Gemeente Heerlen

Selectieve besluitenlijst collegevergadering 7 januari 2003

OW 26394 Speelvergunningen circussen 2003.
Naar aanleiding van diverse aanvragen van circussen om voorstellingen te geven in de gemeente Heerlen, heeft het college van burgemeester en wethouders besloten om 2 grote circussen en één kleiner circus een speelvergunning te verlenen voor 2003. De 2 grote circussen zullen plaatsvinden op het Bekkerveld. Het eerste is het American circus dat, samen met Circus Krone, tot de 2 grootste en beste circussen in Europa behoort. Dit circus heeft in 1993 en 1997 al met veel succes voorstellingen op het Bekkerveld in Heerlen gegeven en wil in juli 2003 wederom hier optreden met een nieuwe circusshow. Wat het tweede grote circus op het Bekkerveld in 2003 wordt, zal nog nader bepaald worden.
Het kleinere circus is het Magic circus, dat in Hoensbroek op de markt zal optreden. Magic is een kleiner circus dat een aansprekende en gevarieerde voorstelling voor zowel jong als oud biedt.

SO 26405 Vervolgsubsidiëring NME Centrum Parkstad Limburg. Het college van B&W heeft ingestemd met het voortzetten van het contract met het Natuur en Milieu-Educatie (NME) Centrum Parkstad Limburg, onderdeel van de Stichting Botanische Tuin Kerkrade. Dit contract vindt haar basis in het Milieubeleidsplan van de gemeente Heerlen en de Visie Lokaal Sociaal Beleid.

Het NME Centrum Parkstad Limburg ondersteunt de gemeente bij het stimuleren van betrokkenheid van bewoners bij natuur en milieuaangelegenheden via wijk- en buurtaanpak. Met als ingang de basisscholen, worden de omliggende buurten en wijken benaderd, om op basis van lokale natuur- en milieuvraagstukken, probleemoplossend aan de slag te gaan. Het nieuwe contract biedt de basisscholen van Heerlen de mogelijkheid om lessen en lesmateriaal tegen geen of minimale kosten te huren. Ook kunnen basisscholen deelnemen aan grote projecten, zoals bijvoorbeeld het project MilieuOntmoetingsPlaatsen (MOP) dat in mei 2003 gaat draaien.

SO 27023 Vorm en financiering milieusamenwerking in de regio in 2003. Het college heeft besloten om, gelet op de gewijzigde ambtelijke en bestuurlijke overlegstructuur van Parkstad Limburg, aan het dagelijks bestuur van de Regio Parkstad voor te stellen de milieusamenwerking in de regio als volgt voort te zetten:

1. Samen met de andere Parkstad Limburg gemeenten een Milieujaarprogramma met bijbehorende prioriteiten te formuleren. Aan de hand hiervan kan in gezamenlijk overleg de benodigde menskracht en middelen worden bepaald. Het Milieujaarprogramma zal naast de reguliere Kernagenda ruime aandacht krijgen binnen Parkstad Limburg.
2. De integraal opgenomen middelen in de Parkstadbegroting (oorspronkelijke samenwerkingsbonus rijksmiddelen) vrij te maken voor daadwerkelijke milieusamenwerking (totaal 136.000, voor Heerlen 46.230).

SO 25805 Architecten keuze, adviseurs selectie voor de renovatie van de stadsschouwburg (Parkstad Limburg Theater Heerlen) De architectenwerkzaamheden voor de voorbereidende werkzaamheden van de renovatie van de stadsschouwburg zijn conform de EG Richtlijnen gegund aan Peutz Architecten B.V. te Heerlen, omdat vastgesteld is dat Peutz hiervoor persoonlijkheidsrechten heeft.
Daarnaast is het College akkoord gegaan met de voorgestelde afwijking van het inkoop- en aanbestedingsbeleid m.b.t. elektriciteits- en waterinstallaties, de constructies, de bouwfysica en akoestiek en de theatertechniek. Dit vanwege de enorme spoed en de specifieke deskundigheid die in deze situatie vereist is. Gezien de ARBO-technische eisen en de hiermee dreigende sluiting van de Stadsschouwburg op 1 januari 2004 zullen zo spoedig mogelijk de voorbereidende werkzaamheden moeten starten om tot een eenduidig renovatieplan te komen.

WWS 3 Uitgangspunten Strategisch Cultuurbeleid. Het college heeft kennis genomen van een eerste conceptvisie op het cultuurbeleid in Heerlen, gemaakt door het bureau Buys Culturele Profielen uit Nijmegen. In het rapport van bureau Buys worden eveneens een aantal aanbevelingen gedaan over de bewoning van het Glaspaleis. Het College heeft naar aanleiding daarvan uit
zorgvuldigheidsoverwegingen besloten om een quick scan uit te voeren naar de meest wenselijke bewoning voor het Glaspaleis. De quick scan moet binnen 1 maand uitgevoerd zijn.

WTC zie persbericht
Het college van burgemeester en wethouders heeft er kennis van genomen dat een aantal personen van het stichtingsbestuur van het WTC zich terug hebben getrokken. Omdat het college veel waarde hecht aan de betrokkenheid van de achterliggende organisaties bij het WTC-concept, vraagt zij aan hen nieuwe vertegenwoordigers af te vaardigen voor het bestuur.

Gemeente Heerlen, 7 januari 2003
Afdeling Communicatie
tel. (045)5604070
persvoorlichting@heerlen.nl