Gemeente Nijmegen

Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen

persinformatie
Datum Nummer persbericht
7-1-2003 p002


Benchmark sociale diensten

Nijmegen voert poortwachtersfunctie goed uit

De aanvraag voor een uitkering wordt in Nijmegen effectief uitgevoerd en tegen relatief lage kosten. Het aantal uiteindelijke aanvragen voor een uitkering in Nijmegen is relatief laag doordat er bij de aanvraag kritisch wordt bekeken of iemand ook daadwerkelijk recht heeft op een uitkering. Hiermee vult Nijmegen de poortwachtersfunctie goed in. Ook telt Nijmegen in vergelijking met andere gemeente het laagste aantal gegronde bezwaarschriften als het gaat om aanvragen van een uitkering. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de benchmark die gehouden is onder sociale diensten in Nederland waar de gemeente Nijmegen aan heeft deelgenomen.

De benchmark vergelijkt de resultaten van zo'n honderd sociale diensten in Nederland op vier deelgebieden: inkomen, arbeidstoeleiding, zorg (bijzondere bijstand), en bestrijding van misbruik. Ook cliëntgerichtheid is een aandachtspunt. De resultaten van de deelnemende gemeenten worden vergeleken met het gemiddelde van alle gemeenten en van gemeenten van vergelijkbare grootte. Er is binnen de deelnemende gemeenten slechts één gemeente in grootte vergelijkbaar met Nijmegen. Andere vergelijkbare gemeenten hebben zich teruggetrokken uit de benchmark. Om die reden is het maken van een goede vergelijking met andere gemeenten moeilijk en is Nijmegen voorzichtig met het verbinden van directe conclusies aan de benchmarkresultaten.

Resultaten Nijmegen
De toeleiding van mensen naar werk wordt in Nijmegen effectief uitgevoerd, de kosten van toeleiding zijn echter in vergelijking met andere gemeente hoger. Hoewel in Nijmegen de termijnen van heronderzoeken nu worden gehaald, scoort Nijmegen in 2001 onder het gemiddelde als het gaat om tijdigheid en doelmatigheid van heronderzoeken. In Nijmegen worden relatief veel middelen besteed aan de minima, ofwel bijzondere bijstand. Nijmegen heeft zich ook altijd ingespannen om de doelgroep zo goed mogelijk te voorzien. De uitvoeringskosten voor het verstrekken van bijzondere bijstand liggen echter hoger dan bij de andere deelnemende gemeenten.

Fraudebestrijding
Het aantal fraudegevallen in Nijmegen is relatief laag. Nijmegen pleegt ook veel inspanning om het aantal fraudegevallen terug te dringen zoals het voorlichten van klanten en goede ondersteuning voor medewerkers. In de benchmark wordt een laag aantal fraudegevallen gemeten tegen een relatief laag fraudebedrag.

Ook vorig jaar nam Nijmegen deel aan de benchmark over het jaar 2000 onder sociale diensten. Wanneer de huidige resultaten worden vergeleken met die van vorig jaar zijn in Nijmegen de uitvoeringskosten gestegen en scoort effectiviteit lager. Dit laatste is een landelijke trend. De stijging van uitvoeringskosten is te verklaren doordat er onder het klantenbestand van 2001 meer inspanning verricht moet worden om deze uit te laten stromen dan het jaar ervoor. De daling met betrekking tot effectiviteit landelijk heeft te maken met het feit dat er minder uitstroom is van klanten dan in 2000 toen de perspectieven op de arbeidsmarkt anders waren.

Vervolg
De gemeente Nijmegen bekijkt nu of het op basis van de uitkomsten van de benchmark raadzaam is ervaringen van andere sociale diensten te raadplegen als het gaat om het aanbrengen van verbeteringen. Nijmegen onderzoekt of het verschil met andere gemeenten in de uitvoeringskosten (voor met name bijzondere bijstand en de heronderzoeken) te maken heeft met een andere werkwijze, of met de kostentoerekening die is gebruikt bij het aanreiken van gegevens voor de benchmark. Hiervoor zullen gesprekken worden gevoerd met de gemeente die in grootte vergelijkbaar is met de gemeente Nijmegen.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janine Adriaansens, doorkiesnummer 024-3292380


---
Alle informatie in dit bericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.