Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V K A M E R F R A C T I E

Brussel, 7 januari 2003

Een dienst voor alimentatievorderingen: dé oplossing voor niet-betaalde alimentatiegelden


Hoeft het nog gezegd te worden dat niet-betaalde alimentatiegelden veel vrouwen met kinderen in de problemen brengt na de echtscheiding ? Van bij het begin van deze legislatuur werken verschillende - vooral vrouwelijke - parlementsleden aan een oplossing voor dit prangende probleem. Agalev-parlementslid Kristien Grauwels diende zelf een voorstel in tot oprichting van een Fonds voor alimentatievorderingen (1047) en werkte mee aan het gezamenlijke wetsvoorstel tot oprichting van een Dienst voor alimentatievorderingen bij de FOD Financien. De tekst die nu voorligt en vandaag besproken en gestemd wordt in de commissie financien van de Kamer, is het resultaat van zeer uitgebreid en grondig onderzoek en van talrijke onderhandelingen. Waar komt het op neer ? Al degenen die recht hebben op alimentatiegeld en het niet of onregelmatig krijgen gedurende 2 maanden, kunnen een dossier indienen bij de Dienst voor alimentatievorderingen. De Dienst zal voorschotten betalen voor de kinderen en de ex-partner ten bedrage van maximum 175 Euro per persoon. Diezelfde Dienst zal ook instaan voor de terugvordering van deze voorschotten en van de achterstallen. De tussenkomst van de Dienst voor alimentatievorderingen zal vergoed worden met 5 % ten laste van de onderhoudsgerechtigde op de ingevorderde achterstallen en 10 % ten laste van de onderhoudsplichtige op de in te vorderen som. De onderhoudsplichtige zal ook instaan voor alle invorderingskosten, de interesten, terugbetaling van de voorschotten en het nog verschuldigde bedrag. Er kan geen invordering gebeuren bij iemand die leeft van het leefloon. Als er voorschotten worden uitbetaald op basis van foutieve informatie dan worden die teruggevorderd en de vorderingen worden terugbetaald. Deze regeling treedt in werking 6 maanden nadat de wet in het Staatsblad verschijnt. In die tussentijd kan de Dienst zich organiseren en voorbereiden en tot zolang blijft de huidige voorschottenregeling via het OCMW gelden. De groenen rekenen erop dat deze wet nu eindelijk kan worden gestemd en snel in de praktijk kan worden gebracht. De betrokkenen wachten nu al zeer lang en volgen deze ontwikkelingen met ongeduld.

We zijn ervan overtuigd dat deze regeling ook preventief zal werken. Wie slordig omspringt met betalen van alimentatiegeld of ronduit weigert te betalen, moet beseffen dat dit niet zonder gevolg blijft en duur zal te staan komen. Belangrijkste is echter dat de ouder en de kinderen die recht hebben op alimentatie zullen zeker zijn van voorschotten en veel meer kans hebben dat de achterstallen zullen worden betaald.

Daar is het trouwens om te doen ; recht op alimentatie moet kunnen afgedwongen worden en alleenstaanden met kinderen mogen niet in de armoede verzeilen als gevolg van niet betaalde alimentatiegelden.

Kristien Grauwels, volksvertegenwoordiger voor Agalev O476 68 35 71

---
Meer informatie:
Agalev Kamerfractie
Tel. 02-549 84 18 Fax 02-549 87 98
e-mail: fractie.kamer@agalev.be