Gemeente Hoogeveen


---

8 januari 2003

Inhoud


* Eenmalige uitkering in januari voor minima *
* Vergaderingen commissies *

* Gemeente wil ruim honderd bomen kappen *
* Oud papier *

* Ondernemersenquête deze week in de bus *
* Nieuw: 'surfen' met een parkeerticket *
* B&W willen fusie twee basisscholen *

* 2003 het jaar van Vincent van Gogh *

* Brievenbus aan openbare weg *

* Mededelingen *

+ Verkiezing van de leden provinciale staten *
+ Beleidsnota evenementenborden *

+ Ontwerpwijzigingsplan voor het perceel Wijsterseweg 146 in Stuifzand *

+ Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan *
+ Wijzigingen Algemene plaatselijke verordening *
+ Ingekomen bouw- en sloopaanvragen *
+ Verleende bouwvergunningen en sloopvergunningen *
+ Kapvergunningen *

Eenmalige uitkering in januari voor minima

De gemeente Hoogeveen verstrekt een eindejaarsuitkering aan inwoners met een inkomen dat niet hoger is dan ¤ 1.165,55 (voor gehuwden / samenwonenden), ¤ 1.048,99 (voor alleenstaande ouders) of

¤ 815,89 (voor alleenstaanden). Dit is 110 procent van de bijstandsnorm 2002. De eindejaarsuitkering bedraagt ¤ 75,-- per volwassene en ¤ 50,-- per inwonend kind tot en met 17 jaar.
De gemeenteraad heeft dat besloten in zijn december-vergadering.
Wie bijstand ontvangt van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid hoeft niet te reageren. Deze groep mensen krijgt in januari de uitkering automatisch bijgeschreven op de bankrekening.

Aanvragen

Wie geen bijstandsuitkering ontvangt maar toch een inkomen heeft dat minder is dan 110 procent van de bijstandsnorm 2002 kan vanaf maandag 13 januari een aanvraagformulier halen bij de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat onder meer om mensen met bijvoorbeeld een WAO- of AOW-uitkering, die lager is dan de genoemde bedragen en niet meer vermogen hebben dan ¤ 9.640,--(voor gehuwden / samenwonenden en alleenstaande ouders) of ¤ 4.820 (voor alleenstaanden).
Hulp

Aanvragers die graag hulp willen hebben bij het invullen van het formulier kunnen terecht op de volgende plaatsen en tijden:
* Ouderencentrum 't Knooppunt (op donderdag van 09.15 tot 12.00 uur)
* Stichting Welzijnswerk gebouw Grote Beer (op maandag van 13.30 tot 15.00 uuur en dinsdag van 19.00 tot 20.00 uur)
* Stichting Welzijnswerk, gebouw het Haagje (op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur)

* Stichting Welzijnswerk, gebouw 't Anker in Hollandscheveld (op woensdag van 9.30 tot 11.00 uur)

Vergaderingen commissies

De commissie Omgeving vergadert maandag, 13 januari in de raadszaal in het gemeentehuis in Hoogeveen. De vergadering die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder meer:

* Toekomst Vliegveld Hoogeveen.

* Verzoek om vergoeding planschade de heer A. Winkel in Hollandscheveld.

* Vaststelling bestemmingsplan Nieuwlande, uitbreiding Boerdijk.
* Gebiedsprogramma Oude Diep 2002-2005 (ter kennisname).
* Brief Camper Club Nederland in Lochem met verzoek om inrichting van een camperplaats.

De commissie Samenleving vergadert dinsdag, 14 januari in de raadszaal van het gemeentehuis in Hoogeveen. De vergadering, die openbaar is, begint om 19.30 uur. Op de agenda staat onder meer:
* Stichting Openbaar Voortgezet Onderwijs Hoogeveen, onder meer jaarverslag en begroting

* Fusie Oostenbrink/Vogelvlucht met J.C. Rahderschool.
* Brand- en inbraakbeveiligingsmaatregelen schoolgebouwen.
* Jaarverslag leerplicht 2001 - 2002.

* Effectrapportage Regionaal Meld- en Coördinatiecentrum (RMC).
* Actieplan sportvoorzieningen 2003 - 2007.
* Verbreding Project Problematisch Woongedrag en Openbare Geestelijke

* GezondheidsZorg.

* Begroting 2003 Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst Drenthe.
De commissie Bestuur vergadert donderdag 16 januari in de raadszaal in het gemeentehuis in Hoogeveen. De vergadering die openbaar is, begint om 19.30 uur.

* Stand van zaken organisatieontwikkeling.
* Nota integraal Management en een sector Interne en Publieke Dienstverlening.

* Gastraadslid.

Spreekrecht

Voor het begin van de raadscommissievergadering kunt u gebruik maken van het spreekrecht. Alle insprekers hebben samen ten hoogste 30 minuten de tijd opmerkingen te maken over de genoemde agendapunten. Per persoon is maximaal 5 minuten beschikbaar.

Indien u van het spreekrecht gebruik wilt maken, moet u dit voor het begin van de vergadering meedelen aan de voorzitter. Nadat de commissie één keer over het agendapunt heeft gesproken, kunt u nog een korte nadere informatieve toelichting geven.

Inzage in stukken

De stukken voor deze vergadering liggen gedurende twee werkdagen, voorafgaande aan de vergadering, ter inzage in het voorlichtingscentrum

Gemeente wil ruim honderd bomen kappen

De gemeente Hoogeveen wil 115 bomen kappen. De bomen staan verspreid over het gehele grondgebied van de gemeente. De bomen moeten worden gekapt uit oogpunt van veiligheid. Dat is de uitkomst van de jaarlijkse keuring van het bomenbestand.

De meeste bomen zijn dood, aangetast door zwammen of andere schimmels, of instabiel geworden door de storm van het afgelopen najaar. Waar dat mogelijk is worden nieuwe bomen geplant. De 115 bomen maken minder dan eentiende procent uit van het bomenbestand in de gemeente.

Bij Buurtbeheer in uw wijk of dorp ligt een lijst met de plaatsen waar bomen verwijderd worden. De telefoonnummers van Buurtbeheer vindt u op bladzijde 46 van de gemeentegids.

Voor de kap van de ruim honderd bomen is een vergunning aangevraagd (zie onder Mededelingen).

Oud papier

8 tot en met 10 januari

Prof. Titus Brandsmaschool. De container staat van woensdag 8.00 uur tot vrijdag 12.00 achter de school op het Blankensplein.
9 januari

Basisschool De Morgenster. Ophalen vanaf 18.00 uur.Het papier graag gebundeld of in dozen aan de straat zetten. Papier in plastic zakken of kratten wordt niet meegenomen.

Basisschool De Krullevaar. Het papier wordt opgehaald vanaf 18.30 uur.

Basisschool De Weidebloem. De containers staan op de parkeerplaats naast de school aan de Schweitzerstraat van 10.00 uur tot 19.30 uur

Basisschool Het Palet. De containers staan op de parkeerplaats aan de Kemperstraat (voormalige Herman Bavinckschool) en op de parkeerplaats achter de Praxis aan de Griendtsveenweg. Van 18.00 tot 19.30 uur is er iemand bij de container om te helpen.

11 januari

Basisschool De Sprong. U kunt oud papier brengen naar de containers achter de Zuiderkerk aan de Baarlelaan.

Ondernemersenquête deze week in de bus

Deze week krijgen de bedrijven in Hoogeveen de gemeentelijke ondernemersenquête toegestuurd. Met deze enquête wil de gemeente een beeld krijgen van het ondernemingsklimaat in Hoogeveen. De enquête is opgesteld in overleg met het Hoogeveens Ondernemers Collectief HOC.

Voor de ondernemers in Hoogeveen is dit dé kans om de gemeente duidelijk te maken hoe zij over het economisch beleid denken. De conclusies uit het onderzoek zullen een belangrijke rol gaan spelen in de ontwikkeling van dit beleid.

De ondernemersenquête is de eerste in zijn soort. Dat betekent dat de vragenlijst dit keer vrij uitgebreid is. In volgende jaren kunnen we waarschijnlijk met kortere lijsten volstaan. Het invullen van de enquête kost de ondernemer ongeveer een kwartier.

Respons

Uiteraard hoopt de gemeente op een grote respons. Onder de deelnemers verloot de gemeente vijf cadeaubonnen van ¤ 50,-. Verzoek aan de bedrijven is om de ingevulde enquêtes voor 24 januari terug te sturen.

Als uw bedrijf deze week geen enquêteformulier ontvangt, neemt u dan even contact op met Boudewijn van Ardenne, tel. (0528) 291751 of mail: D.B.W.van.Ardenne@hoogeveen.nl.

Hij zorgt dat u alsnog een vragenformulier krijgt toegestuurd om uw mening te geven.

Nieuw: 'surfen' met een parkeerticket

In het centrum van Hoogeveen kan voortaan worden 'gesurfd ' met een parkeerkaartje. Met een ticket gekocht op een plein met langparkeren kan voortaan op alle pleinen met langparkeren. worden geparkeerd. De regeling geldt dus niet voor het zuidelijke gedeelte van de Markt (maximum parkeerduur van 2 uur) en het Van Echtenplein (maximum parkeerduur 3 uur). De maatregel heeft tot gevolg dat mensen met een "parkeervergunning voor alle pleinen" niet meer mogen parkeren op het Van Echtenplein. Op de parkeervergunning staat dit plein daarom ook niet meer genoemd.

Deze wijziging op het Van Echtenplein is nieuw. Ze maakt deel uit van een aantal maatregelen die de gemeente wil nemen om de bereikbaarheid van het centrum voor het winkelend publiek te verbeteren en om de overlast in woonbuurten te beperken. Met de winkeliers en de bewoners zullen de maatregelen worden doorgesproken. Van de wijzigingen wordt u via het Torentje tijdig op de hoogte gebracht.

Tarieven

Met ingang van dit jaar zijn de parkeertarieven in het centrum van Hoogeveen verhoogd van ¤ 0,60 naar ¤ 0,90 per uur. De parkeerautomaten en parkeermeters zullen deze week daarvoor worden aangepast. De prijs van een dagkaart is ook met 50 procent gestegen, van ¤ 2 naar ¤ 3.

De wijzigingen per 1 januari 2003 op een rij:

* De parkeertarieven gaan omhoog van ¤ 0,60 naar ¤ 0,90 per uur. De minimum inworp wordt ¤ 0,20;

* De parkeervergunningen gaan ook met 50 procent in prijs omhoog;
* De maximum parkeerduur op het Van Echtenplein wordt 3 uur, in de Van Echtenstraat bij de parkeerautomaat (tegenover de Rabobank) wordt langparkeren ingesteld

* Het surfen wordt ingevoerd. Met een parkeerticket, gekocht op een plein met langparkeren mag voortaan op alle pleinen met langparkeren worden geparkeerd

* Daar waar de maximum parkeertijd één uur bedraagt (parkeermeters en in winkelstraten), zal deze worden gewijzigd in 67 minuten, de parkeertijd die u krijgt voor ¤ 1

B en w willen fusie twee basisscholen

Burgemeester en wethouders van Hoogeveen willen de J.C. Rahderschool in Tiendeveen laten fuseren met de Oostenbrink/Vogelvlucht in Hollandscheveld en Elim. Beide scholen zijn openbare basisscholen. De nieuwe gefuseerde school zal 264 leerlingen tellen.

De fusie is nodig, omdat het totale aantal leerlingen op openbare basisscholen in de gemeente Hoogeveen te laag is om negen scholen zelfstandig te laten bestaan. Dat heeft te maken met de opheffingsnorm van het ministerie van onderwijs. Voor negen openbare basisscholen in de gemeente zijn 1395 leerlingen nodig. Hoogeveen telde er op de peildatum 1 oktober vorig jaar 1311.

Daling

De teruggang van het aantal leerlingen in het openbaar onderwijs is veroorzaakt door sluiting van De Globe midden vorig jaar, een nevenvestiging van de Apolloschool voor de eerste opvang van asielzoekers. Deze school telde 85 leerlingen. Daarnaast was er nog een klein verlies van 22 leerlingen op andere openbare scholen.

Het fusieplan is inmiddels besproken in de medezeggenschapsraden van de scholen. Zij zijn akkoord met de plannen. Het voorstel van B & W wordt dinsdag 14 januari besproken in de commissie Samenleving. De gemeenteraad van Hoogeveen neemt deze maand een besluit over de fusie.

2003 het jaar van Vincent van Gogh

Op 30 maart is het 150 jaar geleden dat de grote Nederlandse schilder Vincent van Gogh werd geboren. 2003 is daarom uitgeroepen tot Van Gogh-jaar. Op de postkantoren kunt u terecht voor speciale Van Gogh-zegels en er staan zowel landelijk als provinciaal diverse activiteiten op stapel. Ook Drenthe zal zich niet onbetuigd laten. In september 1883 begon Vincent van Gogh een rondreis door onze provincie. Zijn eerste verblijfplaats was Hoogeveen. Hoewel niet geheel onomstreden, wordt aangenomen dat hij verbleef in het pand Pesserstraat 24, destijds Toldijk B 446. Het pand is onlangs fraai gerestaureerd en de huidige bewoners, de familie Van Weert, noemen het weer vol trots het 'Van Goghhuis'.

Brievenbus aan openbare weg

TPG Post bezorgt niet langer post in brievenbussen die verder dan tien meter van de openbare weg staan. Inwoners die door deze aanscherping geraakt worden, kunnen bij de gemeente toestemming krijgen de brievenbus aan de openbare weg te plaatsen.

TPG Post heeft eind vorig jaar de betreffende adressen bericht over de maatregel. Met deze brief als bewijs kan men bij de gemeente een bus aan de openbare weg - schriftelijk - aanvragen. Toekenning is afhankelijk van een aantal voorwaarden. Zo moet de gemeente de berm goed kunnen blijven onderhouden. En de bus mag niet groter zijn dan de standaard groene bus.

De gemeente stelt een officiële aanvraag verplicht om wildgroei te voorkomen. De bermen hebben in de eerste plaats een verkeersfunctie en worden gebruikt voor kabels en leidingen.

Mededelingen

Verkiezing van de leden provinciale staten

Kandidaatstelling

Op 27 januari 2003 zal de kandidaatstelling voor de verkiezing van de leden van provinciale staten plaats hebben.

De benodigde formulieren voor:

* de lijsten van kandidaten (model H 1)

* de verklaringen van instemming van de kandidaten met hun kandidaatstelling (model H 9)

* de machtigingen tot het plaatsen van de aanduiding van de politieke groepering boven een kandidatenlijst (model H 3-1)
* de machtigingen tot het plaatsen van een aanduiding, gevormd door samenvoeging van de aanduidingen van politieke groeperingen of afkortingen daarvan, boven een kandidatenlijst (model H 3-2)
* de verklaringen van ondersteuning van een kandidatenlijst (model H 4)

* de verklaringen betreffende het verbinden van de kandidatenlijsten tot een lijstencombinatie (model I 10)

zijn tot en met de dag van de kandidaatstelling op het gemeentehuis kosteloos voor de kiezers verkrijgbaar.

Nadere inlichtingen omtrent de wettelijke voorschriften betreffende de inlevering van kandidatenlijsten worden op het gemeentehuis verstrekt.
Beleidsnota evenementenborden

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de beleidsnota over het plaatsen van tijdelijke evenementenborden (voorheen driehoeksborden genoemd) in onze gemeente vastgesteld. Met ingang van 1 januari 2003 is de beleidsnota in werking getreden. Nadere informatie over de inhoud van deze nota is te verkrijgen bij de afdeling Algemeen Bestuurlijke en Juridische Zaken (tel. 291244).

Ontwerpwijzigingsplan voor het perceel Wijsterseweg 146 in Stuifzand

Dit wijzigingsplan is een herziening overeenkomstig artikel 11 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening voor een deelgebied van het bestemmingsplan "Buitengebied, partiele herziening" van de voormalige gemeente Ruinen. Het betreft het perceel Wijsterseweg 146 in Stuifzand. Het plan voorziet in de wijziging van de bestemming van dit perceel. De huidige agrarische bestemming wordt omgezet in een woonbestemming.

Het ontwerpwijzigingsplan ligt met ingang van 9 januari 2003 gedurende vier weken ter inzage bij de centrale publieksbalie van de sector Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden hun zienswijze over het ontwerp naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren brengen.
Schriftelijke reacties kunnen worden ingediend bij het College van Burgemeester en Wethouders, postbus 20.000, 7900 PA Hoogeveen.
Wanneer er behoefte bestaat aan het mondeling inbrengen van een zienswijze kan daarover contact worden opgenomen met de heer L. Benning van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Zijn rechtstreeks telefoonnummer is 0528-291709. E-mailen kan ook. Het adres is L.Benning@hoogeveen.nl.

Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen Bedrijventerrein Buitenvaart 1 en Toldijk vrijstelling te verlenen aan:

* A. Hooijer, voor het bouwen van een woonhuis met loods op kavel W11 van bedrijventerrein Buitenvaart 1 te Hoogeveen;
* K. Strijker, voor het verbouwen van de boerderij, Stuifzandseweg 52 te Hoogeveen

De bouwplannen liggen met ingang van 9 januari 2003 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van de van toepassing zijnde bestemmingsplannen, ten behoeve van de uitvoering van deze bouwplannen.

Wijzigingen Algemene plaatselijke verordening

De gemeenteraad heeft in december ingestemd met enkele wijzigingen in onze Algemene plaatselijke verordening. Artikel 26 sub c en de artikelen 87 tot en met 95 zijn komen te vervallen. Op grond van het gewijzigde artikel 74 kunnen eigenaren van recreatievoertuigen en aanhangers worden verzocht hun voertuig te verwijderen wanneer een voertuig binnen de bebouwde kom langer dan een week geparkeerd staat op gemeentelijke parkeerplaatsen waarbij naar het oordeel van het college buitensporig gebruik wordt gemaakt van beschikbare parkeerruimte of wanneer de aanwezigheid van het voertuig schadelijk is voor het uiterlijk aanzien van de gemeente. Nadere informatie over deze Apv-wijzigingen kunt u krijgen bij de afdeling ABJZ (te. 291244).

Burgemeester en Wethouders delen mee dat over het besluit tot het wijzingen van deze Apv-artikelen door de gemeenteraad een referendum kan worden gehouden. Voor het inleidende verzoek tot het houden van een referendum dienen ten minste 230 kiesgerechtigden binnen drie weken een verzoek in te dienen bij de voorzitter van het centraal stembureau per adres Raadhuisplein 1 in Hoogeveen. Nadere informatie over de inhoudelijke en procedurele aspecten van een referendum kunt u krijgen bij de heer Middelveld van de afdeling ABJZ (tel. 291240.
Ingekomen bouw- en sloopaanvragen

Bouwaanvragen

* Klopstra M.G.J., plaatsen van een dakkapel op de woning, Behringhof 65

* Bakker H., bouwen van een stalling t.b.v. werktuigen en vee, 2e Zandwijkje, Hollandscheveld

* Wulp v/d P., uitbreiden van een woonhuis, Langewijk 4, Elim
Sloopaanvragen

* Woonconcept, binnenshuis slopen t.b.v. diverse verbouwingen, De Snikke 29, 31 en 33

Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24

Verleende bouwvergunningen en sloopvergunningen

Bouwvergunningen

* Wollenberg van den A.J., uitbreiden van een woning, De Strekel 3
* Woonstichting Actium, uitbreiden van een bedrijfruimte, Alteveerstraat 48 / Piet Heinstraat 57

* Leffers ten Hoorn Boer G.J., plaatsen van een kap op de garage, Het Roefje 6

* Hooijer R., plaatsen van een dakkapel op de woning, De Koolmees 7
Bouwvergunning van rechtswege

* Ham G.J., verbouwen van een woonboerderij, Wijsterseweg 147, Stuifzand

Weigering bouwvergunning

* Engberts J.P., bouwen van een bufferbewaarplaats, Alteveerstraat 108

Tegen de verleende vergunningen kunt u binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* J. Slagter, Fluitenbergseweg 14, Hoogeveen, voor drie eiken;
* sector MOW afdeling Groenvoorzieningen en Wijkbeheer voor het kappen van 115 bomen.

Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende ehorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.

© Copyright Gemeente Hoogeveen