Korps: Brabant-Noord, plaats: Den Bosch 7-01-2003 Horkenlijn

HORKENLIJN IN POLITIEREGIO BRABANT-NOORD VAN START

Regelmatig worden (ook) politiemensen in diensttijd of daarbuiten, geconfronteerd met horken in het verkeer. Ergernis alom, zowel bij de politiemensen als ook bij de burgers die getuige geweest zijn van gevaarlijk en/of irritant rijgedrag. Een `hork` is dus iemand die maatschappelijk onaanvaardbaar asociaal verkeersgedrag vertoond. De beste reactie op zo`n horkenovertreding is nog altijd staande houden van de persoon en deze ter plekke een bekeuring geven. Maar in een aantal gevallen is dat niet mogelijk omdat op dat moment iets anders prioriteit heeft of de vogel al gevlogen is. Op zo`n moment biedt de horkenlijn uitkomst. Een speciale interne telefoonlijn waarop opsporingsambtenaren in dienst van de politie Brabant-Noord een horkenovertreding kunnen melden. De horkenlijn is bedoeld om agressie in het verkeer aan te pakken.

Het idee achter de horkenlijn, Politie Gelderland -Midden startte er in 2002 al mee, is eenvoudig. Een politiemedewerker die op zijn vrije dag een hork tegenkomt in het verkeer kan de horkenlijn bellen. De medewerker van de politie spreekt dan de meest noodzakelijke gegevens van de horkenovertreding in en vervolgens zijn naam en dienstnummer. Deze gegevens worden vervolgens verwerkt, waarna hij via de mail een ingevulde `aankondiging van beschikking` ontvangt. Na aanpassing en/of toevoeging van enkele gegevens, wordt het formulier verder administratief afgehandeld.

Met de invoering van de horkenlijn zullen de echte horken uiteindelijk sneller en vaker tegen de lamp lopen. Hierdoor zal het doel van de horkenlijn, het actief bestraffen van "horkengedrag" in het verkeer en daarmee het terugdringen van het aantal verkeersovertredingen, bereikt wordt. Want in de regio Brabant-Noord geldt: (Verkeers) Veiligheid Voorop!