Greenpeace


In de nacht van twee op drie december 1984 lekten er dodelijke gassen uit de bestrijdingsmiddelenfabriek Union Carbide (nu Dow Chemicals) in Bhopal, India. Het was de ernstigste chemische ramp in de wereldgeschiedenis. Greenpeace voert actie om Gas Devi en haar familie, buren en stadgenoten een schoon en gezond 2003 te bezorgen. Er moet een einde komen aan het gifschandaal in Bhopal!

Dow Chemicals krijgt haar giftig afval terug

07 Januari 2003 NETHERLANDS/Terneuzen

Twintig actievoerders van Greenpeace en inwoners van Bhopal hebben op dinsdag 7 januari 250 kilo zeer giftig afval afkomstig uit Bhopal geretourneerd aan de rechtmatige eigenaar: Dow Chemicals. In Bhopal, India, vond achttien jaar geleden de ernstigste chemische ramp ooit plaats en het afval daarvan is nooit opgeruimd. In december 2002 confronteerde Greenpeace het Dow-kantoor in Bombay al met het giftige afval. Zolang Dow weigert het afval op te ruimen, kunnen ook andere Dow-kantoren Bhopal-afval bij hun voordeur verwachten. Greenpeace eist samen met mevrouw Rashida Bee, een van de overlevenden van de ramp, dat directeur Van Harten van Dow Terneuzen nu eindelijk verantwoordelijkheid durft te nemen voor het opruimen van de giftige erfenis van Bhopal.

De vaten met afval worden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, afkomstig uit India, aan land gebracht bij het hoofdkantoor van Dow Benelux in Terneuzen. Het afval is veilig verpakt in waterdichte, shock proof vaten, die zonodig blijven drijven. De 250 kilo giftig afval die Dow vandaag ontvangt is een fractie van de honderden tonnen giftig afval die nog altijd over het terrein van de voormalige bestrijdings-middelenfabriek liggen verspreid. De eigenaar van de fabriek, Union Carbide (nu Dow Chemicals) vertrok na de ramp uit India en zadelde de bewoners van Bhopal op met de giftige erfenis. Inmiddels lekken die giftige stoffen al achttien jaar lang in de grond en vervuilen daarmee het drinkwater waarvan een groot deel van de bewoners van Bhopal afhankelijk is.

Uit diverse onderzoeken van Greenpeace blijkt dat het achtergebleven afval meerdere soorten gif bevat. Onder andere Sevin, een bestrijdingsmiddel dat vanwege de grote giftigheid in veel landen is verboden. Ook bevat het BHC, een mix van giftige chemicaliën dat schade kan veroorzaken aan het zenuwgestel, lever en nieren. Dow weigert echter halsstarrig het terrein te saneren. Terwijl het dodental als gevolg van directe blootstelling aan het gas inmiddels is opgelopen tot 20.000 en ruim 120.000 mensen chronisch ziek zijn.

Twee maten
Dow Chemicals heeft Union Carbide overgenomen. In Terneuzen, Zeeuws-Vlaanderen, staat een fabriek van Dow. Dow doet er in Nederland alles aan om een positief beeld te scheppen van het bedrijf. Er wordt gesponsord en gedoneerd dat het een lieve lust is. Dow wil op verschillende manieren laten zien hoe 'open' het bedrijf is en hoe betrokken bij de regio, het milieu en mensen in het algemeen. Dow adverteert in Nederland met de slogan 'Betere voeding, beter water, betere huisvesting, beter transport. Voor de hele wereld'. Maar tot nu toe houdt ook Dow, net als Union Carbide, de ogen gesloten voor de slachtoffers van de giframp in Bhopal. Als het gaat om Terneuzen of Bhopal, meet Dow dus met twee maten. In Nederland wordt een jeugdvoetbal-toernooi gesponsord, in Bhopal spelen kinderen in giftige modder.

Gif opruimen
Greenpeace vindt dat Dow door Union Carbide over te nemen ook de aansprakelijkheid voor de gevolgen van de giframp op zich heeft genomen. En dat Dow zich net goed zo zou moeten inzetten voor de overlevenden in Bhopal als voor de inwoners van Zeeuws-Vlaanderen. Dat kan Dow doen door het giftige fabrieksterrein in India op te ruimen en te zorgen dat mensen schoon en veilig water kunnen drinken. Ook hebben de slachtoffers recht op volledige vergoeding van medische zorg en verdienen de overlevenden financiële steun om een normaal bestaan op te bouwen.

Greenpeace actievoerders op weg naar het kantoor van Dow Chemicals in Terneuzen. De gele vaten bevatten zeer giftig afval uit Bhopal, India. © GP/Beentjes

Gerelateerd nieuws
Lees Annemieks gifdagboek uit Bhopal
Dow moet gif in Bhopal opruimen!
Dow Chemicals krijgt wat het verdient
Dow Terneuzen verwerpt verantwoordelijkheid voor gif rampplek Bhopal
Greenpeace gearresteerd bij opruimen giftige stoffen van Bhopalramp