Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergadering van 7 januari 2003

Op dinsdag 7 januari 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Bestuursrapportage 2002-II
Het college heeft kennisgenomen van de bestuursrapportage over de periode april tot en met augustus 2002. De rapportage doet verslag over de bedrijfsvoering en de mate waarin de beleidsplanning gerealiseerd is. Speciaal punt van aandacht vormt het zogenaamde project Ring uit het Concernjaarplan 2002 en tevens een van de projecten uit het Stadswerkplan Capelle 2020. Doel van dit project is een hoogwaardige breedbandinfrastructuur aan te leggen, waardoor Capelse burgers, bedrijven en overheid op snelle wijze met elkaar kunnen communiceren.Vanwege het ontbreken van voldoende middelen en het feit dat er nog geen standaard breedbandtechniek is, wordt het project voorlopig uitgesteld.

Huisvestingsverordening Capelle aan den IJssel 2003 Het college heeft besloten het voorstel tot vaststelling van de Huisvestingsverordening 2003 voor te leggen aan de raadscommissie Ruimte van 29 januari en de gemeenteraad van 10 februari 2003. De nieuwe Huisvestingsrichtlijn voor 2003 van de Stadsregio Rotterdam is op 1 oktober jl. in werking getreden. Belangrijke elementen zijn:

- de invoering van een nieuw regionaal urgentiesysteem per 1 januari 2003 (vermindering van het aantal urgentiegronden en een strengere toepassing);

- de invoering van een uniform legesbedrag van 45 in alle regiogemeenten voor het aanvragen van een urgentieverklaring die wordt terugbetaald als de urgentie wordt toegekend. Ook dient de aanvrager een bijdrage te betalen van 34 in de kosten van een eventueel noodzakelijke medische keuring in het kader van de behandeling van de aanvraag;

- aanpassing van de tot 1 juli 2002 geldende huurprijsgrens aan de landelijke grens van de Huursubsidiewet.
De voor woningzoekenden gunstiger huurprijsgrens wordt vanaf 1 juli 2002 reeds toegepast op verzoek van het bestuur van de Stadsregio. Voor de ongunstiger urgentieregeling is wel eerst een raadsbesluit gewenst.
Voor het toewijzen van woningen van de Stichting Woningpartners heeft de gemeente een woonruimteverdelingsovereenkomst gesloten. Deze wordt ook aangepast aan de nieuwe regelgeving en aan de gemeenteraad ter kennisgeving gebracht.

Vaststellen 4e wijziging van de Verordening voorzieningen gehandicapten
Bij vaststelling van de begroting heeft de raad in zijn vergadering van 5 november 2002 besloten tot budgetbeheersende maatregelen met betrekking tot de Wet voorzieningen gehandicapten. Hiervoor moet de Verordening voorzieningen gehandicapten worden gewijzigd. Het college heeft stelt voor om met ingang van 1 april 2003 aan betreffende personen de individuele vervoersvergoeding voor taxi vervoer en rolstoel taxivervoer op declaratiebasis te verstrekken. Dat wil zeggen dat de vergoeding niet meer vooraf, maar achteraf plaatsvindt. Met ingang van dezelfde datum geldt voor woonvoorzieningen een eigen bijdrage van 75,- per aanvrager per jaar. Het collegebesluit wordt voorgelegd aan de commissie Dienstverlening van 21 januari en aan de gemeenteraad van 10 februari 2003.

Ontheffing tot berijden van busbanen op Algeraweg en de Abram van Rijckevorselweg door een motorvoertuig van het VIC-team van Connexxion Openbaar Vervoer
Het college heeft Connexxion Openbaar Vervoer ontheffing verleend voor het berijden van de busbanen op de Algeraweg en de Abram van Rijckevorselweg door een motorvoertuig van het VIC-team. Dit team verzorgt in de regio de taken op het gebied van veiligheid, informatie en controle ten behoeve van zowel de reizigers als van het personeel.

Ontheffing winkelsluitingstijden zon- en feestdagen 2003 Hoofdweggebied
Het college heeft besloten voor het Hoofdweggebied voor de volgende zon- en feestdagen in 2003 ontheffing te verlenen van de Winkeltijdenwet:

- zondag 5 januari

- zondag 2 februari

- zondag 6 april

- maandag 21 april (2e Paasdag)

- zondag 4 mei

- donderdag 29 mei (Hemelvaartsdag)

- maandag 9 juni (2e Pinksterdag)

- zondag 7 september

- zondag 5 oktober

- zondag 2 november

- vrijdag 26 december (2e Kerstdag)

- zondag 28 december
Op 2 maart is er een extra koopzondag in verband met een evenement.