Gemeente Den Helder

07-01-2003
Toespraak bekendmaking Jutter van het Jaar 2002

Bekendmaking Jutter van het Jaar 2002 door burgemeester drs. J.M. Staatsen tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Den Helder op 6 januari 2003 in schouwburg De Kampanje.

Dames en heren,
Jutters zijn mensen die trots zijn op hun stad Den Helder en op elkaar, die door hun hartverwarmende inspanningen er voor zorgen dat er een harmonische samenleving ontstaat, waardoor we ons hier ook thuis voelen, waardoor we ons ook allemaal steeds trotser op onze stad worden. Die mensen moeten we koesteren, extra waarderen.

Uit waardering benoemen we jaarlijks de ondernemer van het jaar, vrijwilliger van het jaar. Maar we hebben ook een vrouwenemancipatieprijs, een renovatieprijs, een cultuurprijs, koninklijke onderscheidingen, noem maar op.

Vandaag mag ik u bekend maken wie de ere-titel "Jutter van het jaar 2002" krijgt. De Jutter van het jaar' is een man of vrouw op wie juist wij extra trots zijn, en die daarom die eretitel verdient. Frans Breed was de eerste die zich drie jaar geleden Jutter van het jaar' mocht noemen. Daarna kwam Marinus Vermooten. En vorig jaar benoemden we Kees Doolaard als Jutter van het jaar. Maar wie is de Jutter van het Jaar 2002?

Het doet mij en het college bijzonder veel deugd dat de Jutter deze keer een vrouw is. Na drie keer een man werd dat ook tijd. Deze vrouw is een geboren en getogen jutter. Een echte dus. De Jutter van het Jaar neemt een markante plek in in het onderwijs. Veel inwoners van Den Helder beschouwt zij als haar kinderen'. Kinderen die zij heeft begeleid in hun eerste jaar op het voortgezet onderwijs. Brugklassers die zij begeleidde van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Haar streven was daarbij een veilige overgang te bewerkstelligen om zo te voorkomen dat de jonge leerlingen zouden verdrinken in de scholengemeenschap. Ze was brugklascoördinator en later conrector brugklassen. Maar ze was er ook voor haar mede-leerkrachten. Met name tijdens de hectische fusieperiode die het voortgezet onderwijs doormaakte was zij een inspirerend en enthousiast voorbeeld voor haar collega's. Ook onderwijsinhoudelijk staat deze vrouw er voor.
In de jaren negentig was zij een dominante factor bij het profileren van scholengemeenschap het Nieuwe Diep. De laatste 8 jaar klinkt haar stem ook heel nadrukkelijk in de Onderwijs Adviescommissie. Naast haar inbreng in de onderwijswereld, is de Jutter van het Jaar ook actief op andere terreinen. Zo leidt zij sinds vele jaren als dirigente het jeugdkoor van de Petrus & Pauluskerk. Maar velen kennen haar ook van de declamaties tijdens de Dodenherdenking op 4 mei.

Ook heeft ze twee keer het Sportdebat geleid. U het schip van Kees moest de beste debater worden aangewezen. Ik kan nu wel onthullen, dat de Jutter 2002 en ik de toen geheime jury vormden!

Dames en heren, U zult het inmiddels wel hebben begrepen dat de Jutter van het Jaar 2002 een markante vrouw is. Daarom verzoek ik mevrouw Fia Smit-Weel nu naar voren te komen.

Onderstaand de tekst van de oorkonde

Voor vele generaties brugklassers in Den Helder heeft Fia Smit - Weel
garant gestaan voor een veilige overgang van het primair naar het voortgezet onderwijs. Veel leerkrachten zagen haar tegelijkertijd en zeker in de hectische fusie-periode die het voortgezet onderwijs in Den Helder meemaakte, als een inspirerend en enthousiast voorbeeld. Fia heeft vanaf 1985 gewerkt als brugklascoördinator op Scholengemeenschap Nieuwediep. Vanaf 1988 was ze conrector voor de brugklassen. Sinds medio 2001 is Fia verantwoordelijk voor de leerlingen van 3 havo. Fia maakt duidelijke keuzes in het onderwijs en gaat voor haar' kinderen door het vuur. In de negentiger jaren is zij een dominante factor geweest in het profileren van SG Nieuwediep. Ook klinkt haar stem al jarenlang heel nadrukkelijk door in de gemeentelijke Onderwijs Advies Commissie. Naast haar betekenis voor het onderwijs heeft zij zich op diverse maatschappelijke terreinen ingespannen voor de Helderse samenleving.
Daarom hebben burgemeester en wethouders besloten om Fia Smit-Weel uit te roepen tot Jutter van het Jaar 2002.
« terug