Socialistische Partij


SP wil zaken doen

'Wij willen Nederland na acht jaar paars en 88 dagen pimpelpaars niet nog liberaler en egoïstischer, maar socialer en optimistischer' aldus SP-voorman Jan Marijnissen vanavond in de de Rode Hoed in Amsterdam. 'Wie op ons gaat stemmen, reken ik tot de nieuwe optimisten, die geen boodschap hebben aan alle cynisme in de politiek. De maatschappelijke problemen zijn groot en kan niet alles ineens anders. Maar in het rijkste land van de wereld gaat het niet aan om te zeggen dat een beschaafde samenleving niet mogelijk is.'

De SP heeft volgens Marijnissen '150 alternatieven voor paars en pimpelpaars'. In zijn toespraak vanavond geeft hij concrete voorstellen die volgens hem na 22 januari bovenaan de politieke agenda moeten staan: 'Wie dan met ons over welke samenwerking dan ook, in coalitie of oppositie wil praten, moet hier alvast zijn mening over vormen. Dan kunnen we straks sneller zaken doen.'

Enkele citaten uit de toespraak van vanavond:

· Om te kunnen investeren in de sociale wederopbouw, bezuinigen we op dingen die we niet of minder nodig vinden en vragen we een extra bijdrage aan mensen en bedrijven die dat volgens ons best kunnen en hopelijk willen betalen voor de wederopbouw van de publieke sector.

· Weg met de sorrydemocratie, afrekenen op prestaties en geen achterkamertjespolitiek. En we stoppen met het overdragen van nog meer democratische bevoegdheden naar Brussel. Internationale samenwerking ja, Nederland een machteloze provincie van een Europese superstaat: nee.

· De SP wil een nationale zorgverzekering met premies naar draagkracht. Volgens het Centraal Planbureau dat verschillende voorstellen heeft vergeleken, is het in ieder geval het meest sociale. Ziekte en de zorg voor zieken, gehandicapten, ouderen mag je niet en nooit koppelen aan de dikte van de portemonnee. We willen uitstel en afstel van het nieuwe zorgstelsel en we willen af van de op 1 januari verhoogde, soms verdubbelde nominale premies.

· De SP wil in het nieuwe kabinet een minister van natuur en milieu. Nu ligt de zeggenschap voor de natuur in belangrijke mate bij de ministeries van landbouw en visserij en van economische zaken. Dat is gewoon de kat op het spek binden.

· We moeten ten behoeve van een betere integratie af van zwarte en witte scholen en wijken. Het klopt als Zalm zegt dat het integratiebeleid gefaald heeft. Maar 1. heeft zijn VVD in de afgelopen 25 jaar het langst aan de knoppen gezeten en draagt zij dus de grootste verantwoordelijkheid voor dat falen en 2. wil de VVD niet weten van een doordacht spreidingsbeleid, omdat daarvoor de witte wijken van het slot moeten en de vrijheid om je kinderen overal op school te doen wellicht enigszins moet worden beperkt.

· Wij willen de verantwoordelijkheid voor het spoor weer neerleggen bij een organisatie, waar niet de winst maar de plicht om reizigers te vervoeren, centraal staat.

· Uitval op onderwijs is de kortste weg naar heel veel miserie. Daarom moeten we door meer geld, maar vooral ook meer ruimte en meer waardering de kwaliteit van het VMBO vooruithelpen en het vertrouwen van scholieren en onderwijzers vergroten.

· Cultuur is het zout in de pap van de maatschappij. Wij willen daarom dat alle musea een dag in de week gratis zijn en dat alle jongeren een gratis museumjaarkaart krijgen.

· Niet minder maar meer geld voor ontwikkelingshulp. En dus: dag met het handje tegen Gerrit Zalm die vindt dat nu het ons wat minder gaat, de allerarmsten het volgens hem maar zuiniger aan moeten doen. Want je kunt niet zuiniger doen van minder dan een dollar per dag.

Marijnissen zoekt samenwerking waar dat kan: 'We kunnen veel maar samen met anderen kunnen we het meeste. Ik nodig daarom andere partijen uit om het lijstje dat ik hier genoemd heb na te lopen en te kijken waar we het wellicht over eens kunnen worden.'

Meer informatie: Wim Herstel, 06 12764857 Tiny Kox 06 51329760

SP- eerste weg links
Landelijk secretariaat, Vijverhofstraat 65, 3032 SC Rotterdam T (010) 243 55 55 F (010) 243 55 66 E sp@sp.nl I www.sp.nl