een Rotterdams stembureau schaduwverkiezingen te houden. De uitkomsten van dit onderzoek, dat ook in andere steden gehouden wordt, zullen gebruikt worden om de landelijke uitslag in het verkiezingsprogramma van de NOS te voorspellen.

4. (07-01) Het college heeft besloten de Raadzaal ter beschikking te stellen voor een propedeutisch college van de Universiteit van Amsterdam met als thema Rotterdam en de Tweede Wereldoorlog. Aansluitend aan het college zal een wandeling door de stad worden gemaakt die zich vooral zal richten op de gevolgen van de bombardementen voor de ruimtelijke ordening. Het college vindt plaats op woensdag 23 april 2003.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

1. (07-01) Het college van B en W heeft de brief van 19 augustus 2002 van J. Klyn Sparreboom beantwoord. In die brief wordt namens de bewoners van de Laantjesflat gevraagd om geen vergunning te verlenen voor de bouw van de Essalaammoskee. Daarnaast wordt melding gemaakt van de overlast die buurtkinderen veroorzaken. In de antwoordbrief verduidelijkt het college o.a. hoe de bevoegdheden en verantwoordelijkheden m.b.t. het bouwplan Essalaammoskee zijn verdeeld (bepaalde bevoegdheden liggen bij de deelgemeente), welke besluiten zijn genomen en welke besluiten nog genomen dienen te worden. T.a.v. het aspect overlast is besloten dit aan de orde te stellen in het regulier overleg met het bestuur van de moskee en de deelgemeente.

2. (07-01) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor om opnieuw een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen in het plangebied "Nieuwe Waterweg te Hoek van Holland", aangezien het nog enige tijd zal duren alvorens het bestemmingsplan "Hoek van Holland aan zee" voor vaststelling kan worden aangeboden. De vertraging van het bestemmingsplan heeft te maken met veranderende eisen t.a.v. de zeewering. De exacte loop en hoogte van de dijk zijn nog niet bekend.

3. (07-01) Het college van B en W stelt de gemeenteraad voor een voorbereidingsbesluit te nemen voor het tracé van RandstadRail in de deelgemeente Noord om daar de bouw van een tunnel en een station te kunnen realiseren. Het gaat hier om het gedeelte van het tracé tussen het emplacement van het Centraal Station ter hoogte van het Statenpad en de deelgemeentegrens ten zuiden van het terrein van het Sint Franciscus Gasthuis. Het station is geprojecteerd direct ten noorden van de kruising Statenweg-Stadhoudersweg.

4. (07-01) Het college van B en W heeft besloten tot het aangaan van een grondtransactie in Nesselande. Deze grondtransactie biedt de gemeente de mogelijkheid om deelplan 3.2 (openbaar gebied en woningen) te realiseren. Hiermee vervalt het voorkeursrecht voor het betreffende perceel.

5. (07-01) Het college van B en W heeft besloten tot het afgeven van een machtiging voor het binnentreden in een woning aan de Mathenesserdijk. Aan een eerdere aanzegging tot ontruiming is geen gehoor gegeven.

6. (07-01) Het College heeft kennis genomen van de Evaluatie Uitsluitend Elektronisch Betalen over het elektronisch betalen voor parkeren op straat. De notitie wordt ter kennisname aan de leden van de commissie Fysieke Infrastructuur en Verkeer gestuurd.

Sociale en Culturele Zaken

1. (07-01) Het college van B en W heeft kennis genomen van het verslag van de reis van de commissie Economie, Haven en Milieu naar Hamburg en Londen van 7 t/m 11 oktober 2002. De commissieleden, de wethouder en enkele ambtenaren hebben een bezoek gebracht aan de haven van Hamburg en enkele stedelijke ontwikkelingen daar. Tevens is het vliegveld van Hamburg bezocht. In Londen is een bezoek gebracht aan de stedelijke ontwikkelingen in de City, de buurt van station Kings Cross en de Docklands. Doel van de reis was te leren hoe herstructureringsoperaties van oude havengebieden naar nieuwe dynamische stedelijke omgevingen kunnen worden vormgegeven.

2. (07-01) Het College heeft besloten een volmacht te verlenen aan de algemeen directeur van het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam voor de uitoefening van aandeelhoudersrechten en bevoegdheden die krachtens de wet of de statuten van de Rotterdam Silent Partner Incinerator BV aan de aandeelhouders toekomen.

3. (07-01) Het college heeft besloten van twee particulieren resp. 31.000 en 25.000 te vorderen aan bijstandskosten.