FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: geen tweede kans voor circus Balkenende

FNV Bondgenoten: geen tweede kans voor circus Balkenende

'Stem sociaal en geef de huidige coalitie geen tweede kans'. Die oproep doet FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk in zijn nieuwjaarstoespraak voor het personeel van de vakbond in Utrecht. 'Onder het circus Balkenende is Nederland in korte tijd verworden tot een bananenrepubliek waarin asociaal beleid de regel is. Er is nu een sterke vakbeweging nodig die haar verantwoordelijkheid neemt en dat zal FNV Bondgenoten doen', aldus Van der Kolk.

Van der Kolk ging ook in op het centraal akkoord: 'De 2,5% is een uitkomst geen inzet, ook al zien de werkgevers dat zo. Wij willen ons houden aan onze kant van de deal, maar dan moeten de werkgevers afspraken willen maken over andere zaken. Bijvoorbeeld over de aanpak van het ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, over reïntegratie, over scholing, over zeggenschap van werknemers over hun werktijden - en dan niet alleen op zondag - en vooral over een solide pensioenstelsel dat tegen een stootje kan. Voor dat laatste hebben we ook een betrouwbare overheid nodig, die niet te pas en te onpas gaat winkelen in fiscale faciliteiten'.

Van der Kolk voelt weinig voor een meerjarig centraal akkoord volgens het Balkenende-model. De vakbond moet niet alleen maar inleveren. De overheid zou ook iets moeten doen om de lasten voor burgers te verlichten. Dan kan op verschillende punten, maar volgens Van der Kolk zijn 'vooral de stijgingen van lokale heffingen een doorn in het oog. Die moeten, of stijgen volgens de prijsindex, of de overheid betaalt de rekening uit eigen kas. Hier moet het principe gelden van de sterkste schouders en de zwaarste lasten. Anders gaan wij het verdisconteren in onze looneisen'.

Van der Kolk richt zich daarnaast nog tot de werkgevers: 'Sluit CAO's af met representatieve bonden: met ons dus! Kies niet voor de onderkruipers van de Unie, die nul-komma-niks leden hebben. Het is alleen maar korte termijn gewin en dat zal leiden tot grote onrust. Bovendien: ook de werkgeversorganisaties worden er door ondermijnd. Het loont blijkbaar om geen lid te zijn van een werkgeversclub. FNV Bondgenoten gaat in ieder geval zelf kijken waar we ook zonder de Unie goede afspraken kunnen maken'.

Henk van der Kolk werd op 28 november 2002 door het congres van FNV Bondgenoten gekozen tot nieuwe voorzitter van de bond. FNV Bondgenoten is met zo'n 480.000 leden de grootste vakbond van Nederland en sluit ruim 750 CAO's af.