Gemeente Utrecht

NIGHTEXPRESS VOOR JONGEREN BLIJFT TOT JUNI RIJDEN

De Nightexpress, nachtbus voor jongeren, blijft gedurende de hele pilotperiode rijden. Dat zijn alle zaterdagen t/m 7 juni. Net als de afgelopen weken wordt gestopt bij reguliere bushaltes op de routes. De bus brengt de jongeren dus niet meer helemaal tot aan hun voordeur, zoals tijdens de eerste rit op 14 december. Opstapplaats blijft de reguliere bushalte bij Muziekcentrum Vredenburg. De NightExpress blijft vooral bedoeld voor jongeren van 13 t/m 18 jaar.

Dat heeft wethouder Jongerenbeleid Gispen besloten na een terugblik op de afgelopen ritten. "De Nightexpress is een bus en blijft een bus", aldus de wethouder. "De bus brengt jongeren veilig tot vlakbij hun huis. Ze weten hem al te vinden." Gemiddeld hebben ruim zestig mensen gebruik gemaakt van de nachtbus waarvan zo'n 90% jongeren. De eerste rit van de NightExpress stuitte zaterdag 14 december op protest van taxi's. De latere ritten hebben niet meer tot problemen geleid, zo bleek 6 januari uit overleg met vertegenwoordigers van de taxibranche (UTC en Taxi Service Utrecht).

De NightExpress is een wens van de Jongerenraad Safe City om een nachtbus te krijgen die jongeren in het weekend veilig en goedkoop thuis kan brengen. Ingezet is op een pilotperiode van zes maanden. De bus rijdt elke zaterdagnacht elk half uur tussen 1.00 uur tot 4.30 uur. De Nightexpress wordt gereden met achtpersoons-busjes van Mobinet, de 100% dochteronderneming van het GVU. Passagiers betalen EUR 2,50 en kunnen kiezen uit drie lijnen. Elke lijn gaat naar enkele bij elkaar liggende wijken.

Het initiatief krijgt eenmalig een subsidie uit het Programma voor de Jeugd voor de pilotperiode. Het project is geslaagd als er genoeg jongeren van de busjes gebruik maken. In dat geval wordt het voor het GVU rendabel om de NightExpress structureel in te zetten.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Regie Bouma, Bestuurscommunicatie Stadhuis Utrecht, tel. 030 - 286 11 55.

Utrecht, 7 januari 2003.