STUURGR. EXP. VOLKSHUISVESTING

Integratie Antilliaanse jongeren met woon-werk-leer-projecten

Tijdelijke kamer springplank Antilliaanse risicojongeren Ministerie van Justitie verstrekt eerste stimuleringsbijdragen woon-werk-leerprojecten

Woningcorporaties, gemeenten, jeugdzorg- en opvanginstellingen gaan dit jaar samenwerken om de problematiek van Antilliaanse risicojongeren integraal aan te pakken. De eerste zeven projecten van het stimuleringsprogramma Direkshon!, gaan dit voorjaar van start. Met tijdelijke huisvesting als sleutelfactor binnen een traject van wonen, werken en leren wil het ministerie van Justitie komen tot een betere integratie van deze jongeren. De eerste projecten bieden in totaal 119 tijdelijke woonplekken aan de groep Antilliaanse jongeren die geen afgeronde opleiding of werkervaring heeft en het Nederlands onvoldoende beheerst. Opvang en begeleiding moeten voorkomen dat deze jongeren afglijden naar criminaliteit en sociaal isolement. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) is uitvoerder van Direkshon!

Voor wat hoort wat-principe
10)Huisvesting is een cruciale schakel voor een succesvol integratietraject en maatschappelijke participatie van Antilliaanse jongeren. Tot nu toe ontbrak deze schakel in de aanpak van de problematiek. De experimentele stimuleringsregeling Opvang en Integratie Antilliaanse jongeren van het ministerie van Justitie van april 2002 heeft als doel lokale projecten te stimuleren die een combinatie van huisvesting, scholing en inburgering bieden volgens een voor-wat-hoort-wat-principe. Jongeren sluiten een contract af om een woon-werk-leer-traject te kunnen doorlopen. De jongeren worden intensief begeleid door zogenoemde coaches of mentoren. Zoveel mogelijk wordt gepoogd succesvolle Antillianen als mentor te werven. Zij spreken de taal, begrijpen de cultuur van de jongeren en vormen een brug naar de Nederlandse maatschappij. Begin dit jaar starten de eerste zeven goedgekeurde projecten in de gemeenten Groningen, Den Helder, Schiedam, Capelle aan den IJssel, Dordrecht, Tilburg en Eindhoven. Deze gemeenten hebben in het najaar van 2002 een aanvraag voor de stimuleringsregeling ingediend. De stimuleringsbijdrage is gebaseerd op het aantal plekken dat een project realiseert. Per plek geeft het ministerie een bijdrage van 18.000 euro voor de duur van in totaal drie projectjaren. Daarnaast ontvangen de projecten maximaal de helft van de projectvoorbereidingskosten. Samen bieden de gemeenten 119 plekken voor tijdelijke huisvesting van Antilliaanse jongeren in combinatie met verplichte begeleiding en het volgen van een traject van scholing of werk en inburgering. In de loop van 2003 zullen naar verwachting ook in andere gemeenten projecten van start gaan.

Woonvormen
In twee van de zeven projecten is gekozen voor een foyervorm: jongeren wonen bij elkaar in een speciaal daarvoor bestemd pand. In Den Helder wordt een bestaande na-oorlogse portiekflat verbouwd tot foyer. In totaal komen hier 28 Antilliaanse jongeren te wonen. Het huis kent straks twee fasen: een startfase met intensieve begeleiding en strenge regels en een vervolgfase waarbij alles wat minder streng is. Jongeren worden zo beloond voor hun prestaties. In Dordrecht krijgt het project Foyer Minnaertsweg, speciaal bedoeld voor Antilliaanse meiden, een stimuleringsbijdrage. Daarmee kan het reeds draaiende project zich meer op risicojongeren gaan richten. De overige vijf projecten hebben gekozen voor een vorm van verspreide huisvesting in gewone, bestaande woningen. Jongeren wonen dan met twee tot vier personen bij elkaar en krijgen ambulante begeleiding. In de meeste gemeenten wordt deze begeleiding geboden door organisaties die al ervaring hebben met woonbegeleiding. Deze organisaties gaan zich nu ook richten op de Antilliaanse jongeren. Hiervoor worden nieuwe, Antilliaanse coaches geworven of worden begeleiders bijgeschoold. Voor de projecten is het extra van belang dat de Antilliaanse gemeenschap nauw betrokken wordt en blijft bij het project, zodat de doelgroep goed bereikt wordt. Vertegenwoordigers van de Antilliaanse gemeenschap hebben daarom zitting in de projectgroep of vormen een klankbordgroep voor het project.

Rol Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting
De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV) voert de experimentele regeling Opvang en integratie Antilliaanse jongeren van het ministerie van Justitie uit en stimuleert en ondersteunt de lokale projecten door onder meer kennisuitsisseling te faciliteren.

23 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de SEV, Arjan Spit, telefoonnummer 010-282 50 80 of spit@sev.nl. Informatie over de hoogte van de bijdragen per project kunt u vinden op de websites www.direkshon.nl


07 jan 03 18:08